Home » Моите коментари » Такса свързване, тарифиране на 60сек или как операторите ни цакат…

Такса свързване, тарифиране на 60сек или как операторите ни цакат…

2 133 прочита

 

Понякога чак не е за вярване колко лековерни и може би небрежни могат да бъдат хората, когато сключват договори. И под договори не визирам само тези с мобилните оператори, а и лизингови и какви ли още не. Аз обаче ще се спра на първия тип, просто защото те ме вълнуват основно. И както в последните два дни и днес вниманието ми ще е посветено на най-любимият ми от всички любими оператори на пазара – Виваком!

Промоцията винаги е ясна – много минути, безкрайна радост и безконечни разговори срещу малко пари. Дали обаче минутите са толкова много и наистина ли е толкова евтино? Разбира се, че не! Причините обикновено са в дребните похвати като „такса първоначално свързване“ и вид на тарифирането от типа 60/60. Какво значи това на нормален език?

Таксата за първоначално свързване е онова нещо, за което в нито един офис на Виваком няма да ви обяснят, а ако попитате не е много сигурно дали усмихнатото девойче ще може да ви каже. Това е странна идея и практика намерила почва за развитие само и единствено при БТК. Лично аз си направих експеримент и зададох въпроса : „Извинете, колко е таксата за първоначално свързване?“ в четири офиса на Виваком. Не си мислете, че това означава четирима служители! О, не! Питам девойката и получавам задължителният отговор „Няма такова нещо!“. След въпрос „Сигурна ли сте или да ви покажа за кое точно питам и така и двамата да сме на ясно колко сте неподготвена за собствените ви продукти?!“ следва кратко колебание и в боя се впуска второ оранжево елече. Там въпроса се превръща в откъс от „Стани богат“ и типичните размишления по темата. Третата оранжева униформа се сеща, че „т’ва май го имаше ама то е след 21ч“…Да продължавам  ли? Мисля, че вече си представихте ситуацията. Какъв е отговора всъщност? Ами то си го пише! Ако не вярвате погледнете снимката по-долу и информацията, която съпътства всяка програма на оператора.

Ако за служителите е все тая дали знаят този факт или просто за тях 13ст за всяко „Ало“ са смешни пари, то на вас може да ви излезе повече от солено…На вас ще оставя сметката при цена на минута от 1ст, средна продължителност на разговора (не включвам тези при бабите и махленските клюкарки) от порядъка на 2-3 минути и въпросната такса…Ако проведете 100 разговора, които принципно би трябвало да са равни на 1лв, всъщност ще платите 100х0,01х0,13 = 13лв…Сметката обаче никак не е точна, защото тук идва ред на друг подводен камък и неприятен приом – тарифиране 60/60.

При тарифиране 60/60 всеки разговор под 60 сек се закръглява до 60-тата секунда, а при започване на следващата към по-високото число. С други думи разговор от 32 сек = 60 сек, а разговор от 70сек = 120 сек и тн…И тогава става страшно…Последно по паднах на фактура за „Офис 850+“ с изговорени 600 мин от пакета, но отчислени 870 само по една причина – тарифиране на 60 секунди!

Колкото повече си мисля, толкова повече се убеждавам, че пълно щастие няма, но човек наистина от торбата със злините би трябвало да помисли и избере възможно най-малката. Дали поради крайно негативното ми отношение към другарите прекарали последните 30, а и повече години в копане и полагане на медни жици, поради което им се губи момента, в който престанаха да са монопол или просто от много факти и нито един в тяхна полза, но не бих могъл да кажа, че Виваком е по-малкото зло. Трудно ми е да посоча кой друг, защото и те си имат свойте кусури, но БТК (Брех Таман Конектнах) са в дъното на класацията ми…

И както не веднъж съм казвал – четете преди да подписвате, да не ви се наложи после да плащате за тарикатлъка си…

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − = 9