Home » Моите коментари » Vivacom инвестира в цифровизация, малко забравиха преносимостта на аналоговите постове

Vivacom инвестира в цифровизация, малко забравиха преносимостта на аналоговите постове

2 185 прочита

 

„От Виваком съобщават, че още над 13 млн. лв. ще бъдат инвестирани до края на 2010 г. в цифровизация на фиксираната си мрежа. Очаква се с цифровизацията на още 150 хил. аналогови поста до края на годината процентът на цифровото покритие да достигне 97,2%.“

Питам се дали някой се хваща на подобни откровени PR съобщения за медиите, и ако да, то дали поне си задава въпроса : Как всъщност се цифовизират? Лично аз мога да посоча над 30 населени места, които до преди по-малко от година бяха в групата на аналоговите постове, а сега огряни от новите технологии по статистика са прехвърлени в графа „цифровизирани“. Всъщност нищо не се е променило, просто населението на тези, а и на други по-малко села и градчета премина през кампанията „Ела сега, подпиши се тук и вземи домашен телефон!“. Невероятно е колко слап може да бъде потребителя, когато чуе, че ще му подарят нещо, пък нека то е телефон, който струва 10лв?!?! Е, в конкретния случай тези не струват толкова, защото са от „онези с чипа“, т.е със слот за СИМ карта. И по същия начин, а дори с телефони от същия производител, с които и Глобул и Мтел превръщат кандидатите в настоящи собственици на домашен телефон и БТК „цифровизира“ своите. Където и да прочета, все едно и също, което може да се обобщи като „нова и иновационна технология“. Може би, но такава бе преди повече от 8-10 години. Никога ли не сте се чудели как Мобика, помните ли тези улични автомати на Мобиком, работеха по хижи и чукари, далеч от съвременния свят?! Е, надявам се да започвате да се досещате. Кое по-точно превръща телефон прекаран през мобилната мрежа, в цифров такъв не става ясно, но и никой няма много зор да го обясни на потребителя. А той, хайвана като му мине радостта от далаверата с безплатен апарат за у дома може и да получи проблясък, че телекома леко и без много шум го е „окъпала“ с 24 месеца при това с всички екстри като тази за автоматично преподписване. Не е кой знае какво ново, но нормалните стационарни постове все още не са с такава клауза и по подразбиране и изначално са със статус на договора „безсрочен“.

„Vivacom предлага преносимост на географски номера в най-много градове у нас. По данни от компанията в момента останалите оператори обслужват около 300 кода, докато Vivacom предоставя преносимост в населени места, обслужвани от около 1500 кода.“

Няма да споря! Така е, но само когато става дума за port-in, т.е внасяне на номер от чужда в тяхната собствена мрежа. Пробвайте да изнесете номера си от мрежата на БТК и тогава елате пак да поговорим за „улеснена процедура“! Няма да ви се налага да чакате до 2012 за да видите с очите си апокалипсиса, а просто влизате и казвате : Здравейте, искам да получа сертификат за домашния си телефон!“ След това си водете записки, защото жестоките сценарии за много и има какво да научите.

И докато сме на темата с преносимостта е редно да си спомним, че въпреки инвестициите и процентите, не малка част от хората са все още с аналогови номера и за тях преносимост НЯМА! Толкова! Няма защо, ама как, ама ние, пък вие!? Не може и точка!

Сегашното искане на Европейската комисия, което е под формата на второ предупреждение, е оставащия брой абонати, които все още използват аналогови линии, да имат същата опция като тези с цифрови номера – да имат право на пренос и изнасяне на номера извън мрежата на БТК.

По оценки на комисията става дума за около 10 на сто от абонатите на фиксирани телефонни услуги в България. Страната ни е освен това единствената в ЕС, където преносимостта на номерата при фиксираните линии все още не е напълно въведена въпреки удължените срокове за тази цел, се подчертава в съобщението.

Явно нито ЕК, нито регулаторни органи са способни да се преборят със своеволията на малко самозабравили се оператори у нас, но кое ни е наред, та на това да намираме кусури?! А докато ТЕ не открият как да ГИ накарат да спазват закони, директиви и какво ли не, НИЕ ще си плащаме в качеството си на съгласни букви, каквито сме за кабелния мастодонт.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

One Response to Vivacom инвестира в цифровизация, малко забравиха преносимостта на аналоговите постове

 1. :)

  06/05/2010 at 18:11

  Поредната цифровизация на думи, след последното предупреждение от ЕК срещу държавата ни.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

64 + = 67