Home » Моите коментари » Идва ли краят на LAN-аджиите?

Идва ли краят на LAN-аджиите?

3 129 прочита

 

Последните 10 години доставката на интернет у нас се превърна в най-общи линии поле за изява на почти всеки амбициран оптимист. Да, със сигурност сред близо 2000 доставчика могат да бъдат посочени и такива имащи идея какво правят, защо го правят и какво биха искали да постигнат. Но колко са те всъщност?

През всички тези години много от операторите претърпяха не малко метаморфози, но всъщност крайният резултата бе масовото окабеляване. Ах, какво окабеляване! Блоковете са опасани от трасетата на средно три до пет доставчика, всеки претендиращ да е най-добрият. Всичко това се случи не без милото съдействие на мастодонта БТК, който или отказваше достъп до подземни трасета или просто поставяше условия и цени непосилни за повечето доставчици. И така повече от 10 години. Да, ще кажете, ама се появиха и оптимисти, които инвестираха в оптични трасета, но за съжаление кризата охлади ентусиазма им. Съгласен съм, прави сте!

До няколко години обаче LAN феноменът най-вероятно ще се превърне в изчезващ вид за България. Причината не е, че технологията е изчерпала своя потенциал. Жестоката реалност е, че развитието на малките доставчици е в застой поради липса на финансов ресурс. В момента местните оператори намират партньори в лицето на същите онези големи телекоми, които преди около 10 години ги гледаха със съжаление и насмешка. Последните пък са принудени да купуват своите малки конкуренти, защото приходите от основната им дейност също са в застой. Проникването на мобилната гласова комуникация в България е 139%, а приходите от стационарни линии лавинообразно спадат.

Преди около седмица „Мобилтел“ анонсира придобиването на  кабелните доставчици „Мегалан“ и „Спектър нет“. По този начин мобилният телеком влезе агресивно на пазара на фиксиран интернет и телефония, доминиран от „Виваком“. Напълно логично е да се очакват още сделки на фрагментирания български пазар, където по неофициални оценки оперират около 2000 интернет доставчици. Предполагаемите участници в предстоящото окрупняване са кабелният оператор Blizoo, телекомите „Глобул“ и „Виваком“, както и операторът на сателитна телевизия „Булсатком“.

Чрез придобиването на двата оператора услугите на „Мобилтел“ ще станат по-конкурентни на „Виваком“, която е най-агресивна на пазара със своите пакетни услуги. Наскоро бившият държавен телеком добави в портфолиото си и сателитна телевизия. И не си мислете, че сделката е „на сляпо“. Напротив!

Според прогноза на инвестиционната агенция Execution крайните цени на мобилните разговори в ЕС ще паднат с 50% през следващите четири години заради намаляващите такси на едро. Затова мобилните оператори са принудени да търсят нови пазари с потенциал за ръст. Като предвестник на тази тенденция „Мобилтел“ влиза на българския пазар на високоскоростен фиксиран интернет, който по оценки на Telekom Austria ще възлиза на 233 млн. евро през 2014 г. За миналата година той е около 140 млн. евро.

Blizoo са един от бъдещите сериозни участници във финалната вълна от окрупнявания. Кабелният оператор възнамерява да придобие още интернет доставчици, след като в последните три месеца купи оператори в Монтана и Добрич. По неофициална информация от няколко източника компанията е водила разговори с втория мобилен оператор Globul. Дали това е така, предстои да разберем, а и едва ли ще се наложи да чакаме дълго…

„Булсатком“ вече предлага пакет от сателитна телевизия и оптичен достъп до интернет в няколко града в страната. Операторът разшири покритието си, като преди седмици придоби LAN доставчиците „София онлайн“ и „Асеновград нет“ от ITD Network. Компанията има 280 хил. абонати, а приходите й  за 2009 г. почти достигнаха 50 млн. евро.

Може би идва края на „кварталните“ LAN оператори, което ако не друго, ще донесе ползи и позитиви за краиния клиент. А той, клиента, ще получи шанса да може да избира кой да достави комплексна услуга в дома му, бе значение дали говорим за интернет, мобилен или стационарен телефон, качествена телевизия.

Дали най-накрая няма да приключи и ерата на километрите кабел опасали блоковете ни?

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 1 =