Home » Моите коментари » И омбудсманът се сети : оплакванията от мобилните оператори изпреварват всички останали

И омбудсманът се сети : оплакванията от мобилните оператори изпреварват всички останали

3 579 прочита

 

За миналата година оплакванията на потребителите от мобилните оператори изпреварват всички останали оплаквания. Това каза омбудсманът Гиньо Ганев на пресконференция за оповестяване на становището му относно нарушените права на потребителите от мобилните оператори.

Амин!

В страната на неограничените невъзможности, след хиляди оплаквания, жалби и моления някой видя очеизвадното, което както винаги всички знаят – операторите у нас правят каквото, когато и както поискат! Егати. Чак не мога да повярвам на случващото се, сякаш присъствам на разбиване ядрото на атома…

За 2010 г. получените до момента оплакванията от клиенти на мобилни услуги, отправени до омбудсмана са повече отколкото за цялата минала година. Най-често присъстват въпросите за прекратяването на договорите, автоматичното им продължаване и непосилните неустойки при предсрочното им прекратяване. Много остри са реакциите на гражданите за това, че се създават неясни за тях процедури, които усложняват прекратяването на договорите.

Единствения шанс за всички тези просветления са г-н Ганев да е бил принуден като потребител да посети някой офис на мобилка. Тук обаче се явява питането хората на държавна службица не ползват ли мобилни телефони? Няма какво друго да обясни йезуитското мълчаниe на институциите. Те и от КРС удариха тъпана преди месец, че от 6 август ще се пренася номер на едно гише, т.е абоната няма да обикаля като просяк от магазин на магазин с надеждата заблуден служител да му пусне сертификат, а направо ще се упъти към бленувания нов доставчик. Пожелавам успех на КРС! Никак не съм убеден, че телекомите са на същото мнение, а ако някой не вярва нека пробва схемата.

Според констатациите на институцията – операторите нарушават правото на избор на потребителите. Договорите, които се предоставят от компаниите предоставят почти идентични условия, което лишава потребителят от избор. Много често потребителите са пренасочвани от един офис в друг, като им се дава невярна информация за условията, при които могат да прекратят договорите си. Трудностите, пред които се изправя българският потребител, са значително по-големи, от тези на европейския потребител, заявиха от омбудсманската институция. Операторите прилагат неравноправни клаузи при сключване на договорите – потребителите са принудени да плащат неустойки в несправедливо висок размер при прекратяване на автоматични подновен срочен договор. Потребителите са поставени в неравностойно положение, като са лишени от правото да оказват влияние върху съдържанието на договорите.

Ами така си е, но кой е виновен, че потребителя не чете?! Като начало въведоха клаузите за автоматично преподписване. Ако трябва да съм конкретен въпросните точки в бланките на договори фигурират от септември 2008-ма. Небрежно влезе сила таксуване разговора с helpdesk или Център обслужване клиенти. Разбира се без излишен шум, бурен PR или каквото и да е друго.

И докато всичко това се случваше, някак логично почти процедурата за преносимост на номерата тихо забуксува, но и как да се случи друго след като санкцията за оператор, която КРС наложи бе колосалните 20 000лв…месечно! Смях!

Важното е, че почти две години мъки за абоната на мобилни услуги у нас, не кой да е, а омбудсманът Гиньо Ганев се сети, че нещо май не е както трябва.

Ах, г-н Ганев, желая ви успех, но преди това – направете опит да пренесете номера си, спрете ADSL-а си или просто пуснете жалба до оператор. Едва след като опитате поне едно от тези неща ще имате и реална представа какво е на сърцето на нашенския потребител на мобилни услуги…

Материала по изказването на Гиньо Ганев е ползван от Агенция Фокус

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

55 + = 65