Home » Моите коментари » Мтел се срина! Все повече недоволни клиенти

Мтел се срина! Все повече недоволни клиенти

4 130 прочита

 

Да си призная бях свидетел на проблемите с разплащателната система на Мтел преди два дни, когато посетих магазин на техен дилър. Казах си : „И какво от това?“ Нито е първият, нито последния случай, в който оператор има срив, а служителите по магазините са принудени да се извиняват за неудобството.

Ситуацията този път се оказва доста по-сериозна, от който и да е от техническите проблеми на оператора до момента. Причината за настъпилият хаос е внедряването на нова CRM система, за която Мтел-ци биха тъпана още на 06.092010 с официално съобщение на сайта си. Въпреки, че не пестят суперлативи за  Amdocs (www.аmdocs.com), която е „с доказан опит във въвеждането на системи за обслужване на клиенти“, от оператора явно са имали информация, която са спестили на абонатите си.

Всъщност какво се случва?

На 06.09.2010 пуска съобщение, че предстои внедряване на нов софтуер. Още същият ден до магазинната мрежа, както и до дилърите е изпратен мейл, в който биват предупредени, че има проблеми със системите за активация на нови карти, молби и тн, както и с тази за събиране на сметки. Оказва се, че „лидерът на телекомуникационния пазар“ още със съобщението си за медиите вече е имал информация за проблема. Интересно как са го пропуснали да го споменат?!

На 08.09.2010 е изпратен нов мейл, в който вече се дават конкретни инструкции за поведение пред клиентите :

Придържайте се към официалната комуникация към клиентите:
„Г-жо/г-не, моля да ни извините за причиненото неудобство.
Поради оптимизиране на системата за обслужване на клиенти изпитваме известни
затруднения.“
Въздържайте се от всякакви други коментари и предположения.

През това време все още не могат да се плащат сметки, а договорите на новите абонати се попълват ръчно, като се очаква „скоро проблема да бъде решен“. Така по магазините и офисите вече втори ден се трупат молби, нови договори и клиенти недоволстващи от невъзможността да платят сметката си. А плащането на сметката е именно онова препъни-камъче, което е на път да обърне каруцата и превърне тази, на пръв поглед обикновена ситуация (кой оператор не е имал технически проблем?), в сериозен скандал. Причината е, че Мтел поддържат четири т.нар. библинг цикъла или с други думи дати на фактуриране. В случая това са 7, 14, 21, 28 (да ме прощавате ако съм сбъркал с ден-два). Срока за плащане е 14 дни, а проблема се появява още на 6-ти, т.е тогава вече започва спирането на неплатени ф-ри от 21-ви, тези от 14-ти са спрени, а на излезлите на 28-ми приближава крайния срок…Нещо като „Апокалипсис сега“! Най-грубо казано в същия този момент през офисите минават абонати  със спрени, туко-що спрени и пред спиране карти от 3-те, от възможни 4 билинг цикъла.

По всичко личи, че макар Amdocs да „предоставя съвременни бизнес и оперативни решения на фирми в повече от 60 страни в света“, България не е част от света и те не са подготвени за това, което ги чака тук!

Малко по-късно същият ден е подхваната нова инициатива, която на мен ми говори, че от Мтел не са на ясно дали проблема е решен или не. До обектите е спуснат мейл с инструкция, според която, ако системата сработи, но бъде установен проблем като : данни, които не са обновени, такива които не се визуализират, съобщение с грешка и др.  да се описва точно къде, при кой клиент и да се направи дори print screen.

И така до 16.09.2010!

Според Мтел проблема е решен, макар да си направих труда на 17.09 да проверя и реалността отново бе различна от надеждите на телекома.

Всичко това няма как да не ме накара да се замисля за политиката на телекомите, начина, по който гледат на абонатите и розовите очила, с които търсят да видят решението на проблемите си. Да, разбирам ги! Ако ставаше дума за ревеню, демек приходи, съм сигурен, че изобретателността им граници нямаше да има, но случая уви не е такъв. Някак грозно е, предвид и финансовия и медиен ресурс, с който разполагат в Мтел, да не намериш начин и време за повече от десет дни за да се извиниш подобаващо на абонатите си. Още повече, че за проблемите се е знаело още при вдигането на джумбарето относно миграцията в софтуера.

