Home » Марки » Apple » Стив Джобс и 6-те аргумента на Apple срещу Flash

Стив Джобс и 6-те аргумента на Apple срещу Flash

5 262 прочита

 

Или не се интересувате от мобилни телефони, или последните 10 дни сте били без интернет. Няма друга причина, поради която да не сте разбрали за ескалиращия спор между Apple и Adobe. Скандала избухна след промяна в условията за ползване платформата за разработчици, с която се ограничава ползването на Flash. Явно вдигналия се шум, а и широкия отзив са част от причините накарали Стив Джобс, Изпълнителен директор на Apple в полу-официално писмо обръщение да обясни причините за наложените рестрикции.

Ето какво пише самия Джобс по темата:

„Apple има сериозни отношения с Adobe. Всъщност, ние се запознахме основателите на Adobe, още в периода им на работа в пословичния гараж. Apple е първият голям клиенти, приелитехния Postscript език за новия ни принтер LaserWriter. Apple инвестира и притежава от Adobe около 20% от дружеството в продължение на много години. Двете компании работиха заедно за подобрение и революцииране на настолните компютри и имаше много добри времена. Тъй като от времената на тази златна ера, компаниите порастнаха. Apple премина през много изпитания , а Adobe се насочи към корпоративните пазари с техните продукти Acrobat. Днес двете компании продължават да работят заедно, за да служат на своите съвместни клиенти – Mac потребителите купуват около половината от Creative Suite продуктите на Adobe – но освен това има няколко съвместни интереси.

Исках да нахвърлям някои от нашите мисли за Flash продуктите на Adobe, така че клиентите и критици да могат по-добре да разбират защо ние не позволяваме Flash за iPhones, iPods и iPads. Adobe е характеризира нашите решения  като основно бизнес задвижвани – те казват, че ние искаме да защитим нашият App Store, но в действителност отказа ние е на основата на технологията въпроси. Adobe твърди, че ние сме затворена система, и че Flash е отворена, но всъщност обратното е вярно. Нека обясня.

Относно „Отвореността“

Flash продуктите на Adobe са 100% затворени. Те са достъпни само от Adobe и Adobe е единственият оторизиран, относно бъдещите им подобрения, цени и др. Докато Flash продуктите на Adobe са широко достъпни, това не означава, че те са отворени, тъй като те се контролират изцяло от Adobe и достъпен само от Adobe . С почти всяка дефиниция, Flash е затворена система.

Apple има много продукти, собственост също. Въпреки, че операционната система за iPhone, iPod и iPad е собственост на Apple, ние силно вярваме, че всички стандарти, отнасящи се до интернет трябва да бъдат отворени. Вместо да използва Flash, Apple е приела HTML5, CSS и JavaScript – всички те са отворени стандарти. Apple предлага и доставя мобилни устройства с висока производителност, ниска мощност, които са реализации на тези отворени стандарти. HTML5, новият стандарт в Мрежата, която е била приета от Apple, Google и много други, позволява на уеб разработчиците да създават разширени графики, типография, анимации и преходи без да разчитат на Plug-In на браузер от трета страна (като Flash). HTML5 е напълно отворен и контролиран от една комисия стандарт, на която комисия и Apple е един от членовете.

Apple дори създава отворени стандарти за уеб. Например, Apple започна с малък проект с отворен код и така бе създаден WebKit, изпълен с отворен код HTML5 ядро, което е в сърцето на уеб браузъра Safari, използвани във всички наши продукти. WebKit е широко приет. Google също използва  браузъра за Android OS. Palm, Nokia също са сред използващите го, а  RIM (Blackberry) обяви, че ще го използвам също. Почти всеки браузър на смартфон в Мрежата, различни от Microsoft  използва WebKit. Чрез технологията си WebKit отворен код, а Apple създаде стандарт за мобилен уеб браузъри.

