Home » Марки » Nokia » Nokia C-series » Nokia C7 ревю

Nokia C7 ревю

4 633 прочита

C-series се сдобиха с нов лидер в лицето на Nokia C7. Тъчскрийн, тънък и с бърз процесор, Nokia C7 може би най-много се доближава до флагмана на компанията N8. Снабден с 680MHz процесор, 256MB RAM, 3.5” nHD AMOLED капацитивен тъчскрийн дисплей, все функции, които заслужават потребителското внимание.

Разбира се, не всичко в телефона е така прекрасно. Камерата е 8 мегапиксела, но с фиксиран фокус. Намирам това за изключително странно, но явно Nokia са имали основателни причини за подобно решение. Не бива да бъдем твърде дребнави. Все пак всеки модел има своите както силни, така и слаби страни.

Положителни характеристики:

 • Поддръжка на GSM/GPRS/EDGE
 • Пет-бандово 3G с 10.2 Mbps HSDPA и поддръжка на 2 Mbps HSUPA
 • Дебелина на корпуса 10.5mm
 • 3.5″ 16M цвята AMOLED капацитивен тъчскрийн дисплей с резолюция 640 x 360 пиксела
 • 8 мегапиксела камера с фиксиран фокус и двойна LED светкавица, както и възможност за видео при  720p video @ 25fps; геотагинг и функция за разпознаване на лица
 • Symbian^3 OS
 • Процесор 680 MHz ARM 11 CPU и 256 MB RAM
 • Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • TV-out
 • GPS приемник с поддръжка на A-GPS и безплатна доживотна гласова навигация
 • Дигитален компас
 • Вградена памет 8GB, опция за разширяването и с microSD
 • Опция за редуциране шума
 • Поддръжка на DivX и XviD
 • Вграден акселометър
 • Стандартен 3.5 mm аудио жак
 • Стерео FM радио с RDS функция, FM трансмитер
 • microUSB порт с поддръжка на USB On-the-go
 • Поддръжка на Flash и Java за уеб браузера
 • Stereo Bluetooth 3.0
 • Отлични качество на звука
 • Гласови команди

Основни недостатъци на модела:

 • Фиксираният фокус на камерата
 • Symbian^3 определено изостава пред конкурентите от Android и iOS
 • Липсата на възможност за редакция на документи
 • Не до там издържливата батерия

Въпреки всичко това, не може да се отрече, че Nokia C7 е с един от най-добрите дисплей на финландската компания, което е от голямо значение за тъчскрийн телефон. Да, винаги има и въпроса, дали не е по-удачно да се похарчат малко повече пари, но да притежаваме Nokia N8? Има известен резон в подобен начин на мислене, но не бива да забравяме, че става дума за вкус, предпочитания и най-вече за пари.

Пакетажа на Nokia C7 е повече от скромен. Включва в себе си зарядно, кабел, слушалки и инструкции – толкова!

Nokia C7 е втория Symbian^3 модел, който имаме възможност да видим на пазара. Определено от компанията са положили усилия в правилната посока, предвид изоставането спрямо Android и WP7. Уви, макар и да са видими подобренията, то в никакъв случай не могат да се нарекат достатъчни.

Не може да се отрече, че Symbian^3 носи някой промени по отношение на интерфейса. Основния екран може да бъде напълно персонализиран като всеки може да избере какви приложения или добавки да постави, в зависимост от това какво най-често ползва от телефона.

Photobucket

Подредбата на основното меню остава непроменена. Въпреки това имате възможност да пренаредите иконите в ред, който на вас е удобен. Освен стандартния изглед (йерархичен), можете да превключите в плосък (сходно с изгледа при Android). Промени са направени и по мениджъра на приложения (task manager). Освен достъпния списък с работещи приложения, вече се визуализира и скрийншот. По този начил бързо, лесно с едно докосване можете да затворите някой от процесите или програмите за да освоботите оперативна памет при нужда.

Photobucket Photobucket

Може би като недостатък или по-скоро леко неудобство може да се посочи работата с виртуалната QWERTY клавиатура. Когато решите да пишете, това се случва в отворилия се нов екран, след което се връщате към основния, в който бива вписан текста. Разбира се, спорно е до колко това е неудобство или по-скоро решения на производителя, с което не е трудно да се свикне.

Телефонния указател е меко казано функционален. Лесно можете да добавите контакт, а допълните полета са повече от достатъчни. Като започнем от полетата за различни типове телефони (домашен, мобилен, служебен и тн), минем през опцията за добавяне на адрес ползвайки локация на картата, групиране на контакти в групи и добавянето на различни мелодии към тях.

