Home » Марки » Apple » Apple придобива ARM?! Или как да убием конкуренцията…

Apple придобива ARM?! Или как да убием конкуренцията…

5 911 прочита

 

Важно е да започна с уточнението, че към момента все още информацията по въпроса е в сферата на слуховете и догадките, въпреки че има много логика в подобни стъпки. Говоря за възможността Apple да купи ARM. Все още нищо не е потвърдено официално, но има много индикации, че нещо се случва. Какво е то, едва ли на този етап може да се твърди със сигурност.

В случай, че не се досещате зад името ARM Holdings всъщност стои един от най-големите производители на чипове на пазара за мобилни комуникации. Започва ли да ви светва сигналната лампа? Ако Стив Джобс придобие компанията, то със сигурност ще има сериозни последици за пазара на мобилни устройства. Факт е, че цената на акциите на ARM се е покачила с 8.1 пункта само днес, а 5 милиона акции са сменили притежателите си до обяд…Според слуховете се очаква сделката да е за около $8 милиарда, а вчера при финансовия си доклад от Apple обявиха $41.7 милиарда заделени средства. С две думи стига да имат желанието, то няма да им липсва паричният ресурс нужен за приключване на подобна сделка.

Ако всичко това се случи, то много производители ще трябва да потърсят други опции за снабдяване с чипове за своите устройства. Все пак ако ARM не произвежда даден чип, то държи лиценза за технологията му, а техните продукти се ползват от Nokia, Sony, Samsung, HTC и още много. Както може би се досещате в това число влизат не малко модели работещи с Android OS, които са и сред основните конкуренти на iPhone. Логично би било с подобен ход да елиминират конкурентите си, нали?

През 2008 Apple копуват производителя на чипове PA Semi, което води до две основни неща – от една страна това е причината за появата на чипа A4, но от друга основна част от екипа на придобитата компания създава нова под името Agnilux, която от своя страна скоро бе придобита от Гугъл.

Както ни казва Wikipedia : „The company was founded as a joint venture between Acorn Computers, Apple Inc and VLSI Technology (as Advanced RISC Machines)“  или с други думи ARM е създадена чрез обединението на Acorn Computers, Apple Inc и VLSI Technology

Източник

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

One Response to Apple придобива ARM?! Или как да убием конкуренцията…

  1. Pingback: Tweets that mention Apple придобива ARM?! Или как да убием конкуренцията…:   Важно е да започна с уточнението, че към момента все ... -- Topsy.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 75 = 80