Home » Моите коментари » Сиромашката радост на М-Телските абонати

Сиромашката радост на М-Телските абонати

1 536 прочита

Датата 06.09 за част от българите може да не навява никакви асоциации, но за абонатите на М-Тел, тази дата е на път да се превърне в ден на опечаления абонат. Тогава, на 06.09.2010, от М-Тел стартираха внедряването на нова CRM система, за която Мтел-ци биха тъпана още на 06.092010 с официално съобщение на сайта си.

Преди предполагах, а сега съм убеден, че нито М-Тел, а по-лошото, техният PR отдел бяха много подготвени за срива, които бе предизвикан от миграцията на базата данни и хаоса последвал от това. Вече трети месец абонатите на М-Тел не могат да платят сметките си, а щастливци са онези получили заветния смс „Вие имате 1 неплатена фактура на стойност…“

От една страна М-Тел се срина – буквално и преносно. Телекомът се огъна под наплива на притеснени абонати, което логично доведе и до срив в доверието към доставчика. Продължавам да твърдя, че реакцията на PR отдела бе меко казано неадекватна. От там закъсняха както с навременната реакция, така и с адекватно обяснение за създалата се ситуация, което пък бе идеалната почва за да избуят какви ли не теории за конспирации. Изписа се какво ли не, от това как играта с 9999 е само параван за събиране на ЕГН-тата (тук пропуснаха как това ще помогне по отношение предплатени карти и такива на лица под 18г.), хакерска атака, откраднати / изтрити бази данни, и разбира се – еврейте. Ама те са си по подразбиране виновни.

Днес, почти три месеца след старта на този потребителски „Survivor“ ситуацията не се е променила с тази разлика, че абонатите могат да бъдат разделени на няколко групи:

Все още неполучили фактурите си

Колкото и невероятно да звучи, все още има абонати, които са с неиздадени фактури от септември до сега. Иначе казано фактури за август, септември, октомври няма. Телефоните работят, но какво от това – сметките са си сметки и все някога ще трябва да бъдат платени.

Получих смс, ама не точно…

Направих кратко проучване в магазини приемащи сметки на оператора и се оказа, че има група хора получили заветния смс. Ама не точно…Тоест получваш смс със излязлата ти фактура за 25,42лв (примерна сума) и хукваш да платиш. Точно така! Защото дори и да имаш излязла фактура не е сигурно дали работи системата за плащане, а ако работи – не е ясно до кога. Обличаш се на бързо, тичаш към магазина, но някъде в средата на трасето получаваш друг смс. С него ти се извиняват за неудобството и ти съобщават, че фактурата не е точно 25,42лв, а всъщност е 29,89лв. Ти си отчаян и прощаваш. Какво тук значат 3-4лв при излязла фактура? Влиташ викайки от вратата номера си (правя това уточнение за работещите в системата, които винаги се питат „Защо тоя почва с „088…“ преди да каже „Добър ден!“), въвеждат го и хоп! Нова изнанада! Онази сметка, която не е 25,42лв, а по-скоро 29,89лв всъщност е 36,72лв…

Късметлийте с излезли фактури

Да, колкото и странно да звучи има и такива. Част от абонатите на М-Тел са получават фактурите си, но как? Ето ви случай, на който станах свидетел днес в един от магазините : Клиент получава известие за фактурата си от август около 06.11, на 13.11 идва смс за фактурата от септември, на 22.11 за октомври…Каква радост, а?

Странно е предвид създалата се ситуация, че всички мълчат. Мълчат медиите, мълчат от М-Тел, в магазините също мълчат и вдигат рамене…Въпросът е до кога? Защото така е по-лесно, защото така е по-удобно, но за кого? Със сигурност не и за потребителя. А той потребителя, макар и известен с волското си търпение носи много, но до време. Няма как да не направя асоциация със скандала около сценариста Иво Сиромахов от „Шоуто на Слави“ разразил се в Twitter и прехвърлил се във форумите и Facebook. Там недоволството от злоупотребата на Сиромахов с търпението и толерантността на интернет потребителите доведе до вълна от недоволство, преминала в лавина от откровени подигравки. А в мрежата нещата не изчезват просто „ей така“ и случилото се веднага бе отразено и в информацията относно Сиромахов в Уикепедия. Сега това петно ще седи на името му доста по-дълго, от колкото той е предполагал. И той, също като М-Тел, реши да замълчи с надеждата бурята да отмине.

Въпроса според мен е: Готови ли са М-Тел да посрещнат и по-важното, да се справят с потребителското недоволство. Защото ако днес все още всички си мълчат, то няма гаранция, че така ще е за вечни времена.

Вие получихте ли си фактурите?

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

One Response to Сиромашката радост на М-Телските абонати

  1. Pingback: Tweets that mention Сиромашката радост на М-Телските абонати | GSM Spot -- Topsy.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 5 = 2