Home » Новини » е-Мерси за превода!

е-Мерси за превода!

3 901 прочита

Национален конкурс за превод на песни и клипове „е-Мерси за превода!” сред учениците от средните училища в България започна в Деня на народните будители. Конкурсът е част от едноименния проект „е-Мерси за превода!”, който се осъществява благодарение на традиционната дарителска програма М-Тел Грант.

Конкурсът използва нестандартен, но близък до учениците „езиков жанр” – преводи на песни. Акцентът се поставя върху доброто познаване и майсторското използване на български, а не върху владеенето на чужд език. В конкурса могат да участват всички ученици от VIII до XII клас, без значение от жанра на избраната песен.

Младежите, които искат да се включат в „е-Мерси за превода!” и да покажат преводаческите си умения, първо трябва да се регистрират в сайта на конкурса http://www.e-mersi.org . Там те могат да предлагат своите преводи, а също така да оценяват и коментират и тези на другите участници. Участието в конкурса предлага и възможността учениците да общуват виртуално с известни български преводачи, майстори на поетичното слово и да разчитат на тяхната помощ.

Конкурсът ще се проведе на два етапа:

І етап – от 01.11.2010 до 31.03.2011 година на сайта www.e-mersi.org ще се приемат кандидатурите за участие, а същевременно ще се осъществява подбор и оценка на предложените преводи.

ІІ етап – финал, до който ще бъдат допуснати 50-те най-добри „преводачи”. Той ще се проведе в София между 01.05 – 25.05.2011 година.

В конкурса „на живо” през май 2011 година участниците ще превеждат един и същи текст и ще могат да използват речник. Наградите за младите преводачи ще бъдат книги, лаптопи и мобилни телефони. Сред наградите са и грамоти за успешно участие, а също така и публикуване на най-добрите преводи в органа на Съюза на преводачите в България списание „Панорама”.

Общо петдесет проекта кандидатстваха за финансиране от образователната програма М-Тел Грант през 2010 година, като едва десет от тях достигнаха до финалния подбор. Победителите бяха избрани от комисия, в която участват представители на неправителствени организации, Мобилтел, медии и общественици. Общата сума на безвъзмездната финансова помощ за проектите възлиза на 93 653 лева. Разликата до 100 000 лева ще бъде връчена под формата на награда на проектите с най-добри резултати в края на грантовата програма.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

2 Responses to е-Мерси за превода!

 1. краси

  05/11/2010 at 13:39

  добра иницатива на оператора, добре замислено бих казах, мисля да предложа на сина ми да се запише за участие 🙂

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Pingback: Tweets that mention е-Мерси за превода! | GSM Spot -- Topsy.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 4 = 6