Home » Марки » Apple » Apple показа среден пръст на Google с iAd

Apple показа среден пръст на Google с iAd

5 922 прочита

Както сам Стийв Джобс потвърдил на вчерашното представяне на iPhone OS 4.0 преди време Apple са имали желанието да закупят компанията за мобилни реклами AdMobile. Явно в преговорите са се намесили и Гугъл, които успяват да измъкнат из под носа на Apple въпросната компания. Драмата между Apple и Google се засили, след като и Стив Джобс потвърди, че са имали намерения да закупят компанията за мобилно рекламиране – AdMob, но Google са ги изпреварили.

„Те не искаха ние да я купим“, заяви Джобс. Като резултат Apple придобиха по-малка компания, на име Quattro Wireless. Въпросното съперничество е предполагаемата причина и за появата на представената вчера рекламна платформа на Apple – iAd.

Рекламната платформа ще бъде част от iPhone 4.0, което означава, че създателите на приложения ще могат да предлагат реклами като видеоклипове, музика и картинки. Процесът, който цели да позволи на производителите на приложения да подобрят своите печалби, се очаква да протече без особени сътресения. Интеграцията с операционната система означава, че на потребителят няма да се налага да напуска приложението, ако иска да провери рекламата.

Разработчиците на реклами ще могат да използват други рекламни системи като AdMob, но ясно се виждат предимствата при използването на iAd. По този начин ще могат да се доставят по-добри реклами, които са интегрирани в програмите. Това ще донесе ползи и за потребителите, които ще могат да се възползват от повече и по-добри безплатни програми.

Разработчиците на приложения ще получат 60% от приходите, а останалите 40% остават за Apple. Президентът на Apple обясни, че моделите за рекламиране от PC-тата не може да бъдат пренесени при мобилните телефони. За да бъдат успешни рекламите, те трябва да са в приложенията.

Google от своя страна заявиха, че моделът им за рекламиране по време на търсене през мобилен телефон е нараснал 5 пъти през последните 2 години и че потребителите използват смартфоните си за търсене в мрежата много активно.

 „Потребителят ще може да се върне в своята програма във всеки момент, в който пожелае“ каза Стив Джобс. „Мислим, че потребителят ще бъде много по-заинтересуван да цъка на тези неща, защото няма да му попречи по никакъв начин.“

Всичко това, както и предимствата на iAd няма начин как да не се отрази на плановете на Гугъл. Предвид интереса към самата iPhone OS 4.0, логично е да се очаква още по-голям такъв от страна на разработчиците и новите източници на доходи. Дали или няма да изберат конкуретнтана програма на Гугъл е трудно да се прецени. Всъщност все още е рано да се говори за AdMobile като „собственост на Гугъл“ тъй като сенатор Хърб Кол е изпратил писмено искане до Щатската федерална търговска комисия (FTC), в което казва, че иска сделката за закупуването на мрежата за мобилна реклама да бъде прегледана отново. Причината е в съмнения за предпоставки за установяване на монополно влияние от страна на Гугъл над пазара на реклами.

Дали благодарение на късмета или просто с правилно изиграни карти, но Apple определено успяха да превърнат една пропусната сделка в един успешен ход. Кое от двете е, няма никакво значение, но от Apple определено показаха среден пръст на Гугъл опитали се да измъкнат желаната от Джобс компания изпод носа му…

Източник

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

One Response to Apple показа среден пръст на Google с iAd

  1. Pingback: Tweets that mention Apple показа среден пръст на Google с iAd | Mobile Reviews -- Topsy.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + = 11