Home » Новини » До 30% спад в цените за разговори очакват от КРС

До 30% спад в цените за разговори очакват от КРС

3 479 прочита

 

В интервю за агенция „Фокус“  Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) споделя очакванията си за спад в цените за мобилни разговори до 30%. Прогнозите се базират на въведения преди време график за намаляване цените на терминиране на разговорите.

Факт е, че у нас плащаме над средната цена за минута спрямо цените на услугата в Европейския съюз. Причина? Именно високата цена на терминиране. Това е стойността на минута разговор, която оператор  А заплаща на оператор Б когато негов абонат проведе разговор с такъв от мрежата на телеком Б. Колкото и невероятно да ви се струва, то цената за терминиране заема между 63% и 87% от крайната цена за осъществяване на гласово повикване от фиксирана към мобилна мрежа.

Според Божков очакванията са намаляването на цените на едро да се отрази и в намаляване на крайните цени поне с 25%-30%. Последният етап от графика за намаляването им ще започне на 1 юли, когато цените за терминиране в мобилни мрежи вече ще са редуцирани с между 42% и 56%, а цените на едро във фиксирани мрежи – между 8% и 67% в сравнение с положението преди.

Интервюто на г-н Божков хвърля светлина и върху друга актуална тема на телекомуникационния пазар – преносимостта на номерата. Само тези от вас, които не са се пробвали да си вземат номера от оператора, особено ако той е БТК могат да ме разберат за какво точно говоря. Ще кажа само, че отпора на служителите е релевантен на опълчението и битката за Шипка…Който, както иска да го разбира. Но нека се върнем на темата – от въвеждането на преносимостта на номерата пренесените мобилни номера са над 55 000, а фиксираните са около 10 000.

„Ние предлагаме таксата, заплащана от потребителите за осъществяване на преносимостта, да бъде намалена от 5 лв. на 0 лв. Другото наше предложение се отнася до намаляване размера на административната такса, която операторите плащат помежду си, а именно тя да достигне 16 – 18 лв., при сегашна 25 лв.“

Това ще рече, че предстои въвеждането на услуга, при която преносимостта на номерата да става на едно гише, което ще улесни потребителите и ще се избегнат възможностите за злоупотреба на операторите и умишлено забавяне на процедурата. КРС предлага и таксата, заплащана от потребителите за осъществяване на преносимостта, да бъде премахната.

Източник

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
a WordPress rating system
GD Star Rating
a WordPress rating system

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

54 − = 46