Home » Моите коментари » Разрушителната сила на мобилните телефони

Разрушителната сила на мобилните телефони

1 677 прочита

Кое е следващото, което мобилният телефон ще разруши? Определено разби джаджата определяща началото на предходното десетилетие – електронният бележник. По пътя си помита стационарния телефон, фотоапарата, бележника, iPod-а и дори часовника!

Хубаво би било ако държим под око съзидателното му рушене*. В началото на века банкерите пренасяха и прехвърляха цялата си информация посредством вече остарялата инфраред технология на Palm. Това бе и времето, когато марката достигна пазарна стойност от 92 млрд долара. От Palm се втурнаха в бизнеса с мобилни устройства, но някъде по пътя в това конкурентно състезание загубиха 97% от същата онази пазарна цена.

Най-явната мишена на мобилният телефон е стационарният такъв. В Америка вече над половината домакинства нямат домашен, а в България ситуацията ако още не е достигнала тези нива, то се очертава да бъдат достигнати. Това действа на оператори като БТК като спирачка, защото са принудени да поддържат своята скъпа, но и вече остаряла като технология кабелна мрежа. Това от своя страна е известна спънка, тъй като отнема от ресурса, който иначе би могъл да бъде впрегнат в управление на безжична мрежа.

Дори емблематичният iPod е застрашен от мобилният телефон! Продажбите на устройството бележат спадове, тъй като потребителите слушат любимата си музика от мобилният си телефон. От Apple разбира се нямат нищо против ако става дума за продукта им iPhone, но едва ли и те са толкова оптимистични по темата.

Часовникът? Да, разбира се и той е сред „жертвите“ на мобилният телефон. Все по-малко млади хора носят часовник, като вместо това ползват часовника на телефона си. През това време компаниите производители от Seiko до Tag Heuer са принудени да се правят на модни дизайнери за да оцелеят на пазара.

Уви, производителите на GPS устройства, радари, камери и фотоапарати не модат да направят дори това! За да конкурират мобилният телефон са принудени да разработват приложения за него, които да заместят работата на общопознатите устройства. Дори и това не помогна много, а ситуацията се влоши сериозно с огласяването на новия навигационен софтуер на Google, което доведе до спад съответно от 16% и 23% от оценката на Garmin и TomTom.

Със сигурност ще има и печеливши от разрушителната сила на мобилният телефон. Винаги когато на пазара се появи подобна нова технология, тя предизвиква и подобни вълни на съзидателно разрушение. То от своя страна става причина за появата на нови компании, които изместват остарелите на пазара, а посредством изострената конкуренция се стимулира креативността и качеството.

На къде ще продължи по пътя си мобилният телефон? Според мен не е толкова трудно да се каже – банкови операции, парични преводи, плащания. Реално всичко, което ни заобикаля във вида, в който го познаваме може да бъде заменено с нещо ново, нещо електронно. А това означава нови възможности за иноваторите, а за други унищожителни сили…Въпрос на гледна точка…

*Из теорията на Шумпетер :

Шумпетер идентифицира като основен фактор за ръста на производителността конкуренцията между предприемачите.  Тя е причината за новите комбинации от ресурси в производството, които всъщност променят производителността. За да се експериментира с нови комбинации, е необходимо ресурсите да бъдат освободени от старите комбинации. Това налага динамика в икономиката, изразена в създаване и закриване на фирми и работни места, която Шумпетер нарича съзидателно рушене (creative destruction).

GD Star Rating
a WordPress rating system
GD Star Rating
a WordPress rating system

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 8 = 1