Home » Моите коментари » Проблемите в Мтел или провала на един PR отдел?

Проблемите в Мтел или провала на един PR отдел?

2 116 прочита

 

След като написах мнението си, както и част от наблюденията, които имам над историята с техническите затруднения на Мтел прочетох още доста по темата, както и различни коментари. Плашещо е колко хора на принципа copy-paste коментират във всеки сайт, който е писал за срива в телекома, но косите ми настръхват от това колко много хора вярват в конспирацията. За срива при въвеждането новият софтуер в експлоатация се оказаха виновни марсианците и техни братовчеди от далечна галактика, хакери, МВР, специални служби, лично Цветан Цветанов и най-вече еврейте! Нямам намерение подробно да се спирам на тази част от темата, тъй като вече съм споделил мнение за афинитета на хората към конспиративното.

Един от разумните коментари, които са малцинство, ме провокира да погледна на цялата тази „трагедия“ под един друг, а може би и доста по-интересен, ъгъл. Да, когато се наложи да погледнем малко по-далеч от носа си вече имаме проблем, но пък понякога е полезно.

И в този ред на мисли, някой мислил ли е каква е разликата между хамстера и мишката? – Добрият PR.

Какво направи PR отдела на компанията? Нищо. Задавали ли сте си въпроса какво се очаква от PR-а, какви са неговите задължения, отговорности или с други думи: Какво работи един PR?

Аз се запитах, защото познавам само един човек работещ именно това. Като абсолютен лаик по темата се обърнах към майката на всички енциклопедии Гугъл и попаднах на едно доста смислено и стегнато пояснение.

Ключовата дума за професията на PR специалиста е комуникация. Негово задължение е да предаде по подходящ начин посланията на организацията, за която работи, и така да издигне още повече нейната репутация както сред обществото като цяло, така и сред собствените й служители, партньори, клиенти. Независимо дали става дума за търговско дружество, държавна администрация или неправителствена организация, всяка структура има нужда от постоянна комуникация между различните управ­ленски нива вътре в себе си и с външния свят. Работа на експерта по PR е да изгражда и развива цялостния образ и авторитет на организацията и нейните продукти.

Точно, ясно и разбираемо. Да видим обаче дали хората от PR отдела са чели това?

Още в ден първи от старта на внедряването се появи и съобщение за проблем, а броят им нарастваше лавинообразно с часове. Всичко, което получиха 4 000 000 абоната бе просто, неясно, неопределено  и шаблонно извинение. Може и да е свърши работа за първите ден-два, но в последствие проблемите нарастваха, а с това и недоволството и въпросите на потребителите. Вместо да се ангажират с нещо конкретно от Мтел продължиха да бълват съобщения за предтсоящия концерт, за броя бутилки вода за Енрике, колко конфети ще пръснат и колко квадрата е площта, която е предвидена за мероприятието. Всичко това, както и все по-големия брой абонати срещащи трудности с обслужването в Мтел центровете създаде почва за вече споменатите слухове, догадки и абсурдни изказвания.

Вместо да се възползва от пиковия момент и да тушира вълната от недоволство, PR отдела просто подмени извинението, с по-дълго такова. Не знам на какво са се надявали, но определено не свърши работа. И тогава започнаха да кацат корабите с марсианци, чужденци да ръчкат по настройките, а спецслужбите да наблюдават компанията. Може да ви е смешно, но ако се разровите из мрежата сами ще се убедите в глупостите изписани по коментарите.

 Прoфесионализмът” на PR – отдела на Мтел, е достоен пример за “подражание”, който навярно ще влезе в учебниците на дисциплината “Връзки с обществеността” и ще се изучава със задълбочен интерес, като ще бъде подчертано стратегическото влияние на поднесената информация от PR – отдела, която е способна да срине доверието, имиджа и репутацията на Компания, която е лидер в телекомуникациите, обслужваща над 4 000 000 абонати!“

Няма как да не се съглася! Не съм експерт, дори нямам претенцията да имам познания в областта, но моето мнение е, че Mtel можеха не само да се справят с негативизма на абонатите си, но и да извлекат дивиденти.

