Home » Любопитно » Symbian преминава под ръководството на Nokia

Symbian преминава под ръководството на Nokia

2 537 прочита

Ден преди началото на изложението Symbian Exchange & Exposition 2010 в Амстердам от Nokia съобщават, че отново поемат контрола над Symbian. Едва ли е изненада за някой, но все пак е знак, че от компанията се опитват да променят хода на нещата. Решението е взето след събиране на борда, а идеята седяща зад него най-вероятно е да се оптимизира работата по платформата. След тази промяна Symbian Foundation ще се грижи за лицензите и събирането на таксите по тях, както и за логото на платформата.

Смятам, че нещата следват логичния си ход, още повече след като не отдавна от Samsung и Sony Ericsson официално обявиха, че спират ползването на платформата в телефоните си. Историята на Symbian като цяло може да се определи като най-успешния провал на подобна платформа.

Успешен, защото продължава да е най-разпространената мобилна операционна система в света с 37% пазарен дял за третото тримесечие преди Android, която има 17%. Въпреки това тенденциите не са в нейна полза. Както сочат и анализите, Symbian бавно, но сигурно губи позиции, за което може да бъде винена и Nokia. Платформата като основа е разработена за един основен клиент и това са финландците, което само по себе си като практика рядко е завършвало добре. Пословичния отказ още през края на 90те години на Nokia да разработят потребителски интерфейс със времето обрече Symbian да се превърне  в ОС за нисък и среден клас телефони. Да, преди години беше нещо невиждано, а възможностите, които даваше – непостижими. Склонен съм да допусна, че от Nokia подцениха продукта на Apple, които обаче изведе мобилните телефони до едно по-ново ниво, това на интернет устройствата.

През това време, когато останалите се адаптираха, Nokia оставаха в страна от всичко случващо се, а с тях и развитието на Symbian. Смятам, че появата на iPhone, а по-късно и Android OS маркираха началото на края. Звучи драматично, но като се замислите ще видите, че е така. През онези години на възход на платформата, Nokia продължаваха да се инатят на тяхното си „нямаме нужда от потребителски интерфейс“, а телефоните им за японския пазар караха събратята им в Европа меко казано да изглеждат елементарни.

Отношението на Symbian Foundation, а и на финландската компания към разработчиците, както и трудностите, които те срещаха в писането на приложения за  платформата накараха много от тях да се преориентират и да погледнат към новите възможности на iOS и Android.

Стъпките на промяна, които сега се предприемат от новото ръководство, е част от стратегията за постигане на по-голяма ефективност и ускоряване промяната. Symbian ще се фокусира изключително върху средата за разработка Qt, като всички бъдещи подобрения на платформата ще са достъпни чрез ъпгрейд и за моделите със Symbian^3, като уверенията са, че това ще е процес на еволюиране.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

27 − = 23