Относно „Цялостната мрежа“

Adobe е заявявал многократно, че Apple мобилни устройства нямат достъп до „цялата мрежа“, защото 75% от видеото в интернет е в Flash. Това, което не казват обаче е, че почти всичкото това видео е в наличие в по-модерна форма, H.264, и може да бъде гледано на iPhones, iPods и iPads. YouTube разполага с около 40% от видео клиповете в интернет и е достъпно чрез приложение разработено за всички мобилни устройства на Apple. iPad предлага може би най-доброто YouTube търсене и качество на гледане от когато и да е било до сега. Добавете към това видео от Vimeo, Netflix, Facebook, ABC, CBS, CNN, MSNBC, Fox Новини, ESPN, NPR,  The New York Times, The Wall Street Journal, „Спортс Илюстрейтид“, People, National Geographic, както и много, много други. iPhone, Ipod и IPAD потребители не са пропуснали много видео.

Друго твърдение е, че Adobe твърдят за потребителите на Apple устройства, че не могат да играят флаш игри. Това е вярно. За щастие има над 50 000 игри и забавления като заглавия в App Store и много от тях са безплатни. Има повече игри и забавления заглавия на разположение за iPhone, iPod и iPad, отколкото за всяка друга платформа в света.

Трето – стабилност, сигурност и представяне

Symantec наскоро също подчерта за Flash, че има един от най-лошите показатели за сигурност през 2009 година. Знаем също така, от първа ръка, че Flash е номер едно причина Mac да дефектира. Ние работим с Adobe да се конкретизират и отстранят тези проблеми, но те продължават вече няколко години. Ние не искаме да се намали надеждността и сигурността на нашите iPhone, iPods и iPads чрез добавяне на Flash.

В допълнение, Flash не се представя добре в областта на мобилните устройства. Периодично отправяме запитване към Adobe да ни представят мобилен телефон с добри резултати при работа с Flash, и така вече няколко години… До сега не сме го виждали. Adobe Flash публично заяви, че ще пусне един смартфон в началото на 2009 г., след втората половина на 2009 г., след първата половина на 2010 г., и сега казват втората половина на 2010 година. ..!!! Сигурни сме, че ще успеят…някога! Добре, че не бяхме стаили дъх докато ги чакаме обаче…

Четвърто – живот на батерията

За постигане на дълъг живот на батерията при възпроизвеждане на видео, мобилни устройства трябва да декодират видео в хардуера, а при декодиране в софтуера се използва твърде много енергия. Много от чиповете, използвани в съвременните мобилни устройства съдържат декодер наричан H.264 – индустриален стандарт, който се използва във всички Blu-Ray DVD плейър и е бе приет от Apple, Google (YouTube), Vimeo, Netflix и много други фирми.

Въпреки, че Flash е от скоро с добававена поддръжка за H.264, видео клиповете по почти всички Flash уебсайтове в момента изискват по-старо поколение декодер, които не се прилага в областта на мобилните чипове и трябва да работи в областта на софтуера. Разликата е поразителена : на iPhone, например, H.264 видео се възпроизвежда в продължение на до 10 часа, а видео декодирани в софтуера могат да бъдат гледани по-малко от 5 часа, преди батерията е напълно да бъде изцедена.

Когато сайтовете прекодират техните клипове с H.264, те могат да ги предлагат без да се използват Flash изобщо. Те могат да бъдат гледани перфектно в браузъри като Safari Apple и Chrome на Google, без каквато и плъгини, и изглеждат страхотно на iPhones, iPods и iPad.

Пето, работа с Touch система

Flash е проектиран за използване на компютри с мишки, а не на сензорни екрани и работа с пръстите. Например, много сайтове с Flash се крепят на „Rollovers“, където изскачащи менюта или други елементи се появяват когато мишката/курсора е на едно конкретно място. Революционен Multi-Touch интерфейс на Apple не използва мишка и няма концепция за посочване посредством курсор на мишка. Повечето уеб сайтове с Flash ще трябва да бъдат пренаписани за да подкрепят touch-базирани устройства. Ако разработчиците се налага да пренапишат техните Flash уеб сайтове, защо да не се използват съвременни технологии като HTML5, CSS и JavaScript?

Дори ако iPhones, iPods и iPads избегнат ползването на  Flash, то това няма да разреши проблема, който е че  повечето сайтове с Flash трябва да се пренапишат, за да поддържат работа touch-базирани устройства.

