Home » Моите коментари » Немец твърди, че разбил кодировката на GSM мрежите

Немец твърди, че разбил кодировката на GSM мрежите

3 674 прочита

 

Тази седмица немски компютърен инженер заяви, че е успял да разбие кодировката ползвана за защита на разговорите през мобилни мрежи. Целта на експерта по кодировка Карлстен Нол била да постави под въпрос адекватността на системата, която е разработена преди 21 години. Кодът е разработен през 1988 и все още се ползва за защита разговорите при над 80% от мобилните мрежи.

„Всичко това показва неадекватността на защита на мобилните мрежи“, заяви Нол на четири дневната конференция на хакерите проведена в Берлин. От асоциацията представляваща безжичните оператори нарекоха действията на Нол „незаконни“, а коментара им по повод казаното от него, на прецедателя на асоциацията е, че „Теоритично е възможно да се случи, но практически е изключено“

Нол, който има докторат по компютърни науки от Университета на Вирджиния, не за първи път подема подобна кампания. По-рано през 2009 атаките му са били насочени към DECT Forum, огранизация занимаваща се със стандарта, под който работят над 800 млн безжични телефона.

В същото време GSM асоциацията смята, че не става дума за сериозен проблем и дори твърди, че действията на хакера нарушават британските и американските закони. Според Нол действията му са чисто академични. През 2007 г GSM асоциацията разработи стандарта A5/3 – 128-битовия наследник A5/1, но повечето оператори още не са започнали да го използват в мрежите си.

Източник New York Times

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

83 − 78 =