Home » Новини » Пак продават Виваком

Пак продават Виваком

4 068 прочита

 

Базираният в Дубай „Ожер телеком“ и Ричард Ли, китайският милиардер, чрез фонда си „Пайнбридж“, може би ще поемат управлението на Виваком.

Според анонимни източници, и двете компании преговаряли помежду си за съвместна покупка и управление на телекома. Ли и „Ожер“ са конкуренти от няколко месеца за „Виваком“, след като стана ясно, че американският застраховател AIG продава компанията. Китайският милиардер представи преди близо два месеца пред банките кредиторки и план за погасяване на кредитите на сегашните собственици, които те взеха, за да финансират покупката на „Виваком“. Общият дълг по сделката стига 1,6 млрд. евро.

Според слуховете банките са отхвърлили предложението на Ли за опрощаване на близо половината от задълженията и инвестирането на 180 млн. евро във „Виваком“. Предпочитанията клонели към предложението на „Ожер“. Дубайците влязоха в консорциум с миноритарните кредитори, които държат 325 млн. евро от дълга на сегашния собственик на българския телеком.

Ричард Ли държи PCCW – най-големия оператор в Хонконг, който присъства в Европа, Близкия изток, Африка и др. През март фондът на Ли „Пайнбридж“ купи управляващото дружество на собственика на „Виваком“ – „Неф телеком България“. През юли китайският милиардер бе в България за среща с премиера Бойко Борисов, за да го запознае с интереса си към „Виваком“.

„Ожер телеком“ е мажоритарен акционер в най-големия турски оператор „Тюрк телеком“, който преди години имаше интерес към „Виваком“. В дубайската компания участие има и семейството на покойния ливански премиер Рафик Харири. Шеф на „Ожер“ е Мохамед Харири. Вторият основен акционер е Saudi Telecom. „Ожер“ притежава телекомуникационни компании освен в Турция и в Близкия изток, САЩ и ЮАР. Компанията има над 41 млн. абонати, а приходите й надхвърлят 35 млрд. долара годишно.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

One Response to Пак продават Виваком

  1. Pingback: Tweets that mention Пак продават Виваком | GSM Spot -- Topsy.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

89 − = 86