Home » Моите коментари » Vivacom инвестира в цифровизация, малко забравиха преносимостта на аналоговите постове

Vivacom инвестира в цифровизация, малко забравиха преносимостта на аналоговите постове

1 308 прочита

 

„От Виваком съобщават, че още над 13 млн. лв. ще бъдат инвестирани до края на 2010 г. в цифровизация на фиксираната си мрежа. Очаква се с цифровизацията на още 150 хил. аналогови поста до края на годината процентът на цифровото покритие да достигне 97,2%.“

Питам се дали някой се хваща на подобни откровени PR съобщения за медиите, и ако да, то дали поне си задава въпроса : Как всъщност се цифовизират? Лично аз мога да посоча над 30 населени места, които до преди по-малко от година бяха в групата на аналоговите постове, а сега огряни от новите технологии по статистика са прехвърлени в графа „цифровизирани“. Всъщност нищо не се е променило, просто населението на тези, а и на други по-малко села и градчета премина през кампанията „Ела сега, подпиши се тук и вземи домашен телефон!“. Невероятно е колко слап може да бъде потребителя, когато чуе, че ще му подарят нещо, пък нека то е телефон, който струва 10лв?!?! Е, в конкретния случай тези не струват толкова, защото са от „онези с чипа“, т.е със слот за СИМ карта. И по същия начин, а дори с телефони от същия производител, с които и Глобул и Мтел превръщат кандидатите в настоящи собственици на домашен телефон и БТК „цифровизира“ своите. Където и да прочета, все едно и също, което може да се обобщи като „нова и иновационна технология“. Може би, но такава бе преди повече от 8-10 години. Никога ли не сте се чудели как Мобика, помните ли тези улични автомати на Мобиком, работеха по хижи и чукари, далеч от съвременния свят?! Е, надявам се да започвате да се досещате. Кое по-точно превръща телефон прекаран през мобилната мрежа, в цифров такъв не става ясно, но и никой няма много зор да го обясни на потребителя. А той, хайвана като му мине радостта от далаверата с безплатен апарат за у дома може и да получи проблясък, че телекома леко и без много шум го е „окъпала“ с 24 месеца при това с всички екстри като тази за автоматично преподписване. Не е кой знае какво ново, но нормалните стационарни постове все още не са с такава клауза и по подразбиране и изначално са със статус на договора „безсрочен“.

„Vivacom предлага преносимост на географски номера в най-много градове у нас. По данни от компанията в момента останалите оператори обслужват около 300 кода, докато Vivacom предоставя преносимост в населени места, обслужвани от около 1500 кода.“

Няма да споря! Така е, но само когато става дума за port-in, т.е внасяне на номер от чужда в тяхната собствена мрежа. Пробвайте да изнесете номера си от мрежата на БТК и тогава елате пак да поговорим за „улеснена процедура“! Няма да ви се налага да чакате до 2012 за да видите с очите си апокалипсиса, а просто влизате и казвате : Здравейте, искам да получа сертификат за домашния си телефон!“ След това си водете записки, защото жестоките сценарии за много и има какво да научите.

И докато сме на темата с преносимостта е редно да си спомним, че въпреки инвестициите и процентите, не малка част от хората са все още с аналогови номера и за тях преносимост НЯМА! Толкова! Няма защо, ама как, ама ние, пък вие!? Не може и точка!

Сегашното искане на Европейската комисия, което е под формата на второ предупреждение, е оставащия брой абонати, които все още използват аналогови линии, да имат същата опция като тези с цифрови номера – да имат право на пренос и изнасяне на номера извън мрежата на БТК.

По оценки на комисията става дума за около 10 на сто от абонатите на фиксирани телефонни услуги в България. Страната ни е освен това единствената в ЕС, където преносимостта на номерата при фиксираните линии все още не е напълно въведена въпреки удължените срокове за тази цел, се подчертава в съобщението.

Явно нито ЕК, нито регулаторни органи са способни да се преборят със своеволията на малко самозабравили се оператори у нас, но кое ни е наред, та на това да намираме кусури?! А докато ТЕ не открият как да ГИ накарат да спазват закони, директиви и какво ли не, НИЕ ще си плащаме в качеството си на съгласни букви, каквито сме за кабелния мастодонт.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
a WordPress rating system
GD Star Rating
a WordPress rating system

Сподели с приятели

One Response to Vivacom инвестира в цифровизация, малко забравиха преносимостта на аналоговите постове

 1. :)

  06/05/2010 at 18:11

  Поредната цифровизация на думи, след последното предупреждение от ЕК срещу държавата ни.

  GD Star Rating
  a WordPress rating system
  GD Star Rating
  a WordPress rating system

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

44 + = 51