Home » Новини » 2012 преломна и за 4G услугите

2012 преломна и за 4G услугите

5 540 прочита

 

ABI Research следят развитието на 4G мрежите в света и периодично предствят данни за случващото се. В края на 2009-та в световен мащаб има над 170 доставчика в около 65 страни покриващи население над 480 млн души. Според проучването и анализа на данните в края на 2012-та ще се достигне до 1 млрд души ползващи 4G услуги.

Услугата се доставя посредством USB, вътрешни или външни устройства, но важен напредък в развитието и популяризирането на услугата ще имат мобилните телефони и лаптопи, които необяснимо за мен все още остават в страни от налагането на технологията. Може би причина за това е колебанието на ключови играчи на пазара на производители е несигурността в бъдещото развитие на мрежите. Не бива да се забравя, че мобилните оператори инвестират сериозни суми в налагането на другия тип мрежи – LTE.

Може би първи крачка в посока WiMax благодарение на Yota, Sprint и Clearwire направиха HTC с предстоящия си модел HTC 4G Evo, а малко след тях и Samsung последваха примера им. Междувременно мобилните оператори не спят и очакванията са до края на 2010-та около 20 оператора да осигурят на абонатите си достъп до LTE. Очакванията са до 2012-та броя абонати да достигне 600млн, което определено притиска мобилните оператори да намерят подходящата алтернатива за да отговорят на нуждите на пазара и все по-засилващото се ползване на интернет на мобилни устройства.

Интересна е идеята за бъдещо сливане на двете технологии, но към момента отзивите са противоречиви. От една страна представител от WiMax Forum твърдеше, че това е логичен ход в развитието, но от противниковия лагер категорично отхвърлиха възможността. Всъщност истината е някъде по средата и всичко се определя от желанието и добрата воля на основните играчи в този пазар да приемат новият 802.16m стандарт.

Къде сме ние? Ами нито на опашката, но не сме и в челните места. Защо се случва така? В България има не един, не два, а цели три WiMax оператора! Ако не знаете този факт не се притеснявайте! Не сте нито първия, още по-малко последния, но и нямате вина, че и трите се държат като Тодор Живков през 1944г в позицията си на полу-легален. И него, както и WiMax операторите никой не знае за тях, ама и те не искат да ги открият…

Да говорим за LTE у нас и нашите мобилни оператори е малко пресилено да говорим. Към днешна дата не са в състояние, а и нямат голямо желание да предоставят по-сериозно и мащабно 3G покритие, а какво да очакваме когато става дума за по-нова технология?!

Източник

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
a WordPress rating system
GD Star Rating
a WordPress rating system

Сподели с приятели

One Response to 2012 преломна и за 4G услугите

  1. Pingback: Tweets that mention 2012 преломна и за 4G услугите | Mobile Reviews -- Topsy.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

35 − = 28