Home » Моите коментари » КРС глобиха Мтел и Глобул! И какво от това?

КРС глобиха Мтел и Глобул! И какво от това?

3 915 прочита

 

Чували ли сте за КРС? Това са едни мили хора, които срещу интересни месечни възнаграждения би следвало да налагат някакъв контрол над пазара и комуникационният ефир във всичките му разновидности : радио честоти, цени, конкуренция, телекомуникации и ред други. Защо казвам „би трябвало“ ще ви стане ясно малко по-долу. Нека започнем с новината, която днес гръмко се афишира в доста сайтове:

КРС санкционира Глобул и Мтел за неспазване решение № 236/17.03.2009 г.!!!

И нека всенародните веселия започнат! Колко дълго, колко много сме чакали точно това! Ама някой наистина да им покаже на „тея“ оператори! А ето и въпросното решение :

“ този закон е определено, че цените, предоставяни от предприятията, са разходоориентирани. С Решение № 236/17.03.2009 г. КРС наложи на трите мобилни предприятия „Българска телекомуникационна компания” АД, „Космо България Мобайл” ЕАД и „Мобилтел” ЕАД график за постепенно намаление на цените за терминиране, както следва:

Цени за терминиране в мобилна мрежа за обаждания,
произхождащи от други мобилни мрежи и за обаждания,
произхождащи от фиксирани мрежи – лв./мин
  часове на силен трафик часове на слаб трафик
към 01.04.2009 0,25 0,19
към 01.07.2009 0,23 0,17
към 01.01.2010 0,205 0,15
към 01.07.2010 0,13 0,11

 

Цени за терминиране са цени на пазарите на едро. Това са цените, по които предприятията се разплащат помежду си за това, че при обаждане на абонат на предприятие „А” до абонат на предприятие „Б”, предприятие „А” ползва мрежата на предприятие „Б”.Горепосочените цени са задължителни за предприятията, тъй като по силата на чл. 35, ал. 6 от ЗЕС обжалването на решения за определяне и анализ на съответни пазари, за определяне на предприятия със значително въздействие на съответен пазар, за налагане на специфични задължения на предприятия със значително въздействие на съответен пазар не спира тяхното изпълнение, освен когато съдът постанови друго.“

Всички в тази държава са силни по темата, но явно само на операторите им куца информираността. Всъщност според мен по-тревожно е чуството за безнаказаност у Глобул и Мтел, а и как да го няма? Наложената санкция на „КОСМО БЪЛГАРИЯ МОБАЙЛ“ ЕАД (GLOBUL) и „МОБИЛТЕЛ“ ЕАД (Мобилтел), както и лицата, представляващи предприятията, за неизпълнение на наложени от регулатора ценови ограничения. До изпълнение на задълженията им, на всеки от операторите е наложена имуществена санкция в размер на 5000 лв. седмично, а на представляващите ги лица са определени глоби в размер на 500 лв. седмично.

Ама не се ли уплашихте?! Това са си 5000лв на седмица! Само дето КЗП (Комисия защита на потребителя) налага глоба 500 до 3000лв на търговец ако не спази срок на рекламация, Общинска охрана 200лв ако разхождате кучето си без паспорт. Прави ли ви впечатление? В първия случай говорим за оператори с милиони годишна печалба, а в останалите цифрите са за физическо лице!!! Та ситуацията отива на „плаши Пенчо кокошки“, което предполага и реакцията на „потърпевшите“.

Всъщност сега „М-Тел“ смята, че КРС нарушава закона и наложените санкции са в интерес на Vivacom. Компанията счита, че взетото решение е в разрез със Закона за електронните съобщения и в нарушение на правомощията на регулатора. От друга страна GLOBUL също твърди, че има подписани анекси към споразуменията за взаимна свързаност с повечето телекомуникационни оператори в България, а с останалите води преговори.

Все още няма подписан такъв с БТК поради наличието на някои разногласия между двете компании, но това по никакъв начин не нарушава интересите на потребителите, тъй като GLOBUL получава дължимите от тази компания суми за терминиране на разговори в своята мрежа, изчислени на базата на новите, определени от регулатора цени.

И следва обжалване, чудене, уточнения и какво ли не. А през това време 3-4 млн абоната ще си плащат по високите цени. Питам се от КРС ама наистина ли си вярват, че сума като 20 000лв на месец ще стреснат оператор?! Та те похарчиха между няколко стотин хиляди до милион и нещо за коледно парти на персонала си за една вечер!!!

Правата на операторите били ощетени?!? Ами моите пари, ами вашите, всъщност НАШИТЕ пари?! За тях кой ще се пребори? С глоби от по 20-тина хиляди КРС могат всичко друго, но не и да стреснат който и да е мобилен оператор. Явно всички с изключение на членовете на регулатора знаем това обаче. А докато глобите са несериозни и отношението към тези, които всъщност би трябвало да респектират ще е толкова демонстративно пренебрежително. А ние ще си плащаме, щото сме си свикнали така – да си трайкаме докато ни мачкат. Нали знаете – едно магаре го товарят колкото носи, а явно ние сме от най-издържливите…

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 81 = 87