Home » Новини » Globul се оплака на EK от БТК

Globul се оплака на EK от БТК

2 752 прочита

GLOBUL информира представители на Европейската комисия (ЕК) за актуални проблеми в телекомуникационния сектор в България по време на официална среща в София. На срещата бяха обсъдени теми, свързани с конкуренцията в сектора, развитието на броудбанд сегмента и необходимостта от въвеждане на адекватни регулаторни мерки по отношение на либерализацията на пазарите на фиксирани гласови услуги и широколентов интернет. Посещението на европейската делегация в България е свързано с подготовката на предстоящия 16-ти доклад на ЕК за развитието на общия европейски телекомуникационен пазар.

GLOBUL уведоми представителите на ЕК за продължаващия монопол на БТК в няколко пазарни сегмента, сред които фиксираните телефонни услуги, достъпа до каналната мрежа и пасивната инфраструктура на историческия оператор, DSL достъпа и проблемите с преносимостта на фиксираните номера. БТК продължава да бъде монополист на фиксирания пазар, а също така да затруднява достъпа на алтернативните оператори до своята инфраструктура поради високи цени, непрозрачни процедури и липса на ефективна регулация. Ето защо GLOBUL настоява за намаляване на цените за достъп до инфраструктурата на историческия оператор и за улесняване на процедурите в тази област.

„Искахме да предоставим на Европейската комисия актуална и достоверна информация за развитието на телекомуникационния пазар в България през последната година и за проблемите в сектора. Липсата на ефективни регулаторни действия и съществуващите бюрократични процедури в страната затрудняват опитите на операторите да инвестират в изграждането на технологии от следващо поколение, които са важен приоритет както за бизнеса, така и за държавата, тъй като са условие за подобряване качеството на живот на всички европейски граждани.” – коментира Ангелина Лякова, директор „Регулации” в GLOBUL.

От години ценовият натиск, оказван от БТК върху алтернативните доставчици по отношение на достъпа до пасивната инфраструктура, както и липсата на конкуренция в сегментите на DSL и фиксираните гласови услуги, пречат на либерализацията в тези области и оказват негативно влияние върху развитието на телекомуникационния сектор в България. Според 15-тия доклад на ЕК България продължава да е на едно от последните места в ЕС по проникване на широколентов достъп – едва 13% в сравнение със средното за Европа ниво от 24,8%, а ползването на конвергентни телекомуникационни услуги в страната е 1,16% при 16% в другите страни- членки на ЕС.

GLOBUL счита, че основните препятствия пред развитието на броудбанд сегмента и разпространението на пакетните услуги в България, са липсата на ефективни регулаторни мерки, тенденцията към толериране на историческия оператор и нелогичната свръхрегулация на пазара за мобилни услуги при отсъствието на достатъчно мерки по отношение на пазарите на фиксирани гласови услуги и широколентов интернет. Към момента, България е единствената страна в ЕС, която все още не разполага с цялостни анализи на тези два пазара. Според GLOBUL изготвянето на пълни пазарни анализи е от ключово значение както за налагането на качествена регулация на пазарите, така и за отслабването на монопола на БТК и създаването на условия за лоялна конкуренция и равни възможности за развитие на алтернативните оператори.

GLOBUL се надява, че Европейската комисия ще вземе под внимание предоставената й от оператора информация, тъй като формирането на единен европейски телекомуникационен пазар и разпространението на високоскоростни широколентови услуги във всички държави-членки са сред основните цели за бъдещото развитие на Европейския съюз, заложени в стратегията „Европа 2020”.

Източник

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + 4 =