И не, това не е поредна хейтърска статия или такава, написана с цел да докара трафик като многото такива, които прочетох последните два дни. Всъщност не ми пука дали Мтел ще съберат сметки или не, защото дори не съм им абонат.

Принципа обаче е важен!

Важно е за мен да покажа как изглеждат нещата и зад сцената, как понякога няма как да се скрият зад лицемерните си реклами, кампании, шумни PR акции и благотворителни мероприятия само по коледните и великденски празници.

Важно е, защото какво значение тук има името? Утре може да е Глобул или Виваком. Последните са дори по брутални към клиента, най-вече в частта със съпорта, но това е друга тема. Мислите, че се шегувам? Попитайте абонат на Виваком колко два месеца е изстрадал тяхното „обединяване“ на системи, което стартира март и приключи май месец тази година…

Важно е, защото утре вие може да сте ония със спрян телефон, а някой да ви прави на глупак.

Важно е, защото е крайно време да се научим, че след като плащаме за услуга имаме правото, пак повтарям – правото, а не наглостта, както е според някой телекоми, да искаме услугата, за която сме платили. И когато не я получаваме да имаме адекватна информация за проблема, срока за решението му, както и как ще бъдем компенсирани. Днес може би сте пропуснали излизане на кафе с приятел, но някой може да е пропилял сделката на живота си, нали?

Всъщност, майната му! Плащаме си, и то как! Важно е да се научат, и телекомите, че освен да гледат пазарните си дялове, приходи, разходи, ръстове и таргети има там едни потребители, без които графиките в отчетите им ще са по-права линия кардиограмата на мъртвец…

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

20 Responses to Мтел се срина! Все повече недоволни клиенти

 1. Pingback: Tweets that mention Мтел се срина! Все повече недоволни клиенти | GSM Spot -- Topsy.com

 2. 007

  19/09/2010 at 23:49

  xaxaaxaxax не е само това *88 също не работи, не можеш да си провериш оставащи отстъпки от минути, текуща сметка, общо взето Нищо !!

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 3. petjor

  20/09/2010 at 23:49

  Svejo: ей аман бе …. от тия семинари че ви побелеят главите 😛 😛 (beer)

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 4. Пародия

  23/09/2010 at 00:44

  СТАТУС НА НОВАТА ПЛАТФОРМА КЪМ 23.09.2010:
  Текуща сметка, кредитен лимит и неплатени фактуриМоите отстъпкиМоята хартиена фактураМоята фактура на e-mailМоят PUK кодУправление на моя кредитен лимитУвеличаване на лимит за пренос на данни в ЕСМоят клубен номер и клубни точкиСтруктура на IVR менюМоят Prima баланс, бонуси и валидностМоят Prima VIP номерРегистрацияЕлектронна СправкаИзпрати настройкиКлиентска паролаМоят M-Tel SpotМоята Е-ФактураОписание на фактурата виНастройкиТел. бележникУсловияМ-Тел бюлетинМоите Въпроси
  Моля да ни извините! Услугата е временно недостъпна. Екипът на М-Тел прави всичко възможно за възстановяването й. Благодарим Ви за разбирането!

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 5. КИБЕРАТАКА

  23/09/2010 at 00:50

  Истината за проблемите е съвсем друга. Преди около месец, в процеса на внедряване на новата авангардна система за обслужване на абонатите, хакери атакуват мрежата на М-тел, източват личните данни на милиони абонати, а след това напълно изтриват и унищожават системата на М-тел. Това е и първият регистриран провал на лидера „Amdocs“. Ръководството на комапнията взема решение да блъфира като замаскира напълно инцидента с въвеждането на някаква измислена авангардна система за обслужване на клиентите. И разбира се, заради тази уж „авангардна“ система, компанията не е в състояние да даде никаква информация на абонатите за текуща сметка, остатък безплатни минути, че и по-зле, заради нанесената хакерска атака, компанията не е в състояние да издаде и коректни фактури, поради което вземат решение изобщо процедурата по издаването на фактурите да бъде спряна за неопределно време. Операторите от *88 са инструктирани да отговарят със стандартно извинително съобшение. Честито на Компанията!

