Home » Любопитно » Безконтактни плащания с MasterCard PayPass и ПИБ

Безконтактни плащания с MasterCard PayPass и ПИБ

3 008 прочита

Безконтактно плащане с карта въвежда от Първа инвестиционна банка (ПИБ) съвместно с MasterCard, съобщиха от институцията. Системата PayPass позволява извършване на плащания до 50 лв. само чрез допиране на картата до терминал, без въвеждане на ПИН код.

„Досега всички иновации в картовия бизнес бяха свързани с повишаване на сигурността. Сега целта е транзакциите да са по-бързи“, заяви Никола Бакалов, директор „Картови разплащания“ в ПИБ.

На практика чрез тази система се надгражда сегашната функционалност на дебитните и кредитните карти, като се добавя възможността за безконтактно плащане, посочи още Бакалов. В картата има антена, която всъщност общува с терминала. „Клиентите не трябва да се притесняват за сигурността“, допълни той.

Засега терминали, които работят със системата PayPass, има в 80 обекта в София на общо 25 търговеца. Плановете на ПИБ са догодина те да бъдат около 1000, целевите места са кафенета, ресторанти за бързо хранене, бензиностанции. Това обаче зависи от търсенето на картите с тази възможност, допълниха от ПИБ. Новите карти са и в центъра на рекламната кампания, която е свързана с премиерата на очаквания филм „Трон: Заветът“.

NFC технологията набира популярност, а като пример може да се посочи и Nexus S, който също разполага с NFC чип, а този на Nokia C7 предстои да бъде активиран 2011. Определено може да се каже, че технологията има своето бъдеще, а приложението и с мобилните телефони голямо. Колкото и да не искаме да си го признаем, но шанса да не носим кредитната си карта е много по-голям от този да сме излезли без мобилния си телефон….

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

One Response to Безконтактни плащания с MasterCard PayPass и ПИБ

 1. whyman

  20/12/2010 at 17:37

  Само мога да поздравя ПИБ, че са пуснали тази технология в обръщение. С нетърпение чакам деня, в който на опашката ще се чака поне на половина. Лошото е че нямаме все още тази култура да се разплащаме с картите си. Дано по-скоро се промени ситуацията.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − = 9