Шеста и най-важна причина

Освен факта, че Flash е затворена и собственическа система, има съществени технически недостатъци и не поддържа touch-базирани устройства, е налице все по-важна причина ние да не позволяваме достъпа на Flash до нашите продукти. Ние вече коментирахме недостатъците при използването Flash за да се гледа видео и интерактивно съдържание от интернет, но Adobe също иска разработчиците да приемат Flash за създаване на приложения, които да работят на нашите мобилни устройства.

Знаем от опит, че допускането на трета страна или софтуер да застанат между платформа и разработчик ще доведе в крайна сметка до резултат, който е под стандартите ни за приложения и ще стопира растежа и развитието  на платформата. Ако зависимостта на разработчиците расте към приложения, инструменти и др., дело на трета страна, те ще могат да се възползват от платформата и нейни подобрения, ако и когато третата страна избере да приема нови функции. Ние не може да се оставим в ръцете на трета страна, която да решава дали, и кога ще направи подобрения, които да предостави на разположение на нашите програмисти.

Нещата стават още по-лоши, ако третата страна доставя кръстосани(базирани на повече от един тип софтуер) инструменти или платформа за развитие. Третата страна не може да приеме подобрения от една платформа, освен ако не са на разположение на всички свои Поддържани платформи. Така разработчиците имат достъп само до най-малкия общ знаменател набор от функции. Отново, не можем да приемем подобна ситуация,при която разработчиците са блокирани и за тях остават недостъпни за ползвани нашите нововъведения и подобрения, защото те не са достъпни за платформата ни конкурент.

Целта на Adobe не е да помогне на разработчиците пишат най-добрите iPhone, iPod и iPad приложения. Тяхната цел е да помогне на разработчиците да пишат приложения с кръстосана платформа. И Adobe е болезнено бавно приемат подобрения на платформите на Apple. Например, въпреки че Mac OS X е на пазара в продължение на почти 10 години, Adobe просто го прие изцяло (Cocoa) преди две седмици, когато те пуснаха CS5. Adobe е последният голям, външен разработчик напълно приел Mac OS X.

Нашата мотивация е проста – ние искаме да предоставим най-модерните и иновативни приложения за нашите разработчици, и ние искаме това да се случи директно върху фундамент разработен от нас и да създаде най-добрите приложения за крайния потребител, които светът някога е виждал. Ние искаме непрекъснато да подобряване платформата си, така че разработчиците да могат да създават още по-невероятни, мощни, забавни и полезни приложения. Всички печелят – ние продаваме повече устройства, тъй като ние имаме най-добрите приложения, разработчиците достигат до по-широка, и по-широка аудитория и клиентска база, и потребителите непрекъснато получават удоволствие от най-добрите, а и най-широк избор от приложения на всяка платформа/устройство.

Заключение

Flash е създадена през ерата на компютрите и е създадена за тях. Flash е успешен бизнес за Adobe, и ние можем да разберем защо те искат да излязат извън предела на компютри. Но мобилнате ера е заустройства с ниски нива на консумация на енергия, интерфейс базиран на работата посредством допир и отворени стандарти в Мрежата – всички области, в които Flash изостава.

В лавината от медии предлагащи съдържанието си за мобилните устройства на Apple проличава, че на Flash вече е излишен, за да гледате видео или консумирате всички видове уеб съдържание. И 200 000 приложения на Apple в App Store доказва, че Flash не е необходим за десетки хиляди разработчиците за да създават богати графични приложения, включително игри.

Новите,  отворени стандарти създадени в мобилнате ера, като HTML5 ще спечели мобилните устройства (компютрите също). Може би трябва Adobe се съсредоточи повече върху създаването на великолепни HTML5 инструменти  за в бъдеще, и по-малко да критикува Apple.

Източник

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

One Response to Стив Джобс и 6-те аргумента на Apple срещу Flash

  1. Pingback: Tweets that mention Стив Джобс и 6-те аргумента на Apple срещу Flash:   Или не се интересувате от мобилни телефони, или последните... -- Topsy.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 2 = 7