Home » Моите коментари » Света на „големите“ или как Apple позабравиха за потребителите си…

Света на „големите“ или как Apple позабравиха за потребителите си…

3 907 прочита

 

Явно има много истина в това, че колкото по-голям ставаш, толкова по-бързо забравяш от къде си тръгнал и кой всъщност стой зад твоя успех. Виновниците за успеха на производителите са потребителите, нали? 

Да, правилото има изключение. Прави ми впечатление обаче, че когато говорим за компании, изключенията са рядкост. Примери мога да дам много, но по-долу мисля да се спра конкретно на една – Apple.

Компанията обяви финансовите си резултати за първото тримесечие на тази година само преди няколко дни. Трябва да се признае, че постиженията са повече от добри. Не това обаче е важното!

Интересно е как всъщност тази компания гради имиджа си, а може би и маркетинговата си стратегия?! Толкова е просто, че чак не е за вярване! Просто създава усещане. Усещане за Продукта си с главно П. Усещане за Присъствие. Усещане за Предлагане. Усещане за Наличност. Замислете се! Четете, слушате, виждате реклами и оставате с впечатлението, усещането, че iPhone се предлага в избрани магазини! В по-добрите магазини. Чуствате, че всеки го има! Всеки, който е достатъчно прозорлив, знаещ, разбиращ от тази техника и не на последно място – всеки, който може да си го позволи! Защото продукта е доста над средната цена за подобно устройство, т.е цената му го превръща в символ, знак за престиж или ако не престиж то поне едно доста добро финансово ниво.

Точно тук е уловката! Apple продават за трите месеца на тази година 8.75 милиона слушалки! О, Боже! Та те са върха, нали?! Май наистина всеки има iPhone или ако няма, то скоро ще го има! Не, не! Сгреших! Всичко ОСВЕН вас притежават iPhone!

Всъщност нещата не седят по този начин, защото за същият този период компания като Nokia е продала 107.8 милиона устройства! Отбелязания приход е 9.52 милиарда евро, което е с 3% повече спрямо същия период преди година. Оперативната печалба е 488 милиона евро.

Тук е момента да се запитате, тогава какво са постигнали Apple? За първите три месеца на 2010 компанията отбелязва приходи в размер на $13.50 милиарда долара и печалба от $3.07 милиарда.

Доста странно, не мислите ли? Единственото логично, а и математически издържано обяснение за горното е, че то е възможно тогава, и само тогава (спомняте ли си математиката от 6-7 клас?), когато произвеждате продукт с изключително ниска себестойност и го продавате на неприлично висока цена! Няма как по друг начин да стане.

Браво! Похвални похвати, чудесни резултати! Ето така се става голям! Какво следва когато станете голям? Ами продължавате да растете и така докато започнете да се самозабравяте! Това е единствената дума, която ми хрумва мислейки си за прочетеното и случилото се последните 10тина дни. Всъщност това ни връща в началото – колкото по-голям ставаш, толкова по-бързо забравяш от къде си тръгнал и кой всъщност стой зад твоя успех.

Май от Apple забравиха кой им носи тези приходи. От една страна са потребителите на единственият им продукт в сферата на мобилните комуникации, а от друга са разработчиците на приложения за него. Само че и вторите, също като първите, унесени в илюзията за наличие, масово присъствие или както там искате го наричайте се тълпят пред APPLE, КОМПАНИЯТА за одобрение на приложенията им.

Преди малко повече от седмица точно те, великите и недостижими, производителите на устройството, което всеки, освен вас има, удариха доста сериозен шамар на разработчиците си. А стана почти на шега – лека промяна в условията и ХОП – или ползваш само това, което ние правим или нямаш шанс да се добереш до заветния Application Store.

Ще спестя подробностите около цялата последвала дандания, но Adobe може би бяха най-ощететени от всички. Последва изненадващо одобрение на браузера Opera. Да, онзи крепящ се на програмен език, който Apple явно много, много не долюбваха. Това, което потребителите показаха чрез интереса си е по-важно – Opera Mini е номер 1 по сваляния във всичките 22 App Stores.

Та чудя се, кой дава право на Стив Джобс да ми казва на мен кое е добро или лощо за мен? Кое трябва да ми допада на мен, а и на всички потребители? Сигурен съм, че феновете на марката няма да се съгласят с мен – стават и грешки!

Какво да кажем тогава за случката с Марк Фиоре? За незапознатите ще поясня – Марк Фиоре пусна свое сатирично приложение за Apple, с което можеха да се забавляват потребителите в прегледа на сатирични изображения на политици. Е, приложението бе отхвърлено! Явно Марк Фиоре не е достатъчно добър за Apple, и ако не бе малката подробност, че дни по-късно същият бе награден с Пулицър за сатира…Знам ли? Щеше да си остане в групата на „порнографията“ както се изразява Джобс. След поредния скандал от Apple нарекоха отказа грешка и одобриха приложението, но трябва ли да спечелиш Пулицър?

И като казвам порнография и се питам, какво толкова плаши Apple за да квалифицира всичко различно от направеното от тях като порно? Рядко виждам такива злобни изказвания на хора с позицията на Стив Джобс за конкуренцията. Ама не искали децата ни да гледат порно! Ако искате незащитено устройство, ако искате порнография – купете си Android телефон, каза преди дни Джобс.

А нима децата са толкова неграмотни, че да не сетят за ползването на браузера? Нима няма прекалено много сайтове? В крайна сметка ако някой иска контрол над достъпа лесно може да заложи ограничения – кой дава право на Apple да решава вместо мен или вас?

Няма как да не се замисля колко далеч са склонни да стигнат от Apple опиянени от собственото си самочуствие? В крайна сметка тяхната роля не е на морална полиция. Това, което очакват потребителите е Apple да продължат да произвеждат продукти и приложения, които да са интересни. Това, и само това.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

2 Responses to Света на „големите“ или как Apple позабравиха за потребителите си…

 1. Pingback: Tweets that mention Света на “големите” или как Apple позабравиха за потребителите си… | Mobile Reviews -- Topsy.com

 2. Vladimirov

  24/04/2010 at 15:31

  Много хубава статия само това мога да кажа.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 1 =