Home » Моите коментари » Виваком – всичко, което ни свързва

Виваком – всичко, което ни свързва

2 286 прочита

В кратка трилогия, чиято първа част ще намерите по-долу ще бъдете запознати с някой от предимствата и недостатъците от актуалните предложения на трите оператора у нас. Материалите и коментарите за програмите са събрани от Кирил Марков. Решихме, че най-удачният вариант за заглавия на публикациите ще са самите слогани на операторите. И тъй като към момента е служител на Виваком логично е стартирал с въпросния оператор. Слабост, която съм склонен да му простя. 🙂 А ето и въпросната статия :

След дълго канене, отлагане и протакане, най-накрая реших да направя кратък гид за новите тарифни планове на трите мобилни оператора унас. Отлагам и протакам, защото задачата сама по себе си е трудоемка:

  1. Трябваше да събера достатъчно информация, за да могат да се направят достатъчно добри преценки, изводи, сравнения и анализи.
  2. Трябваше да систематизирам, анализирам и изложа въпросната информация в достъпен и надявам се, лесноразбираем вид. 
  3. Трябваше да остана обективен, да не заставам на страната на никой от операторите.

I. В Първата част ще се спрем на тарифните планове на „най-младия” оператор у нас, а именно „Виваком”. Ще се спрем предимно на новите тарифни планове Unicall, включващи безплатни минути към всички оператори, но тъй като за Виваком, такива планове не са новост, ще разгледаме и така наречените „златни тарифи”. Ще обясня съществените разлики в тях, както и ползите и недостатъците от тях.

1.Тарифите Unicall  са на пазара сравнително от скоро,може би не повече от 2 месеца. При тях впечатляващото е, че има включени минути към всички оператори, както и цената на минута към всички, след изчерпването  на безплатните минути, включени в пакета. Имате възможност да избирате между четири пакета: S, M, L, XL. Всеки от тях с различен пакет минути:

Unicall S M L XL
Месечна такса 10лв. 20лв. 30лв. 70лв.
Включени минути към други мобилни оператори 30+30 75+75 120+120 300+300
Включени минути към мобилната мрежа на VIVACOM 120+120 300+300 480+480 1200+1200
Включени минути към фиксирани оператори на месец 150+150 375+375 600+600 1500+1500
Включен трафик за интернет 10МВ 25МВ 40МВ 100МВ

Необходимо е да направим няколко уточнения: 

–         Удвоените безплатни минути, са за първите 2 месеца при подписване на договор за една година, или за първите 6 месеца при двугодишен договор.

–         Цената на минута, след изчерпване на безплатните минути, включени  в пакета, е 0.25ст/мин и се запазва за целия период на договора.

Ползи:

Имате пакет минути към Мтел и Глобул, съответно не се налага да се притеснявате за това, колко от вашите познати ползват услугите на друг оператор. Съвсем нормално, за различните нужди на хората, от Виваком са преценили да направят 4 различни пакета. От типа икономичен (S), до такъв, за супер потребителя (XL). Така всеки има възможност да избира според потреблението си. Цената от 0.25ст/мин е най-ниската в момента за обаждане от вида оператор-оператор. Минутите са разделени към други оператори, към мобилната мрежа на Виваком, както и към фиксираните номера, но поне не сте ангажирани с определен брой номера, към които трябва да ги изговорите. Имате включен траафик за интернет, като във вариантите M, L и ХL, мегабайтите са задоволителни. Трафик на данни се тарифира на 1 KB.

Недостатъци:

Минималната продължителност на разговора е 60 секунди, след което се тарифира на секунда. Ясно се вижда, че не става въпрос точно за 30 минути, а по скоро за около 20 обаждания, защото все ще се случи някой от разговорите Ви, да продължи повече от 1 минута.Друг набиващ се на очи „недъг” на Unicall е това, че неизговорените минути НЕ се прехвърлят за следващ месец/мегабайтите също/. Минутите към фиксираните номера и в четирите варианта са прекалено много…1500 минути към стационарни телефони?! От моя гледна точка са напълно безполезни и абсолютно ненужни.

2. Заслужено внимание в обзора си ще отделя на „Златните тарифи”. Те са на пазара доста преди Unicall-ите и ако не ме лъже паметта, са първите у нас предлагащи пакет минути към всички мобилни и фиксирани мрежи. За да добиете по-ясна представа, за тези планове, също съм ги систематизирал в табличен вид:

Тарифен План  Злато 30 Злато 60 Злато 180 Злато 420
Месечна такса  12 20 40 80
Включени минути към всички мобилни и фиксирани национални и международни мрежи 30 60 180 420
Включен трафик за интернет 10 MB  25 MB 50 MB

100 MB

 Да уточним отново: 

–         Пакетите минути си остават постоянни, от началото, та чак до самият край на договора. Не се редуцират и променят по абсолютно никакъв начин. Таксите също.

Ползи:

Тук имате общ пакет минути за разговори, към всички, като под всички, имам предвид абсолютно всички! Имате възможност да изговорите вашите минути, към Мтел, Глобул, Виваком и дори към международни оператори или стационарни телефони. Разбира се на принципа, че за всеки трябва да има вариант, възможностите за избор отново са четири, според потреблението на индивидуалния потребител. Не сте ограничени в група като „Семейство и Приятели” и т.н. След изчерпването на безплатните минути говорите към мобилната и фиксирана мрежа на Виваком на 0.15ст/мин. Включените минути и мегабайти, които останат неизразходвани, се прехвърлят за следващ месец, като по този начин могат да се натрупват до два пакет (например: При злато 30 , не могат да се натрупат повече 60 минути и 20 МВ). Минималната продължителност на разговора е 30 секунди, след което тарифирането е на секунда. Трафик на данни се тарифира на 1 KB.

Недостатъци:

Разговорите към други мобилни оператори, след изчерпване на минутите включени в пакета са на стойност 0.32ст/мин. За разлика от  Unicall-ите, тук срещу 20 лева получавате 60 минути, а следващата стъпка е, да вземете 180 срещу 40 лева месечно. При единият вариант минутите са малко за таксата от 20 лева, а другия е с доста голяма такса…би било добре да има среден вариант, като например да имате 120 минути за 30 лева, но уви такава опция няма.

Разбира се, ако си мислите, че нещо Ви липсва винаги може да добавите някой от add-on пакетите на Виваком, като например 5 мобилни номера от мрежата на Виваком, с които говорите неограничено срещу 6.90лв или пък СМС-и по една стотинка срещу 2.90лв месечно. 

rss-via-mailХаресва ли ви това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + 1 =