Home » Марки » Nokia » Топ мениджмънта на Nokia гo грози безработица!

Топ мениджмънта на Nokia гo грози безработица!

5 365 прочита

Ето това си е новина, макар и все още неофициална. Топ мениджмъна и по-конкретно Оли-Пека Каласвуо CEO на компанията го грози реалната опасност скоро да се раздели с Nokia, в която е минала голяма част от живота му. Ситуацията се усложнява, а напрежението се покачва от натиска, който оказват притежателите на акции в компанията.

Те, притежателите на акции в Nokia, с основание недоволстват. Финландците са едни от малкото неуспели да реализират сериозен приход и през 2010, за разлика от много други производители. От друга страна на пазара не се е появявало хитово устройство след 2006. А iPhone бе пуснат в продажба година по-късно и от тогава популярността и нивата на продажби не спират своя разстеж.

Nokia преди седмица обяви забавяне и при дългоочакваната нова версия на своята операционна система – Symbian 3. Това може би е финалната капка преляла чашата на търпение при акционерите. Според анализатори шансовете да има нови отлагания, които да доведат до пропуск в най-сериозните времена на продажби, тези около новогодишните празници поради липса на нов модел и атрактивна операционна система са напълно реални.

Преди седмица се появи доста критично ревю на Symbian 3 и прототип на новият флагшип Nokia N8 публикувано от руски блогър. Това принуди компанията спешно да пусне снимки, видео заснето с камерата на телефона, разбира се всичко това с маркетингова цел, за да опитат да тушират негативните настроения към все още непоявил се продукт. Към момента усилията им не дават много резултати.

По мнение на специалисти ако всичко това продължава, то речта Оли-Пека Каласвуо пред акционерите може и да е последната му такава. Натиска върху топ мениджмънта те първа ще се засилва и нищо чудно да станем свидетели на още кадрови промени по високите ръководни позиции на Nokia.

Проблема всъщност е доста по-комплексен. Преди години поемайки поста Каласвуо обещава да отдели сериозно време и внимание на американския пазар. Тогава пазарния дял на Nokia е бил 20%, а в световен мащаб около 35%. Днес могат да се похвалят с едва 7%-тово присъствие в Америка…

Nokia може би правилно прецениха ситуацията и се ориентираха според интересите на потребителите и нуждата от нова онлайн услуга, така както направиха повечето големи играчи на пазара. След над $10 млрд инвестиция въпросния сървис е далеч дори от идеята да покрива разходите си, а да не говорим за приходи.

Всичко това очертава една доста мрачна картина пред Nokia, което нормално води до изводите за минимални шансове за покриване на поставените цели за тази година. В такава ситуация е повече от логично в главите на акционерите да се въртят идей и желания за „свежа кръв“ и прочистване на редиците…

Източник

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

One Response to Топ мениджмънта на Nokia гo грози безработица!

  1. Pingback: Tweets that mention Топ мениджмънта на Nokia гo грози безработица! | Mobile Reviews -- Topsy.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

23 − 14 =