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 6. КИБЕРАТАКА

  23/09/2010 at 01:27

  Защо не мога да получа информация за текущата си сметка и оставащите минути от отстъпката ми?
  „Поради оптимизиране на системата за обслужване на клиенти, в момента услугата е временно недостъпна. Уверявамe Ви, че правим всичко за възстановяването й възможно най-скоро.
  Услугата ще бъде достъпна отново, когато на данните за текуща сметка и оставащи минути се верифицират с проверка на всички нива в системата.“
  Забележете втората част на отговора, предоставен от М-тел: заключението е, че в момента компанията не разполага с никакви данни за абонати на договор и освен това, ако случайно данните бъдат възстановени, то те ще бъдат верифицирани чрез проверка на всички нива в системата. Предоственият отговор е в подкрепа на информацията за кибератака. Същият може да се провери на следния адрес: https://www.mtel.bg/customer/q_and_a/index.php?topic_id=496

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 7. Boris

  23/09/2010 at 08:04

  @КИБЕРАТАКА – Човече, гледаш твърде много филми! По твоята логика значи, че от март до май е хакната и системата на Виваком, защото и те бяха на същия хал като Мтел при обединението на системите си.
  Да, Мтел имат проблем, което не знам как реши, че значи унищожени данни?!?! Не знам до колко си запознат, но Мтел ползват за обслужване клиенти няколко системи. Дилърите има достъп до само 2 от тях – за плащане сметки (ICE) и за активации, преподписвания и качване молби (Remedy). Мтел-ски магазин работи с поне 4, т.е имат друго ниво на достъп…Във всяка една от тях има инфо за абоната, но се ползва различна в зависимост от операцията, която извършваш. Тук мога да посоча като пример активацията на карта. При дилърите се попълват данни, но картата се активира след обработка на BackOffice, докато в Мтел офис това се случва на място.
  Всъщност мога да ти приведа още примери, но няма смисъл! Колкото и да ми тъжно да ти съобщя, но Теория на конспирацията е само филм и няма нищо общо със случващото се в Мтел

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 8. Факт

  24/09/2010 at 21:59

  Относно кибератаката, дали е конспирация или факт, може да съдите по следващото решение на ръководството на Мтел: поради невъзможност да бъдат възстановени данните за проведените разговори за последния отчетен период, фактури няма да бъдат издадени и съответно няма да бъдат заплащани. Това ще бъде скромният жест на Оператора, като компенсация спрямо своите абонати на договор. (От кибератаката не са засегнати единствено абонатите на предплатените карти) Обърнете внимание на следното, което ще се случи след няколко дни, а именно как ще бъде поднесена тази информация на абонатите, със сигурност ще бъде спестена фактологията…. Разбира се, че за реалните проблеми, свързани с новата платформа, информацията е ограничена до ниво IT и ръководство. Мнозина от служителите изобщо не са наясно какво се е случило в края на месец август в команията им…

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 9. n8t

  26/09/2010 at 04:00

  Това какво се е случило нека да оставим на фирмата да прецени … всяка фирма си има проблеми . Нека да оставим да си работият професионалистите по проблема. Скоро всичко ще е наред ..Данни едва ли някои е успиал да вземе или да унищожи …просто триабва да се смени 1 малка подробност …нап циалата система на мтел и стандарта от СРТ на СРМ …което е доста ново …върпосите си ще задавате след време на останалите опратори ..когато срещнат проблеми с андроид и мобилните Ос ориентирани устроиства…като се навържат много такива и техните системи като не могат да ги поддържат!

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 10. николай

  26/09/2010 at 12:46

  Колкото повече чета за проблемите на мтел се убеждавам в едно.15 години сма техни роби и продължаваме да сме такива,тези нещастници гледат на нас като на крепостни селяни от средновековието,ще плащаме каквото и колкото ни кажат и когато те ни кажат,а сега като имат проблем даже няма да си направят труда да ни уведомят какво става!Интересно защо от комисиите мълчат…а да те са на заплати,а опзицията чака правителството да излезе с някакво становище по случая и да ги захапе за лобизъм.Пресата и телевизията разчитат на техните пари от реклами така,че никаква яснота по въпроса,защо 4 милиона българи се чудят какво става и до къде ще стигне наглостта на оператора!

