Home » Марки » Apple » Apple ще помага финансово на Foxconn да се спре серията самоубийства

Apple ще помага финансово на Foxconn да се спре серията самоубийства

2 181 прочита

 

Последната седмица много актуална е темата за серията самоубийства в китайската фабрика за електроника и джаджи от всякакъв тип – Foxconn. Те са сред основните производители на компоненти, а и на асемблиране на устройства за не малко водещи компании в световен мащаб. Китай бе разтресен от поредното самоубийство на работник, което е 8-мото в черната серия. Причините за сега остават неизяснени, или поне не официално. Едва ли е трудно да се досетите какво би накарало млад човек да посегне на живота си, само предвид няколко факта.

За да започнете работа в редиците на Foxconn трябва да сте на възраст не повече от 23 години! Работниците работят и живеят в пределите на фабриката, а за труда си получават „колосалните“ $132 средномесечно възнаграждение. Лично за мен е необяснимо защо трябва 8 млади да посегнат на живота си, за да се привлече вниманието на медиите, но все пак това е Китай, меката на евтината работна ръка за много световни компании.

Говори се, че Apple плащат на Foxconn между 2,3% от продажната цена на някой от произведените там устройства. Дали с искренно желание да помогне или евтин PR аз не мога да кажа, но Стив Джобс и компанията му според слуховете е предложила 1 до 2% от крайна цена на някой устройства да бъдат заделяни и предоставяни директно на работещите там. За момента все още няма официално потвърждение от страна на Apple, но ми се струва някак грозно на гърба на хорското нещастие да градиш имиджа си. Може и да не се съгласите с мен, но не мога да не се запитам – Apple сега ли осъзнаха, че средна заплата $132 е ниска?! Та някой от моделите им се продават за $899…

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 5 = 4