Home » Ревю » Google Nexus One ревю – част 2

Google Nexus One ревю – част 2

2 601 прочита

Google Nexus One бе представен през януари 2010 и веднага след това бе пуснат в продажба. Разбира се на ограничен брои пазари като Англия, Сингапур и Хонг Конг. Въпреки това очакванията това да се промени и да го видим на пазара в Европа още през пролетта. Първата част на материала за Google Nexus One можете да прочетете тук. А сега нека продължим там, където спряхме в първата част, а именно операционната система на модела – Android 2.1.

За Android 2.1 от Гугъл твърдят, че не предлага сериозни нововъведения за потребителя, а по-скоро за разработчиците. Нека обаче направим бърз преглед на интерфейса на Nexus One.

Google Nexus One разполага с 5 основни екрана, което не е твърде много, но не е малко. Все пак в предходните версии подобна опция съществуваше, но чрез свалянето им от Android Market.

При главното меню са основните промени. В центъра на долния край има виртуален бутон, чийто допир кара иконите да се появят сякаш от нищото на екрана на телефона. Менюто като такова може да се преглежда чрез вертикално скролване, а самото изобразяване на иконите е с 3D ефект. Когато се движите нагоре или надолу в него те плавно се увеличават или смаляват все едно се превъртат като наредени на колело.

Основният екран е изцяло на ваше разположение – можете да поставите любимите си приложения или папки с такива, както и икони, които често ползвате. Така лесно, бързо и удобно ще имате достъп до тях. Интересната част е с „живите“ папки или така наречените Live folders. Това са папки, които автоматично се запълват с информация. Да речем можете да съберете информация за интересните ресторанти, само като изминете разстоянието от точка до точка. Подобни папки има създадени по подразбиране :

  • Contacts with phone numbers
  • Starred contacts
  • Bluetooth received
  • All contacts
  • Facebook Phonebook

Удобно допълнение към основния екран са уиджетите. Такива са този за времето, корпоративния календар позволяващ синхронизация с Exchange акаунта ви, а традиционния уиджет за търсене ви дава предложения за търсената фраза докато вписвате.

Основното предимство на Android е известяващата обсласт. Това е тънка лента в горния край на дисплея, в която лесно и бързо можете да намерите информация за статуса на батерията, пропуснати събития, сила на сигнала и др. Докосването до някое от известията води до съответно действие, тоест ако извстието е за получен файл, то и файла в последствие бива зареден.

От видеото направено на Мобилния конгрес в Барселона от GSMArena можете да добиете по-добра представа за работата на интерфейса на Google Nexus One.


Телефонния указател позволява вписването на не малко информация – освен номер, можете да запишете служебен такъв, мейл, да добавите снимка или просто да създадете персонален етикет. Към всеки контакт можете да присвоите адрес, длъжност на човека или бележка свързана с него.

Галерията на Nexus One ще намери снимките или видеото, без значение къде сте ги записали. Снимките автоматично биват именувани според папката, в която се намират. Странно е, че не можете да увеличите снимката до 100% от размера и. Ако искате да ги видите в реалната им големина, то ще се наложи да си ги свалите на компютъра.

Видео плейъра е разочарованието в Nexus. Не, че е лош, просто списъка с поддържани формати е твърде кратък. Подобно нещо си е чисто престъпление предвид факта, че на 3,7 инча AMOLED дисплей би било голямо удоволствие да се гледат филми или клипове.

Nexus One е телефона на Гугъл и като такъв трябва да разполага с отличен уеб браузер. Не мислите ли? Всъщност браузера наистина е отличен, но няма как да се подмине факта, че все още не поддържа Flash…Да, можете да гледате клипове в YouTube, но с това ли се изчерпва нуждата на един среден потребител?

За прегледа на страници предимствата на браузера са неуспорими. Можете да приближавате или отдалечавате, да преглеждате страница както в режим „потрет“, така и в „пейзаж“, а при корекция в размера на преглед на страницата и текста се адаптира автоматично.

Nexus One е с вграден GPS и поддръжка на A-GPS и напълно разбираемо ползва Google Maps. За съжаление гласовата навигация „завой-по-завой“ е достъпна като услуга само за САЩ. Приложението поддържа и режим Street View, тоест ако за мястото, на което се намирате се поддържа тази опция бихте могли да прегледате заобикалящата ви обстановка като сгради например с изглед от 360′.

И ако трябва с няколко думи да обобщя всичко казано до тук, то моето мнение е, че определено Google Nexus One е един от най-заинтригуващите модели появили се на пазара. От друга страна обаче продажбите му не се развиват с темповете, които всички очакваха, но нещата може и да се променят с пускането му на пазара през различни доставчици.

Макар и да има какво да предложи, както и интересни възможности, то разочарованието от липсата на елементарни опции като поддръжката на Flash няма как лесно да бъде забравено. От друга страна модела на HTC – HTC Desire има всичко, което Nexus One няма плюс доста приятния за ползване Sense интерфейс. Това, а и не само то са сред факторите, които няма как да не влияят на популярността на модела сред потребителите, което едва ли ще има положителен ефект върху нивата на продажби.

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
a WordPress rating system
GD Star Rating
a WordPress rating system

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

61 + = 68