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 11. Boris

  26/09/2010 at 16:52

  Абсолютно съгласен, с уточнението, че и трите оператора са с такъв манталитет. Относно комисиите – да не мислиш, че е лесно да си раздават по 16 заплати в годината? 🙂

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 12. Информиран

  27/09/2010 at 16:14

  М-тел няма да бъде санкциониран и няма да има никакви компенсации за абонатите. Причината за неуредиците не са в платформата Амдокс, нито вследствие на някакви хакерски атаки и т.н. Вече за поредна седмица системата на МТЕЛ е под специален мониторинг на специалните служби, в рамките на засекретена операция.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 13. Янаки Ганчев

  30/09/2010 at 19:10

  О Т В О Р Е Н О П И С М О

  ДО ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ
  МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

  КОПИЕ:
  ДО АНДРЕАС МАЙЕРХОФЕР
  ГЛАВЕН ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР
  НА МОБИЛТЕЛ АД

  УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

  Милиони потребители – клиенти на Мобилтел АД са разтревожени от проблемите и неудобствата, които търпят през последния месец.
  По мнение на потребителите официалната позиция на фирмата е прекалено пестелива и неубедителна.
  В тази връзка, очакваме с официално съобщение на Министерството на вътрешните работи, абонатите да бъдат успокоени, че не са осъществени зловредни външни действия спрямо компютърния софтуер на Мобилтел и не е осъществено изтичане на лични данни от главния сървър на фирмата.
  Бихме желали да стане категорично ясно, Сектор „Компютърни престъпления“ на ГДБОП, или друга структура на Министерството занимава ли се със случая.
  Благодарим Ви за разбирането.

  Богомил Николов, Изп. директор на АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ

  Янаки Ганчев, Председател на УС на АПТИ

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 14. CIA1

  01/10/2010 at 10:52

  Външно вмешателство в АМДОКС ПЛАТФОРМАТА довело до срив
  По време на внедряването на платформата „Амдокс“, Ръководството на Мтел наредило на IT отдела да извърши „вмешателство“ в платформата в частта, свързана с отчитането на разговорите и по-конкретно в „десетичната запетая“ с цел натрупване на допълнителна печалба на фирмата, която възлизала на стойност към 150 000 лв. До сега тази сума била редовно гарантирана от старата система. Специалисти от IT отдела, установили, че платформата „Амдокс“ не търпи външно вмешателство, но от Ръководството на Мтел настояли манипулацията на бъде извършена на всяка цена.И така родните „спецове“ решили да побългарят системата, като направили хибрид между старата и новата платформа. В края на месец август стартирали хибрида, който довел до пълен срив на данните, които вече били прехвърлени в платформата „Амдокс“. Същевременно станал и непоправим гаф в бекъп сървърите. Това е причината, поради която в момента абонатите на договор (предплатените“Прима“ карти не са засегнати) изпитват редица затруднения, свързани с проверка на минути, текуща сметка, липса на фактури и други услуги. Вместо да сезирате МВР, напишете официално запитване до централата на „Амдокс“, абсурдно е в момента МТЕЛ да си измива ръцете с „Амдокс“!

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 15. PR

  01/10/2010 at 12:58

  НЕ АМДОКС, А PR – ОТДЕЛА СРИНА М-ТЕЛ
  И все пак нека се опитаме да погледнем на „извънредната ситуация в М-тел“ от друг аспект, а именно поведението на PR – отдела на Компания, обслужваща над 4 000 000 абонати. Aко М-тел беше наистина сериозна компания, в която работят доказани професионалисти на всички нива в йерархията нямаше да бъде допуснат подобен „забележете“ срив в комуникацията с клиентите. Поведението на PR – отдела на Мтел е в ущърб на самата компания, защото вече цял месец, позицията относно екстремната ситуация е повече от неадекватна, тъй като вместо да тушира недоволстото на клиентите, го провокира с неясни и непълни отговори, без да поема ангажимент за конкретен срок и точна дата, в която проблемите ще бъдат отстранени. „Прoфесионализмът“ на PR – отдела на Мтел, е достоен пример за „подражание“, който навярно ще влезе в учебниците на дисциплината „Връзки с обществеността“ и ще се изучава със задълбочен интерес, като ще бъде подчертано стратегическото влияние на поднесената информация от PR – отдела, която е способна да срине доверието, имиджа и репутацията на Компания, която е лидер в телекомуникациите, обслужваща над 4 000 000 абонати!

