Home » Моите коментари » „Неограничена“ злоупотреба на Глобул с потребителско доверие

„Неограничена“ злоупотреба на Глобул с потребителско доверие

1 239 прочита

В наши дни моделите телефони нуждаещи се от почти константен достъп до интернет за да могат потребителите да се възползват максимално от функциите им стават все повече и повече. Статистиките, а и проучванията у нас, и по света сочат, че потреблението на мобилен интернет нараства с главоломни темпове, а потребителите на мобилен интернет в световен мащаб вече надвишават тези с достъп от дома. Реално всеки потребител на „умен“ телефон, без значение дали работи с Android OS, Symbian OS или iOS, попада в тази група абонати. При избора на тарифен план свързан с ползването на интернет важи принципа на Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече…“

За да отговорят на потребителското търсене от операторите веднага излязоха с конкретни предложения. Разбира се, под различни имена, но както винаги със сходен обем трафик и близки цени. Една от тези оферти обаче ярко се откроява на фона на останалите. Идеята е повече от проста – ако имате карта на какъвто и да е тарифен план, можете да се абонирате за допълнителен пакет интернет, без това да налага промени по основната тарифа. И сега идва най-сладката част „Добавете един от четирите пакета с неограничено потребление.“ И всичко това на цени от 2,50лв на месец! Как да устоиш?

Предложението на Глобул по допълнителните пакети GoWeb Unlimited предлагат обем трафик от 10 до 100MB при цени от 2,50лв до 10лв на месец. „Сърфирай свободно“ ни призовават от телекомът, добавяйки пакет „GoWeb Unlimited с неограничено потребление„.

Не знам как тълкувате призиви или както е модерно сега, слогани, но според тълковния речник при търсене за неограничен излиза следното:

неограничен – неограничена, неограничено, мн. неограничени, прил.

1. Който няма граници, не е ограничен от нищо. Неограничена трайност.

2. Прен. Много голям, безкраен.

Явно обаче, от Cosmo Bulgaria Mobile не ползват, или им е по-удобно да не го правят, тълковния речник. Според тях мотото на рекламата им би трябвало да бъде разбрана от потребителя по следния начин:

След изчерпване на количеството MB на максимално достижима скорост, скоростта на връзката пада до 128 kbps. GLOBUL си запазва правото да въведе допълнително ограничение по отношение на потреблението на услугата или да я прекрати/деактивира едностранно в случай, че бъде надвишено разумното потребление, като за такова се приема потребление превишаващо с 30 (или повече) % включените МB на максимално достижима скорост).

Още тук ще кажа, че ДА! Не очаквам за 2,50лв да се възползвам на максимална скорост! Ако беше така, то съществуването на по-големи и респективно, по-скъпи пакети, напълно се обезсмисля. Повече ме тревожи, че с този текст в бланката за услугата или в Общите Условия, Глобул си запазва правото НЕ ЕДИН, а ДВА пъти да ограничи, иначе НЕОГРАНИЧЕНИЯ интернет на абоната си, ако той прескочи с 30% обема на първоначалния пакет. Нещата обаче не спират до тук! Ако това ви се струва малко от Глобул си гарантират правото да СПРАТ същия онзи НЕОГРАНИЧЕН интернет.

Е? Какво излиза? Плащаш нещо, което според тълковния речник, по начина който Глобул го комуникира с бъдещи и настоящи клиенти „няма граници, не е ограничен от нищо„, не само е меко казано ограничен, ами може и изобщо да бъде спрян!

Има логика, може да ми кажете. Трябва да се предпазят от злоупотреби, потребители всякакви. И аз така съм си мислил по принцип, но нека да видим за какво става дума, а преди това ще ви предложа да изгледате приятната реклама по-долу.

И така, ако сте гледали 40-тината секунди рекламент спот през мобилния си телефон, то просто сте се сбогували с 2MB…Предполагам се досещате на къде бия…При един Android телефон приложението с прогнозата на времето „дърпа“ около 30MB месечно. Ако ползвате Twitter, Facebook, качвате снимки към социалните мрежи или имате неблагоразумието да получавате повече мейли реалната ви консумация месечно няма как да е под 180-200МБ.

Хайде сега да се върнем на допълнителните пакети на Глобул и допълнителните ограничения, заплахи и условности, които ги съпровождат. Или аз съм зле с математиката или без да прекалявате, с нормално ползване (тук и аз като Глобул да конкретизирам: под нормално ползване се разбира възползване от функционалностите на мобилния телефон, неговата ОС и интересите на абоната, изключвайки потребителите с пристрастеност към торентите), със сигурност ще се класира в графа „идиоти“ с превишение около 20 пъти, щом за „неразумен“ са нужни нищо и никаквите 30% горница…

За да съм откровен съм длъжен да кажа, че не знам някой да му е бил спрян изцяло достъпа по „неограничения“ интернет, но случайте, в които се налага и второ ограничение започват да растат съдейки по форумите. Да, след изчерпване на пакета Глобул намаляват скоростта до 128Kbps, което си е 16kb/s. При тази скорост за да свалите клипа по-горе ще са ви нужни „само“ около 130 секунди…Ако това не възпре разюздения потребител следва второ ограничение до 30 kbps, което е скорост на сваляне 4kb/s…Ако при тази скорост ви връхлети налудничевата идея да свалите приложеното видео, то това ще ви отнеме нищожните 500 секунди или почти 9 минути…

Отговора на въпроса „Защо го правят?“ е повече от лесен – защото могат. По-важно е защо регулатори, потребителски организации и всякакви подобни институции отново спят?! Без да съм юрист, с беглите си познания по ЗЗП ми хрумват понятия като „подвеждаща“ реклама, неравноправни клаузи и още няколко неща, които според същия този закон са си нарушения. Да, но е по-лесно да си бездействащ, а ако отново се питате защо, то отговора е същия – Защото могат!

И за да обобщя всичко казано до тук, то мога само да изразя личното си разочарование от елементарното отношение на подобна компания към крайния потребител. Най-малкото защото така се губи потребителско доверие. Него няма ли го, няма да закъснее и отлива.

А вие били ли сте жертва на собственото си „неблагоразумие“, ползвайки телефона си, да се налага оператора да ви опъва юздите?

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

4 Responses to „Неограничена“ злоупотреба на Глобул с потребителско доверие

 1. K.Марков

  14/11/2010 at 10:38

  Абе..той и хоумобокс-а на М-тел е „ънлимитед“, в смисъл такъв, че не го спират, като прехвърлиш определен лимит..просто след лимита си плащаш цена на ползван мегабайт…и после като се върне клиента в магазина.. „А, не!Не съм ви казвал, че е безплатно, а че е НЕОГРАНИЧЕНО…!“

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. калина

  17/11/2010 at 14:45

  направо са супер смешници тези от глобул, гледат как само да те прилапат да си им клиент или да се набуташ с поредната им „неограничена“ услуга, да ама друг път, само чакам да ми изтече договора с тях, пускам си предизвестието и да ме няма …

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 3. Йово

  05/03/2011 at 19:40

  Е аз лично мисля да мина на Мтел и те предлагат за 24.90 лв. Неограничен 128Kbps и без да си запазват правото да го ограничат както е в Глобул на 64Kbps затова при мен е чао Глобул.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 4. Boris

  07/03/2011 at 23:09

  Въпреки всички недостатъци в ценово отношение си остава към момента без аналог…

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

23 − 18 =