„Професионалистът в PR сферата може да изгради безупречен обществен имидж също толкова успешно, колкото и с един замах да съсипе кариера, градена десетилетия.”

За мен вината за сегашното положение е в PR отдела, или по-скоро в крайно неадекватната му реакция. Това даде зелена светлина и започнаха да кацат корабите с марсианци, чужденци да ръчкат по настройките, а спецслужбите да наблюдават компанията. Може да ви е смешно, но ако се разровите из мрежата сами ще се убедите в глупостите изписани по коментарите. А ето и някой от тях:

Kompetenten: Ръководството на Мтел наредило на IT отдела да извърши „вмешателство“ в платформата в частта, свързана с отчитането на разговорите и по-конкретно в „десетичната запетая“ с цел натрупване на допълнителна печалба на фирмата, която възлизала на стойност към 150 000 лв. До сега тази сума била редовно гарантирана от старата система.

Очарован: А кога ли ще си признаят и за секретния отдел „Оценяване и надписване на сметки“ към който има 4 щатни служителя? И за коя компания 150 000 чиста печалба на месец са малко?

ИНДИЕЦ В МТЕЛ?: АЗ БИХ ЖЕЛАЛА ДА РАЗБЕРА ОТ МТЕЛ ДАЛИ НАИСТИНА ИМА ЧУЖДИ IT СПЕЦИАЛИСТИ, РОВИЧКАЩИ В СЪРВЪРИТЕ ИМ И АКО ТЕЗИ ХОРА НЕ СА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ – КАК ТОГАВА СА СЕ СДОБИЛИ С РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА РАБОТА В ОТДЕЛА НА МТЕЛ, КОЙТО ПАЗИ ЛИЧНИТЕ ДАННИ НА МИЛИОНИ ХОРА И СЕ ЯВЯВА КАТО ВАЖЕН ЕЛЕМЕНТ НА НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ?

Информиран: Вече за поредна седмица системата на МТЕЛ е под специален мониторинг на специалните служби, в рамките на засекретена операция.

Факт: Относно кибератаката, дали е конспирация или факт, може да съдите по следващото решение на ръководството на Мтел: поради невъзможност да бъдат възстановени данните за проведените разговори за последния отчетен период, фактури няма да бъдат издадени и съответно няма да бъдат заплащани. Това ще бъде скромният жест на Оператора, като компенсация спрямо своите абонати на договор. e-vestnik.bg : Потребителите трябва да внимават за най-важното – кога им изтича датата на срочния договор с М-тел. Защото според хитро измислените от компанията правила, той се подновява автоматично за още една или две години, ако потребителят не поиска изрично писмено месец преди изтичането му да бъде прекратен или преобразуван в безсрочен.

_____________________________________________________________________

*Мненията са събрани и предоставени в оригиналният им правопис, като част от тях са в съкратения си вариант.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

3 Responses to Проблемите в Мтел или провала на един PR отдел?

 1. Pingback: Tweets that mention Проблемите в Мтел или провала на един PR отдел? | GSM Spot -- Topsy.com

 2. Седмицата

  23/01/2011 at 10:43

  Изследвам казуса във връзка с една курсова работа, която пиша. (АЗ съм 3-ти курс ПР).
  Според мен в последния месец и половина ПР отделът им взима много адекватни мерки.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 3. Boris

  23/01/2011 at 11:07

  Ще се съглася с теб, но проблема е от края на август миналата година…Бих приел, че не са имали подготовка за мащаба на отзвука ако става дума за нещо случило се неочаквано. Подмяната на въпросната система се планира поне от 2 години, като първоначално е трябваше да стане 2009-та в началото, отложи се, после пак и така поне 4 пъти до септември 2010-та. Идеята ми е, че можеха да реагират много по-адекватно в самото начало. НО когато каруцата се обърне, пътища много.
  Личното ми мнение е, че ако успеят до месец-два да приключат с драмите, абонатите ще забравят бързо. Въпроса е дали ще успеят?
  В момента медийте се отегчиха, но жалбите и скандалите по обектите не са приключили.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 1 = 2