Home » Моите коментари » За GSM клетките, облъчването, истерията и публичните демонстрации

За GSM клетките, облъчването, истерията и публичните демонстрации

3 030 прочита

 

Регулярно и напълно резонно от седмица отново започна да се дискутира въпроса за излъчванията на GSM антените, облъчванията и опасни ли са те за хората. Кмета на Пловдив кардинално реши проблема издавайки заповед за сваляне на 99 антени, които са под минимума от 300м от здравни заведения, училища и детски градини. Разбира се операторите пъргаво скокнаха и очертаха границите на апокалипсиса за Пловдив от подобно действие – града остава без мобилни телефони! Баси! Освен, че БТК имат повод да почерпят по случая друго аз не виждам какво може да се направи. Първо защото няма толкова смахнати оператори, който доброволно да се лишат от трафик.

Вестниците и телевизиите надушиха топлия хляб и скокнаха на хорото заформено от спешната позитивна PR кампания на телекомите.

„Измерванията в два от апартаментите в блока, направени от експерти на държавната лицензирана лаборатория „Физични фактори” към Националния център за опазване на общественото здраве, показаха от 0 до 0.1 микровата на квадратен сантиметър, ниво в пъти по-ниско от максимално допустимите в България стойности от 10 микровата на квадратен сантиметър.“

Извинете, другари, нека този, който може на бял лист и с химикал да ми обърне набързичко от микроват на квадратен сантиметър към ват мощност! Който първи е готов нека вдигне ръка, получава шест за срока и го освобождават от часове до края на…следващата кампания по темата. Аз явно съм скатал от тези часове по физика…

Оставете ме мен, мен кучета ме яли, ама да задам още няколко тъпи може би въпроса :

1. Кой ще стане да обясни какъв, по дяволите, е тоя микрофон, който така сръчно размятат пред антената?! Мерим – ние сме лицензирана лаборатория. Вземете публикувайте сертификата за калибровка и какво мери този уред(паспортни данни). Документите на специалистта извършващ измерването.
2. Кои са тези хора, кой ги акредетира да мерят и изобщо от коя дупка изпълзяха тъй бързо?!

Най-хубаво ми става като видя как „измерванията бяха направени на избрани от журналисти места“. Колко време е нужно да се спре конкретна базова? Това да не е нефтения тръбопровод Транс-Аляска, макар нещо в мен да подсказва, че и за неговото спиране не е нужно кой знае колко време.

И аз нали съм си лаик продължавам да си дискутирам сам със себе си. То хубаво, измерват, ама въпросните микровата на квадратен сантиметър сами по себе си са доста дисперсна единица и когато направиш няколко отчитания на стойности 10, 40, 90, 70 кое записваш като коректно?! Отговор до някъде дава в свое интервю ст. н. с. Димитър ДИМИТРОВ, експерт по телекомуникации :

„Кое ще запишете в протокола?

– Нямам представа?

– И в контролната дирекция не знаят. Но затова трябва да се прочетат няколкостотин страници рекомендации от Международния съюз по телекомуникации, на Европейската стандартизационна организация в радиокомуникациите, на другия европейски орган “Сенелек”, изискванията на ИСО и т. н. Факт е, че в момента телеком регулаторът изпитва остър недостиг на компетентни хора в материята. Става въпрос за около 2055 препоръки, които, ако не се познават, просто симулираш някакви замервания. И точно това се прави в момента.“

Какво излиза? Пак паради, циркове и забавление за тълпата, освен че пак едни хора се мотат по покривите без конкретна идея за какво са там, но пък им се плаща за това.

Какво излиза от репортажа? Господина слага подпис за 3 антени, но дори още преди тяхното пускане броят им, мога да заложа пари, че и оператора монтирал ги няма да може да обясни, е скочил на 4. Какво толкова? Една повече – нищо работа. Ако приемем, че антени има на средно 150 до 230 локации в редно голям град като Пловдив, Стара Загора и поне на 50% от тях се е появила ей така от нищото по една допълнителна се оказва, че това прави поне 100 антени, за които никой не знае. Ама за какво им е да знаят? Все пак за да научиш нещо първо трябва да се заинтересуваш. Явно обаче вълненията са повече към допълнителните заплати и възнаграждения от колкото към свършената работа.

За момент ще се отклоня от темата само да ви покажа как небрежно и почти на шега се говори за заплащането в КРС :

– Как са премиите в КРС?

– Пари има. До 25 процента от таксите се заделят за нуждите на КРС, а 5% са за заплати.

– Чувал съм за някакви суми от порядъка на няколко хиляди лева месечно над заплатите.

– И аз съм чувал, но обичам да говоря с документи. В моя фиш в края на 2008 година имаше 2200 – 2300 лева една заплата плюс още две. Предишната 2007 г. – също.

– Значи през 2007 и 2008 г. служителите на КРС са получили по две допълнителни заплати!

– Не, допълнителните заплати бяха по 7, или общо 19 заплати на година. Имаше допълнителни заплати за Великден, за лятна отпуска, през октомври, за облекло, за Коледа и т. н. През 2009 г. взехме само по две допълнителни заплати, които се водят за облекло. На избрани хора се дадоха премии.“

NO COMMENT!!!

Ако сте прочели всичко написано до тук дори със слабата надежда да получите отговор опасни ли са тия антени или не? Ще ви разочаровам! Съмнявам се някой освен производител и оператор да знаят това, но пък те няма никога да си кажат. Знам обаче, че на въпросните антени се мъдри доста голям надпис в електриков цвят, който предупреждава да не приближавате под 1м, ако устройството работи – опасно е за живота!

Между другото снимката по-горе не е колаж, а знак-предупреждение от едно от местата, на които са съсредоточени не малко от иначе безопасните антени на операторите…а то е в центъра на града…Вие преценете сами, аз все още търся някой, който да може да преобразува мерни единици…

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

One Response to За GSM клетките, облъчването, истерията и публичните демонстрации

  1. Pingback: Мобилките заплакаха в хор от кмета Атанасов | Alabala.EU

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 13 = 20