Home » Моите коментари » Руската полиция в преследване на блогър

Руската полиция в преследване на блогър

3 475 прочита

Производителите на мобилни устройства стават все по-нервни и докачливи когато става дума за бъдещите им проекти. Всъщност това е един от най-меките начини, по който мога да се изразя за случващото се. Може би помните, а може и да не сте разбрали, но може би месец преди официалната поява на iPhone 4 негово подробно ревю и снимки се появиха в технологичен блог.

Американците като начало замълчаха, в последствие почти отрекоха, а накрая полицията обискира дома и иззе техника и материали от дома на написалия ревюто. Официалната история бе как празнуващ служител на Apple забравил прототипа в бар. Така и не се изясни как строго пазен прототип на устройтво така лесно е пропуснат през охраната на компанията. Както и всяка друга голяма компания Apple и по-конкретно екипа им от адвокати намериха начин да използват закона във своя полза. Лично аз не разбирам как небрежността и пропуските в охраната на една компания не са проблем, но позволилия си да опише и покаже устройство, така лесно изплъзнало се от ръцете на производителя става търсен от полицията престъпник.

Явно схемата става все по-популярна, а може би подобни идей са силно заразни, щом и от Nokia решиха да ползват същата вече проверена като работеща схема. Финландците са се обърнали към руската полиция за да издири блогъра поддържащ сайта Mobile Review. Според Nokia Елдар Муртазин е притежавал прототип на Nokia N8, когато е публикувал първите снимки на телефона преди официалната му премиера.

Щетох въпросното ревю и да ви кажа не бих могъл да го нарека хвалебствено, но ако беше такова бих заподозрял платена публикация. Всъщност прегледа на устройството бе повече от критичен, но пък и автора споменаваше няколко пъти факта, че модела е далеч от финализираната си версия.

От Nokia са потърсили съдействие от руската полиция, тъй като твърдят, че не са получили отговор на изпратено писмо, в което са посочили, че желаят да получат обратно собствеността си. Според коментар на руския блогър обаче той не е получавал подобно писмо. Nokia смята, че Муртазин нарушава търговските й тайни пред конкуренти, тъй като той често акцентира върху това, че работи и като консултант за големи производители на телефони.

Според мен компании като Apple и Nokia е хубаво първо да решат проблемите със сигурността си, които явно са видими за всички, но не и за тях, а едва тогава да търсят отговорност от останалите. Това разбира се едва ли ще се случи, а и много може да се спори колко „неволно“ един прототип бива загубен, откраднат или изнесен и дали всичко това не е част от PR стратегия, но още по-интересно е кой ли ще е следващия „пострадал“ производител, който ще потърси закрила от полицията?

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
a WordPress rating system
GD Star Rating
a WordPress rating system

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

73 + = 81