Home » Моите коментари » Как да пренесем номер в мрежа на друг оператор?

Как да пренесем номер в мрежа на друг оператор?

4 174 прочита

 

Не знам дали поради незаинтересованост или твърде малко желание за информираност много хора смятат, че пренасянето на номера от мрежата на един, в тази на друг оператор е сложно. Като добавим към това и съпротивата на служителите задачата става още по сложна.

От днес е в сила нова процедура за преносимост на номерата, известна като „one shop stop“ или с други думи – обслужване на едно гише. Ето ви няколко насоки, които се надявам да са ви от полза когато се запътите към магазин на оператор, при който бихте искали да преминете.

 • Това е процес, който позволява на клиентите да запазват номерата си при смяна на доставчика с друг доставчик.
 • Пренасянето на номерата следва определени технически операции и различни процедури. Най-надеждният начин за тяхното осъществяване в регламентирания срок, е те да бъдат изпълнени в офис Приемащия доставчик.
 • Необходимо е да подадете Заявление за пренасяне на Номер в магазин на приемащия оператор, към който искате да пренесете номерата си.
 • Услугата не се заплаща.
 • Заявлението за пренасяне на Номер се подава лично от клиента, титуляр по договора за услуги с оператора или от пълномощник на клиента, който следва да е упълномощен по надлежния ред.
 • Не по-голям от 8 часа в рамките на работният ден
 1. от 09:00 до 17:00 часа за фиксирани номера
 2. от 09:00 до 16:00 часа за мобилни номера

В посоченият период съществува риск от невъзможност за достъп до мрежата.

 • Ако Вашият номер е на абонаментен план, е необходимо да сте го ползвали поне три месеца в мрежата на оператора преди да го пренесете.
 • Ако ползвате карта на ваучер, за да пренесете номера, трябва или картата да е активна поне от три месеца, или след първоначалната активация на картата да сте заредили допълнителна сума на обща стойност поне 10 лв.
 • Заявлението се разглежда в срок от 2 (два) работни дни от постъпването му. 
 • За да разбере статусът на заявлението (одобрено или не), клиентът е необходимо да посети офиса, в който е подал заявлението.
 • В случай на отказ поради поправими причини, в рамките на 30 дни е необходимо клиентът да ги коригира. Пренасянето се извършва в магазин на приемащия оператор, който насрочва конкретната дата на извършване на пренасянето:
 1. за мобилни номера не по-късно от 7 дни
 2. за стационарни – не по-късно от 7 работни дни за единични номера и не по-късно от 10 работни дни за група от номера, считано от подаване на заявлението.
 • Можете да го оттеглите подаденото искане не по-късно от датата, предхождаща датата, на която се осъществява преносимостта. След това процедурата се стартира отначало.
 • Ако ползвате карти на абонаментен план, имате възможност да подадете едно общо заявление. Броят на номерата, които могат да бъдат включени в едно заявление е 20. В случай, че желаете да пренесете повече от 20 номера с едно заявление, те се вписват в допълнителен анекс към заявлението.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
a WordPress rating system
GD Star Rating
a WordPress rating system

Сподели с приятели

One Response to Как да пренесем номер в мрежа на друг оператор?

 1. Pingback: Как да си взема мобилния номер? | Alabala.EU

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

43 − 37 =