Home » Любопитно » Да покориш света или как Foursquare успява?

Да покориш света или как Foursquare успява?

2 886 прочита

Facebook със своите 500 млн потребителя определено е сред доминантите, когато говорим за социални мрежи. Може би и за това повечето хора асоциират социалките с Facebook, но грешат. В тази ниша конкоренцията е меко казано жестока, но въпреки това както местни версии на подобни мрежи, така и регионални се борят за своето място в интернет пространството. Това, което ги обединява е идеята за връзка между потребителите, като всяка една от тях интерпретира тази възможност по свой собствен начин.

?Foursquare е подобна социална мрежа. Идеята, на която се гради е, че всеки потребител, които ползва услугите и може да види интересни места, барове, музей и тн в близост до мястото, на което се намира. В същото време самият той има възможност да добавя подобни точки. Свързвайки се с приятели и споделяйки местоположението си с тях лесно можете да се намерите. Идеята не е да откривате човека, не че не може и това, а по-скоро с помощта на приятелите си да откриете интересни места, които те са посетили.

От Foursquare не са пропуснали и състезателния характер, който са вмъкнали като допълнителни точки при отбелязване на локацията ви, добавяне на ново място, както и значки с различни отличия за най-активните играчи. Всяко отбелязано от потребителите място има и своя „кмет“ – човекът посетил го най-много пъти за определен период от време. Титлата лесно може да бъде отнета и до някъде в това се изразява състезателния характер на Foursquare.

Важно е да се отбележи, че не е пропусната интеграцията със останалите големи социални мрежи. Когато се „чеквате“ или добавяте ново място можете да споделите това не само с приятелите си във Foursquare, но и във Facebook и Twitter.

Лично на мен ми допадат новите и интересни маркетингови възможности, които Foursquare дава. Фирмите могат да предоставят отстъпки за услуги или стоки на най-активните си посетители, да наградят кметовете си, да споделят актуална оферта и какво ли още не. Странното е, че подобни предложения все още са твърде малко. Трудно е да преценя дали от непознаване на услугата или недоверието в евентуалните резултати.

По света нещата не седят по този начин. Много фирми и организации започват да се възползват от възможностите на Foursquare, а причината е в лавинообразно растящият и успех. През май месец Foursquare са отчели своя 700 000 потребител, а сега броят им е нарастнал над 4 милиона. Според мен причината е, че от компанията постъпиха много разумно и пуснаха приложения за всички операционни системи в достатъчно кратки срокове. ?Foursquare има приложения за Android, iOS, Symbian, Windows Mobile, BlackBerry, Palm. Именно защото потребителите на толкова много и различни ОС имат достъп до нея и разпространението и е в глобален, а не локален мащаб.

Дали е интересно? Това ще оставя на всеки сам да прецени. Лично аз я ползвам от малко повече от месец и ми е забавно. За съжаление по-голямата част от моите познати не я използват, но смятам че и това ще се промени. А когато и това стане съм убеден, че ще е още по-интересно.

А вие ползвате ли Foursquare? Споделете вашето мнение.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

53 − 49 =