Home » Марки » Apple » Apple на съд, споделяли лична информация за потребителите

Apple на съд, споделяли лична информация за потребителите

3 337 прочита

Срещу Apple,  производител на смартфона iPhone и таблетния компютър iPad, е заведено съдебно дело за предоставяне на лични данни на потребителите на тези устройства на рекламни мрежи без знанието или съгласието им.

Жалбата е подадена на 23 декември във федералния съд в Сан Хосе, Калифорния, пише Bloomberg.

Обвинението срещу Apple гласи, че с помощта на специално идентифициращо устройство iPhone и iPad са кодирани, което позволява на рекламни мрежи да следят какви приложения теглят потребителите, колко често ги използват и за колко дълго.

В съдебната жалба се посочва още, че някои от приложенията за iPhone и iPad позволяват да се продава допълнителна информация за потребителите на рекламни мрежи, включително местоположение, възраст, пол, доходи, етническа принадлежност, сексуална ориентация и политически възгледи.

Делото, заведено от името на Джонатан Лало от Лос Анджелис, посочва приложения като Pandora, Paper Toss, Weather Channel и Dictionary.com като ответници по делото, заедно с Apple.

iPhone и iPad имат вградено уникално устройство за идентифициране, или UDID, което не може да бъде блокирано от потребителите, се казва още в жалбата.

От Apple твърдят, че преглеждат обстойно всички приложения за своя смартфон и таблетен компютър, предлагани чрез онлайн магазина на компанията, като не допускат такива, които предоставят личните данни на потребителите без разрешение.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 5 = 4