Photobucket Photobucket

Работата с мейл клиента е изключително опростена. С популярните пощи настройката се свежда до въвеждане на потребителско име и парола, а останалото Nokia C7 ще направи вместо вас. Писмата могат да бъдат филтрирани по различни критерии – дата, подател, теми или дори прикачени файлове. В зависимост от настройките, които сте направили, мейл клиента може да свали само заглавната част, част от мейла, цялото съобщение или всичко в това число и прикачените файлове, ако има такива.

Symbian телефоните винаги, за разлика от моделите с други операционни системи, са разполагали с качествен и практичен файлов мениджър. Nokia C7 не е изключение от правилото. С него практически можете да направите всичко, което се очаква да прави един файлов мениджър – копиране, местене, рязане или преименуване.

USB on-the-go е една от новите функции в моделите на Nokia. Благодарение на нея имате възможност да включвате външни памети към телефона или да го свържете с друг, който да ползвате като такава. Важно е да се отбележи, че опцията е достъпна само между модели на Nokia. Ако пробвате да го свържете с друга марка, ще можете да ползвате зареждането, но втория телефон няма да сработи като външна памет.

Макар и някой подобрения музикалния плейър на Nokia C7 не може да бъде наречен впечатляващ. Това е по отношение на интерфейса, но когато става дума за качество на звука нещата са съвсем различни. Качеството е отлично, както при свързването му в кола, така и когато слушате музика на слушалки. И докато сме на тема мултимедия е редно да споменем, че телефоните на Nokia са сред малкото на пазара предлагащи поддръжката на DivX и XviD. Качеството е изключително добро и гледането на клипове дори с резолюция 720p повече от приятно, което няма как да не е впечатляващо.

Радиото на Nokia C7 поддържа и RDS функция, но това което е по-интересно, че моделът е сред малко с вграден FM трансмитер. Това означава, че можете да го свържете (безжично) с радиото в колата си и да слушате музиката качена на телефона ви. Всичко, което е нужно да направите е да намерите свободна честота в диапазона от 88.10MHz до 107.90MHz.

Nokia C7 разполага с 8 мегапиксела камера и максимална резолюция на снимане 3264 x 2448 пиксела. Всичко е страхотно до тук, ако не бе и важната подробност – моделът няма авто-фокус. Това определено води и до крайния резултат, в случая посредствено качество на снимките. Изключително голям минус според мен. Интерфейса на камерата също не е сред най-удобните в потребителско отношение. За мен лично всичко това е сериозно разочарование. За какво ти е 8 мегапиксела камера, като липсва авто-фокуса?

Интернет браузера на Nokia C7 е още една от слабите и страни. Хубаво е, че поддържа Flash, но при преглед на страници с текст при приближение/увеличение липсва авто-настройката на текста според размера на дисплея. Доста непракрично и на моменти дразнещо, тъй като да четете ще ви се налага да местите текста в ляво и дясно. Не мисля, обаче че тази слабост е толкова фатална. Ако наистина не можете да се примирите с липсата на авто-настройка на текста, то можете да си свалите Opera Mobile и да ползвате нея.

Nokia C7 разполага с вграден GPS. Навигацията е чудесна, предвид бързото засичане на спътници, обновения интерфейс на Ovi Maps. И като стана дума, приложението ви дава доста възможности за настройки, като избор между 2D и 3D изглед, точки на интерес, близки хотели, сателитен изглед. От Nokia са добавили и доживотния абонамент за гласова навигация, като към момента той е за 70 страни и достъпен на 40 различни езика.

В заключение мога да кажа, че Nokia C7 е модел с интересен и според мен стилен дизайн. Дисплеят му е сред най-добрите правени от Nokia. Възможностите за гледане, а и за заснемане на HD видео също намират своето място в положителните страни. Освен всичко това Nokia C7 разполага с 8 мегапиксела камера, FM трансмитер, WirelessN, Bluetooth 3.0, TV-out и функцията USB-on-the-go.

По всичко личи, че компанията се опитва да направи нужните подобрения по операционната система, така че Symbian да се превърне в една конкурентноспособна платформа. За съжаление към момента това са само добри пожелания и плахи опити. Друга слаба черта на C7 е липсата на авто-фокус. Наистина липсата му ме озадачава!

Предвид всички положителни страни на модела, и ако за миг забравим няколкото слаби, то цената от порядъка на 350 евро, при която ще се появи, то Nokia C7 може би е „добра сделка“. Лично аз бих ви посъветвал да прегледате преди да се решите на покупка възможностите на Sony Ericsson XPERIA X10, HTC Desire, HTC Desire HD, за да не съжалявате в последствие.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

35 − 31 =