Home » Моите коментари » Глобул достигна 2,1 милиона абоната, отчита спад в печалбите

Глобул достигна 2,1 милиона абоната, отчита спад в печалбите

2 840 прочита

GLOBUL обяви финансовите си резултати за последното тримесечие на 2009 г. и за  изминала година – като цяло в тях също се забелязва отрицателната тенденция, която вчера демонстрира и „М-Тел“. Посочените причини от оператора с кризата, икономическата ситуация и свитото потребление. Силната конкуренция в сектора и продължаващото намаляване на цените на дребно на пазара, който е близо до точката на насищане с проникване на мобилните услуги от над 140% са сред останалите причини посочени от Глобул.

Знам, че ще се повторя, но с риск да стана досаден да си задам отново дежурния въпрос : Кога паднаха цените на дребно? Ние защо не го усетихме и как стават тези неща? Явно от операторите само са на ясно със този „срив“ на цените! От друга страна ако това, което твърдят беше истина и бяха спазили сроковете наложени им от КРС за редуциране на стойността на интерконекта, то защо точно тези два оператора бяха с наложена санкция за неспазване предписания на КРС?

Все пак от телекома сочат, че печалбата преди лихви, данъци и амортизации е 366 милиона лева, като има спад с 4,3% в сравнение с 2008 г.. Не знам какво очакват от Глобул, но мога да се обзаложа, че много фирми мечтаят да могат да се похвалят изобщо с някаква печалба през изминалата година.

Крайно ми е неприятно да споделя това, което ме подразни и в доклада и на Мтел : „През 2009 г. компанията е увеличила дела на клиентите на абонаментни програми с 1,5% в сравнение с предишната година общо до 2,1 милиона, или 55% от общата клиентска база, а потребителите на предплатени услуги са намалели с 11,3% спрямо последното тримесечие на 2008 г.“

Ако сметнем абонатите на единия и другия оператор, а това е при условие, че не намесваме Виваком, то се оказва, че има 9 милиона абоната в страната ни, която е с население под 7 милион. Колко ли са тези ползващи Виваком? Явно прага на „пренасищане на пазара“ или е доста над 140% или телекомите огъват цифрите както им е удобно…

Според мен е напълно нормално да има отлив от клиентска маса по отношение на предплатените карти, но моето мнение е, че не пазара го наложи, а операторите умишлено „убиха“ продажбите. Дали преднамерено или не, само те знаят и едва ли ще кажат, но е факт, че в съседни на нас страни именно предплатените карти са ябълката на раздора на пазара там. Не поради друго, а защото за да станеш абонат на оператора трябва да представиш доста документи за да удостовериш, че не дължиш на държавата данъци или такси и какво ли още не.

Не би било редно да не спомена нещо, което ми направи добро впечатление : „Средното месечно потребление на клиентите на оператора през 2009 г. е 119 минути – с около 6,3% повече от 2008 г. (112 мин), докато средният приход от един потребител е намалял с 8% до 17,60 лв.“

Мисля, че средна сметка под 20лв и потребление (също средно) 119мин показва, че все пак се работи в правилната посока. През изминалата година се появиха не малко програми с увеличени пакети минути към номера в мрежата на оператора, което видимо е повлияло на потреблението на абонатите.

Как мислите вие? Усетихте ли „намаляването“ на цените по собствения си джоб?

GD Star Rating
a WordPress rating system
GD Star Rating
a WordPress rating system

Сподели с приятели

One Response to Глобул достигна 2,1 милиона абоната, отчита спад в печалбите

 1. Росен

  02/03/2010 at 01:33

  Глобул с 2,1 милиона, ментел с 3 и кусур милиона абонати. Абе само аз ли съм от 5 години във ВИВАКОМ бе? С 28,80 лева на месец и три часа към ВСИЧКИ оператори с тарифиране на 30 секунди. На някой ще му мине през ума, може би, че работя за „вива“ – не. И трябва да отбележа, че служителите им са доста зле, но по-малки сметки за мобилен телефон не съм плащал през последните 12 години. /тарифата която посочих е от ноември 2008 г. и вече не я предлагат/.

  GD Star Rating
  a WordPress rating system
  GD Star Rating
  a WordPress rating system

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 56 = 65