Home » Моите коментари » „Катастрофирах! Трябват ми пари!“ или как боравят с личните ни данни операторите

„Катастрофирах! Трябват ми пари!“ или как боравят с личните ни данни операторите

2 635 прочита

Без значение чий абонат сте едва ли сте подминати от досадните обаждания от страна на служителите им. Преди седмица и на мен ми се обади младеж с претенцията, че е от централния офис. Ама най-централния централен, а не някой си по-настрана. Обещания, предложения, отстъпки, подаръци и какво ли още не ме чакало там, в центъра на вселената, а аз съм се моткал и не отивам да го взема! Толкова глупаво от моя страна. Ако не преподпиша, то услугата ми ще бъде спряна!Брей!

Явно надъхания младеж не е чувал за статус „безсрочен“, а и как да е с тези клаузи за автоматично преподписване?! По-лошото дойде като отговор на въпроса „Кой ви даде личните ми данни, адрес, телефон за да ми се обадите?!“

-Аааа, знаете ли колко още много имам пред мен?! Ние всички (разбирай служители) имаме достъп до тях!

И се замислих, че след като всеки служител има достъп до данните ми, то тогава органите (на реда) какво толкова му мислят?! Не повече от минута отнема обръщането им в Excel формат и качването им на флашка. А после лесно могат да бъдат продадени на мургави братя, които да цедят пари с телефонни измами. Не, това с моя оператор не може да се случи ще ми кажете вие. Ама кой контролира Койчо от Сусурлево, Търкулибурканско, област Каспичан колко информация смъква преди да го изгонят/напусне работа?!

Н И К О Й! ! !

И озовал се за два, три, а и повече месеца в социалната мрежа jobs.bg кое би било онова нещо, което да го спре да продаде тази информация?! Ами каквото и да си говорим, когато човек е в безизходица, гладен и без лев ще направи каквото се налага.

От друга страна подобен тип прозвънявания са си чиста проба маркетинг кампания. Не е нужно да си спец в областта за да се досетиш. В Общите условия на всеки оператор обаче пише, че данните на абонатите могат да се ползват/предоставят за рекламни кампании, маркетинг проучвания и тн само при ИЗРИЧНО писменно съгласие от страна на абоната. Аз такова не съм дал.

Зададох всички тези въпроси и на оператора от център обслужване клиенти. Не, не съм очаквал нещо смислено като отговор, но това което чух ме потресе! Единствената нередност, която госпожицата видя в така създалата се ситуация е, че обаждането от служителя е от скрит номер. Баси проблема! Все едно ако не беше щях да позная, че е служителски. Та моят е по-хубав от поне 60% от номерата на служителите. Е, дай и аз да звъня!

А колкото и тъпо и изтъркано да ви се струва все още има такива, които звънят с тревожен глас на бабите ни и все още има баби, които в ужаса си теглят спестявани с години пари за да платят. Гледах какви ли не коментари, журналистически разследвания по темата, но не чух някой да зададе правилния въпрос. За мен правилният въпрос е онзи, чийто отговор ще ни заведе в източника на проблема.

Как тези измамници избират само възрастни хора и от къде знаят телефонния им номер?!

Отговорите са прости : Трябват им ЕГН-та и достъп до информация за абоната. Кой има такава информация?! Ако кажа операторите ще е твърде дребно. Нека ви го опиша така : у нас има 3 оператора, всеки с поне 100 магазина. Всеки оператор има един или два основни търговски партньори, всеки с поне 100 магазина. Какво се получава? Ако приемем, че средния брой служители в магазин е шест (има такива с четири и такива с десет), то служителите на операторите САМО в магазинна мрежа са около 1800. Добавете тези от партньорските мрежи – още 2400 души. Не пропускайте персонала на централните офиси, корпоративни отдели, СОХО и още един куп – да примемем, че са поне още 3000. Излиза, че поне 8000 души имат достъп до данните на абонатите. Не искам да споменавам за бившите служители, много от които са си тръгнали с паролите за достъп.

Не искам да звуча като параноик, просто задавам въпроси. След като господата от ГДБОП и други служби са по-заети да затварят онлайн библиотеки с НЕКОМЕРСИАЛНА цел, да гонят лийчъри (свалящи торенти), а не сайтовете реализиращи шест цифрени суми като печалба от реклама, то какво ни остава освен ние да питаме.

Ето ви още една малка задачка със сметки на ниво 6-ти клас. Като онези с басейните, само че с други герой:

Ако текучеството в търгоските партньори на операторите гони 120% годишно, че и отгоре, а при операторите е около 30-50%, вземайки под внимание динамичното развитие на сектора за последните 7-8 години колко хора са се завъртели през редиците на имащите достъп до данните на абонатите у нас?!

Но всичко това е незначително! Важното е, че вече Иван от Горно Нанадолнище няма да смее да свали онлайн книга! А защо държавни структури се занимават със претенциите на частни и корпоративни лица е съвсем различна тема?!

Да, четеш е престъпление ако е аванта! Кой му пука, че нас ни тормозят?!

А! Добре, че дядо въпреки свойте 81 години все още мисли логично! Вчера са му се обадили, че съм катастрофирал…

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

2 Responses to „Катастрофирах! Трябват ми пари!“ или как боравят с личните ни данни операторите

 1. petyo

  04/07/2010 at 22:48

  Страхотна статия! Само че и ти искаш 50% от личните данни които има и оператора.

  Имам чуството че те гони параноята.Страх те е да не ти се обдят измамниците ли? Да не би да усешташ че има шанс да им се вържеш? Незабравяй да споменаваш че нещата стоятт така според теб. Няма как да си сигурен че нещата стоят именно така,а аз ти гарантирам понеже съм сигурен,че нещата не са така.
  Щом си от тези с безсрочните договори значи си от тези дето си мислят че са излъгали системата и че са най-големите тарикати.Сигурно си много горд от себе си.
  И сега вече боравят с данните ти. Откъде знаеш че измамниците се обаждат само на възрастни хора.Според мен само при тях имат успеваемост, ама ти може да знаеш от първа ръка.
  Операторите не събират данни кои кви роднини има и как се казват и къде живеят,а измамниците и това знаят.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Boris

  04/07/2010 at 23:33

  Петьо, пропуснах те умишлено при първия ти коментар, защото агресията ти ме кара да мисля, че си поредния служител на оператор почуствал се лично засегнат. Тъй като втори път ми пишеш почти едно и също нека ти отговоря :
  1. Има ми името, т.е не се крия
  2. Мненията са си мой и го пише, само че ти не си намерил време да го прочетеш
  3. Не ме гони параноя, а пиша за неща, които ме вълнуват, аз преценя, че са важни и биха били интересни/полезни и на други
  4. Формата за коментар не иска ЕГН, номер л.к., адрес или телефон, а мейл и някакво име/псевдоним. Или за първи път пускаш коментар в сайт или просто не си се сетил за друго сравнение/аналог в сайта ми
  5. Петьо, ако това е името ти, нима се опитваш да ми кажеш или убедиш, че всъщност има контрол над ползването на лични данни от служителите?! Не ме разсмивай!
  6. Не съм горд с факта „безсрочен договор“, а че съм запознат с малките, скапани капанчета заложени от оператора към абоната, което му се разминава поради безхаберието на разните смотани институции и тъпи бюрократи, дремещи с крака на бюрото и поглед вперен в часовника на стената, които радко ги осенява друга житейска драма освен въпроса „Кога ще стане 17ч да си тръгна?!“ Ако контрола беше поне малко на ниво нямаше да има подобни извращения от типа roll over клаузи и сефте простотии…

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + 4 =