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 16. СПЕЦ

  01/10/2010 at 16:36

  По-горе прочетох за спец отдела на Мтел, разработващ стратегии за надписване и манипулиране на сметките. Прочетох и за намесата на този отдел в платформата „Амдокс“, но по-скоро вмешателството на този отдел не е в „десетичната запетая“, а в цифрите след „десетичната запетая“ и в секундите. Ето и пример: Провеждам разговор от една минута на стйност 0,08 лв. след манипулация в системата засичаща секундите и изчисляваща цифрите след десетичната запетая, проведеният разговор ще бъде манипулиран примерно с 0.02лв. (тази скромна сумичка няма как да предизвика вниманието на абоната). В зависимост от броя разговори средно надписването на месечната фактура може да стигне и до 0.50 лв. Х 2 000 000 активни абонати = 1 000 000 лв. месечно. (минимално изпрани пари) Тези 0.50 лв. просто няма как да бъдат усетени от абоната, защото прецакването е с 0.01 на разговор. Както виждате възможният минимум, с който са се надписвали сметките, благодарение на старата система е скромен и то само от ЕДИН МИЛИОН ЛЕВА МЕСЕЧНО. А познайте кой се облагодетелства от този доход и защо държавните институции мълчат и са с вързани ръце!?

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 17. Boris

  01/10/2010 at 17:38

  @PR
  За разлика от мненията за намеса на извънземни, ЦРУ и задължителните еврей, с твоето съм съгласен на 110%! Лично аз съм изключително изненадан от неадекватността на това звено, което определено доведе от срив в доверието.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 18. Янаки Ганчев

  09/10/2010 at 12:23

  Прессъобщение на:
  AСОЦИАЦИЯ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННИ И ИНТЕРНЕТ УСЛУГИ / АПТИУ /

  В отговор на наше О Т В О Р Е Н О П И С М О, ДО ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ – МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, с копие до МТЕЛ, днес получихме официален отговор от АНДРЕАС МАЙЕРХОФЕР – ГЛАВЕН ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР на МТЕЛ.

  В своето писмо г-н МАЙЕРХОФЕР ни информира за следното: „…Категорично невярно е, че са осъществени зловредни външни действия спрямо компютърния
  софтуер на Мобилтел.“
  При проведената на 08.10. 2010 г. среща със Сектор „Компютърни престъпления“ на ГДБОП получихме уверение, че предстои да бъде проверено по-горното твърдение.
  Ние искрено се надяваме проблемите на милионите потребители да приключат без финансови последици за тях.

  Янаки Ганчев – Председател на УС на АПТИУ

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 19. Манев

  02/08/2012 at 15:21

  Здравейте!
  Ето какво ми се случи с тия от М-тел.
  През зимата на 2010 г- отивам в един офис да си взема ваучер за телефона. Там едно приказливо момиче ме омая и ме накара да си взема пакет с 2000 мин безплатни към М-тел. До средата на м.Април всичко вървеше нормално и в един момент останах без сигнал. Отивам в същия офис и от там ми казват че имам 790 лв- навъртени от някакви СМС-и, което не е вярно. В същото време жена ми имаше СИМ карта също на мое име. 10 – 20 дни след като спряха моя телефон спряха и нейния, защото и при нея имаше СМС-и към същия номер за около 60 лв. Писах жалби /няколко/ до централата ,казвах им че не съм пускал СМС-и и че никой не е пускал, защото телефоните са в нас постоянно.Питах ги каква е тая игра,а те казват че не ги интересува играта. Аз разрових из интернета и открих, че това е някаква игра на карти/ не е нещо с печалби/ и че един СМС към играта ти разрешава да играеш един месец.След една проста сметка установих, че аз съм се запасил с възможност за игра за повече от 35 години. Аз сега съм на 65 , значи съм длъжен да живея поне до 100.
  По нататък какво става.
  Очаквайки някакво решение на въпроса взех нова СИМ карта – предплатена пак на мое име. Вкарам ваучер за 5 лв. и след един ден картата е празна. Това ме учуди много. Взех друга и сложих на жената в телефона. Пак на мое име. Телефона го държим в чантата и и не го пипаме. След три часа в телефона имаше някакви стотинки. Писах отново и ми съобщиха че от тия номера е пращан СМС до същата игра. ТОВА ВЕЧЕ БЕШЕ АБСОЛЮТНО НЕ ВЯРНО!
  Излиза че аз въпреки че имам запас от 35 години продължавам за се запасявам!
  Според мен апаратурата им генерира СМС-и щом хване че има на мое име някакви пари.
  Преди 4 месеца получих едно писмо – бележка от някаква Варненска фирма че трябва да платя тия пари. Писах в М-тел по какъв начин тая Варненска фирма е получила достъп до моите лични данни , като им цитирах от закона за личните данни в кои случаи се предоставят тия данни: 1. С мое изрично съгласие и 2. При застрашаване сигурността на държавата. Не съм направил нито едното , нито другото.
  Говорих с един адвокат и той ми каза да изчакаме да видим какво ще направят- След като в договорите имам предложен от тях и приет от мен КРЕДИТЕН ЛИМИТ ОТ 50 ЛВ. Как на единия телефон спряха на 60 лв, а на първия спряха на близо 800.
  Какво ще кажете по тоя въпрос. Какво трябва да правя.
  Край на разговора

