Home » Новини » Община Пловдив в битка с мобилните оператори

Община Пловдив в битка с мобилните оператори

2 565 прочита

Преди няколко месеца бе пусната заповед на кмета на града Славчо Атанасов, според която антените на мобилните оператори трябва да бъда махнати и отдалечени от постройките заради вредно излъчване. С нея кметът Славчо Атанасов поиска сваленето на 99 антени. Аргументите му са, че те се намират на по-малко от 300 метра от учебни и здравни заведения, библиотеки и детски площадки, и са незаконни.

Естествено и трите телекома обжалваха, а съдът се е произнесе в полза на операторите, което предизвиква бурни реакции сред управляващите. Заместник-кметът по общинската собственост Александър Долев се закани лично една по една да маха антените. “Няма да позволя в града да умират хора заради някакви монополисти”, контрира той.

“Отсега нататък операторите трябва да докажат, че базовите им станции са законни. Позовавам се на наредба номер едно от 2007 година, която определя правилата за изграждане на мобилни далекосъобщителни съоръжения. Там има много високи изисквания, ще видим кой ги е изпълнил”, каза още ресорният заместник-кмет.

Ако до седмица компаниите не прекратят съдебните дела срещу нас и не предприемат махане на антените, ще започнем да преразглеждаме строителните им разрешения и тези за демонтаж, закани се Долев.

Мобилтел„, „Глобул“ и „Виваком“ обвиниха община Пловдив в оказване на публичен натиск върху съдебните решения за легитимността на част от базовите станции, които са монтирани в града. Според тях „определени служители на община Пловдив“ се опитват чрез публични акции да създадат напрежение по темата за базовите станции в града.

Мобилтел„, „Глобул“ и „Виваком“ отново защитиха становището си, че антените им са съобразени с всички законови норми. „Трите компании са категорични, че всички техни съоръжения както в Пловдив, така и в цялата страна се изграждат и експлоатират съгласно действащите закони и нормативи, не застрашават здравето на гражданите и са под постоянния контрол на упълномощените държавни институции“, обявиха телекомите.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + 5 =