Home » Моите коментари » Не съм съгласен с високите цени на мобилни разговори у нас!

Не съм съгласен с високите цени на мобилни разговори у нас!

1 648 прочита

Факт е, че в България цените за мобилни разговори са едни от най-високите в Европа. В последното си писмо комисаря по телекомуникациите Вивиан Рединг изрази безпокойствието си по отношение на бавните темпове , които наложи Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за намаляване цените на терминиране на разговори от една мобилна мрежа в друга (интерконект) или казано с по-прости думи- това е цената, която оператора, чиито абонат инициира обаждането, плаща на оператора, чиито абонат приема обаждането.

Например, ако абонат на Глобул набере абонат на Мтел и заплати за минута разговор 0,32 лв, то от тази сума в момента Глобул ще трябва да плати на Мтел около 0,28 лв. Всеки от нас може да си представи с колко биха паднали цените на разговорите, ако тази такса бъде намалена чувствително- нормално е при това положение да паднат и крайните цени, които всички ние плащаме за разговорите си.

Доказано е,че разхода за взаимно свързване е от порядъка на 0,01-0,02 лв на минута. Средната цена за терминиране в ЕС е 0,16 лв, а в България е почти ДВОЙНА! Дори в Македония, която все още не е член на ЕС, нивата за терминиране на разговорите между различните мрежи са около 12 стотинки!

За периода от 2001 – 2007 г. цените на терминиране са намалени с близо 80% в Европа, а в България това намаление е 0%. За сравнение в съседна Румъния през 2007 г. беше въведено от раз намаление със 70%, а от януари 2009 г. тази цена трябва да е около 10 стотинки на минута.

До кога ще плащаме най-високите цени за мобилни разговори не само в ЕС, но като цяло и световен мащаб? До кога КРС ще се занимава с всичко друго, но не и с този проблем? Защо проблем като този не е достатъчно сериозен за да привлече вниманието на една държавана институция, каквато е КРС да защитава картелни интереси, а не интересите на собствения си народ?

Комисаря по въпросите на потребителите в ЕК – българката Меглена Кунева би трябвало да е на ясно с проблема, но все още не са предприети каквито и да е действия за промяна политиката на мобилните оператори. А не е ли точно това част от задълженията на един комисар по въпросите на потребителите?!

Според решението на КРС реално намаление се очаква едва в края на 2010г. и дори тогава, забележете, те ще са по високи от средните за ЕС в момента, без да вземаме предвид факта, че и в страните в ЕС тези цени ще падат, т.е.в края на 2010г има опасност нашите цени отново да са почти двойно по-високи въпреки предвиденото смешно намаление!

Не съм и не искам да съм в групата на далите мълчаливото си съгласие със ситуацията! За това искам да го кажа в прав текст :

Не съм съгласен с високите цени на мобилни разговори у нас!

GD Star Rating
a WordPress rating system
GD Star Rating
a WordPress rating system

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

51 − = 50