Home » Любопитно » Vivo.bg – идейно и свежо

Vivo.bg – идейно и свежо

3 806 прочита

Както скоро писах ставаме свидетели на възхода на един по-различен тип социални мрежи – тези базирани на споделянето на местоположение и всичко свързано с него. Вариантите и възможностите са много – от коментари за мястото, оценки, снимки и какво ли още не. С появата на този тип социални мрежи за геокомуникация се откриват интересни възможности както за потребителите им, така и за бизнеса.

Сред най-популярните в световен мащаб към момента е Foursquare, за която писах преди известно време. Този път ще споделя впечатления за нещо ново, по-свежо и българско. Става дума за Vivo.bg, която до скоро бе достъпна в затворена бета версия, а от днес „отвори врати“ за всички. С Vivo потребителите могат да споделят в реално време в другите социални мрежи като Twitter и Facebook къде са и какво правят, като да споделят мнения за посетени от тях места.

Случайно се натъкнах на Vivo.bg и реших да се регистрирам. Честно казано бях се подготвил да чакам покана за бета версията доста по-дълго, но не се наложи. След почти двете седмици ползване мога да споделя и моето мнение за нея.

Защо се регистрирах?

Хареса ми идеята, а и ми допадна дизайна. Пробвах я на телефона си (Android) и се оказа, че зарежда бързо. Тъй като не съм ползвал дълго Foursquare не искам, а и не мога да сравнявам двете. Да се върна обаче на Vivo. След регистрация се оказа много лесно добавянето на локация през сайта им, а картата приложена в акаунта ви може да ви бъде от голяма полза при намиране на адреса.

Последно време все по-често се повдига въпроса със защитата на личните данни в различните социални мрежи. Със сигурност никъде няма 100% гаранция, но по отношение регламента в тази област от Vivo предлагат с  добри условия в защита на личните данни.

От гледна точка на бизнеса Vivo и мрежите от този тип определено са нещо ново, към което фирмите гледат с известни резерви все още. Според мен има много потенциал в тях по много причини. Фирма може да добавя отстъпки промоции и какво ли не, с което да привлече вниманието. Тук въпроса е как ще се развие идеята от страна на Vivo, но лично за мен ще е удобно ако на картата се визуализират обектите около мен – така смятам ще ми е по-лесно за ориентация.

Защо бях пасивен потребител?

Както вече споменах, след пробата с компютъра реших да изтествам на телефона си. За мое съжаление работата със сайта се оказа доста по-трудна от колкото очаквах. Това, не мога да крия, малко ме разочарова. За щастие преди няколко дни се появи и мобилна версия, с която си играя от тогава и нещата вече са доста по-различни. Да, няма това удобство, което приложението за мобилния ви телефон ще ви даде, но е в пъти по-удобно от работата със сайта в браузера на телефона.

Защо не се отказах?

Да, това е един логичен въпрос. Може би до някъде е въпрос на личен вкус, а на мен както дизайна, така и идеята ми харесват. Не бива да сме твърде критични, предвид факта, че сайта е твърде млад, а аз съм убеден, че му предстоят много промени. А ето и някой от тях, които са факт с „отварянето на врати“ за регистрация на всички желаещи:

 • Шефове – да, всяко място ще има свой шеф (даже вече някои имат). Това ще бъде потребителят с най-много посещения на мястото за период от 1 месец. За да станеш шеф, трябва да имаш минимум 2 реални посещения. Разбира се титлата не е пожизнена и може да ти бъде отнета.
 • Препоръки – в страницата с дадено място освен да се отбележите, че сте го посетили, можете вече и да добавяте препоръки. Това са коментари, съвети, препоръки. Опция, която може да ви бъде полезна при избора за посещение на дадено място
 • Оценяване на места – всеки вече може и да оценява местата, като това ще изгражда техния рейтинг. Смятам, че така всеки ще може да добие още по-точна представа дали си заслужава да посети дадената локация
 • Поемане на управление върху място – всички собственици или представители на места ще могат да поемат в свои ръце управлението на тяхното място/места. Ще могат да редактират и добавят допълнителна информация. А скоро ще имат и възможност да награждават най-лоялните си потребители, като им дават някакъв бонус при посещение. И ако сте се питали къде точно е мястото на бизнеса в подобен тип социална мрежа, то това е разковничето.
 • Бутон “Харесва ми” – естествено и ние няма как да минем без този тип интеграция с Facebook. Къде ли щеше да е света днес без заветния бутон на Марк Зукенберг? 🙂

Какво ме впечатли?

Нещо, което ми направи изключително добро впечатление е бързината, с която отговарят или реагират на коментар или въпрос. За мен това е правилното отношение, а най-малкото показва интерес както към потребителя, така и към неговите препоръки и проблеми. А ако имате такива можете да ги зададете в блога на Vivo, тяхната фен страница във Фейсбук или Twitter.

Какво очаквам?

Очаквам от Vivo.bg да запазят отношението си към потребителя, защото това е рядко срещано, а вниманието отделено на даден проблем, запитване или препоръка се оценяват. И в този ред на мисли с нетърпение очаквам финализирането на приложението за Android за да мога пълноценно да се забавлявам.

Ако казаното до тук ви е заинтригувало, то лесно и бързо можете да направите своята регистрация във Vivo.bg – бързо, лесно и най-вече интересно.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

5 Responses to Vivo.bg – идейно и свежо

 1. Pingback: Tweets that mention Vivo.bg - идейно и свежо | GSM Spot -- Topsy.com

 2. Vivo

  30/11/2010 at 08:12

  Привет,

  Благодарим ти Борис за страхотната обратна връзка, която ни даваш! За нас винаги е било важно да разберем как ни възприемат хората отстрани. 😉

  Радваме се, че сме успяли да те спечелим за приятел на Vivo. И се надяваме по-скоро да те зарадваме с Android приложението.

  😉

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 3. Boris

  30/11/2010 at 21:59

  Постарах се да съм максимално откровен и коректен, като споделя мнението, което съм си съставил.
  Между другото, вече 3 или 4 дни ползвам мобилната версия и съм много доволен 🙂 Мога да ви пожелая много успехи!

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 4. Pingback: Walking on the edge… » Полезните дигитални забавления – vivo.bg

 5. Pingback: Геолокация – следващата голяма пазарна ниша | Pixelmind weBlog - уеб дизайн | графичен дизайн | photoshop

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

34 − 25 =