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 20. Boris

  04/08/2012 at 20:51

  Здравейте,
  първо ще кажа, че моят съвет не е юридически, но мога да коментирам случилото се с Вас.
  1. Няма как практически да докажете, че не Вие сте пращали смс-ите, колкото и логично да е за всеки средно интелегентен човек. Това е. За съжаление.
  2. Относно кредитният лимит – запознайте се с общите условия на оператора, в които въпросният кредит лимит е описан като препоръчителен, а не задължителен. Предполагам тук сам можете да достигнете до извода, че няма как да оборите тезата, че „да, 50лв лимит има, но не сме длъжни да го прилагаме или контролираме“
  3. На въпроса как са се сдобили с личните Ви данни – прегледайте ОУ, както и тази тяхна част поместена на договорите (съжалявам, но не знам как изглеждат актуалните бланки). Там е записано, че освен ако изрично не сте посочил оператора има право да предостави данни с цел маркетинг, анализ, събиране на вземания и тн.
  Какво аз бих Ви посъветвал?
  Относно проблема с смс-ите: има нотариална услуга „отговорно пазене“ или нещо от типа. Допитайте се до адвокат или нотариус, но идеята е проста – получавате СИМ карта, без значение на сметка или предплатена. Отивате при нотариус и я носите неразпечатана. Той я приема за съхранение, като удостоверява, че е неразпечатана/не е ползвана и тази СИМ остава за съхранение при него 1 месец. Така си гарантирате, че какъвто и период на фактуриране, а първият винаги е по-кратък, СИМ картата ще е била при нотариуса и неговият печат и подпис удостоверяват това. Това е единственият начин да докажете, че не сте я ползвал, не сте пращал смс-и и каквото и да било. Ако има изразходен кредит, навъртяни смс-и след гореописаният период, мога само да Ви поздравя, защото не само няма да плащате нищо, но на Вас ще Ви платят много само и само да се потули случката. Тогава бихте имали юридическо предимство.
  Относно проблема с фирмата за събиране на кредит: ако Ви притесняват, звънят постоянно и тн, което те имат навика и практиката да правят, просто при следващият път запазете спокойствие, изискайте да Ви се представят (фирма и име на оператор), което няма да се случи. Обяснете, че разговора се записва и ако си позволят подобно своеволие да Ви звънят отново, ще имат дълги и неприятни разговори с много и неприятни институции. Запишете от кой номер са Ви звъняли, в колко часа и тн. Ако са Ви заплашили или са били груби – не се колебайте, а подайте жалба. Тук има много тънък момент – РПУ-тата не се славят като много инициативни. Съветвам Ви да пуснете жалба до дежурен прокурор в Районен съд. По процедура той разпорежда проверка към РПУ, ако такава е нужна. И повярвайте – много по-лесно, бързо и ефективно се случват нещата.

  Надявам се съм Ви бил полезен,

  Поздрави

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

84 − = 76