Home » Любопитно » Историята на компанията Nokia

Историята на компанията Nokia

2 572 прочита

Нокиа (Nokia) е финландска компания, един от световните лидери в областта на мобилните комуникационни технологии, водещ доставчик в областта на мобилните, фиксираните широколентови и IP-мрежи. Най-известна е със своите мобилни телефони и смартфони.

За последните 10 години на световния пазар на мобилните телефони Нокиа държи пазарен дял в размер на приблизително 35 процента.

История на компанията

За начало на историята на компанията се смята 1865 г., когато минният инженер Фредрик Идестам основава малка хартиена фабрика. През 1871 г. фирмата му се преименува на Nokia Ab.

Основаната през в 1898 г. компания за производство на гумени изделия Finnish Rubber Works през 1922 г. получава контрол над компанията Nokia Ab и над основаната през 1912 г. компания за производство на кабели Finnish Cable Works, а през 1966—1967 г. става сливане на тези три компании в една.

Обединената компания има пет основни вида дейности: производство на гумени изделия, кабели и електроника, преработка на дървесина и производство на електроенергия. С годините към тях се добавят още няколко второстепенни, например производство на ловджийски пушки, пластмаси и химически материали.

От началото на 1980-те години Nokia започва активно да развива разработването и производството на електроника, за което съдейства купуването на ред електронни компании. През 1987 г. основен бизнес на компанията става битовата електроника, като в частност Nokia става третият по големина производител на телевизори в Европа. В края на 1980-те Nokia изпада в кризисно състояние, за което спомага общият спад на световната икономика.

През август 1992 г. ръководителят на Nokia, една от най-големите, но почти неизвестни извън страната финландски компании взема решение: да не се разпиляват усилията на корпорацията в почти десет направления (главните от които били производство на целулозно-хартиени и каучукови технически изделия), а да се съсредоточат всички ресурси в две производства — телекомуникации и мобилни телефони. Резултатите от тази промяна са известни. Компания става лидер на световния пазар за оборудване за клетъчни мрежи, нейното име трайно навлиза в десетката на най-популярните търговски марки, а нейният президент Йорма Оллила става национален герой на Финландия и един от най-известните топ-мениджъри в света.

През 1994 г. президентът на Nokia Йорма Оллила окончателно формулира стратегията на компанията: отказване от стария бизнес и фокусиране върху телекомуникационните технологии. През 1992 г. произвежда своя първи мобилен GSM-телефон Nokia 1011, а през 1998 г. компанията става вече лидер в производството на мобилни телефони.

През юни 2006 г. Nokia и Siemens решават да обединят своите отдели за производство на телекомуникационно оборудване в нова компания — Nokia Siemens Networks.

През 20.6.2007 Нокиа обявява поредната промяна в организационния си модел. Enterprise Solutions, Mobile Phones и Multimedia биват заместени от новите организационни единици Devices, Services & Software и Markets.

В началото на Април 2007 година в световната преса започват първите съобщения за редки проблеми на телефони с BL-5C батерии. Нокиа отговаря светкавично бързо създавайки сайт за проверка на типовете батерии и започва кампания за смяна на този тип батерии, въпреки че случаите на доказано дефектни батерии са особено редки и в по-голямата си част засяга така наречените пиратски копия на оригиналните батерии, произведени от Matsushita, която се е ангажирала с покриването на разходите по заменените батерии.

Интересни факти

*Nokia може да се смята за най-големия световен производител на цифрови фотоапарати, тъй като продажбите на снабдени с фотокамери телефони Nokia превишават продажбите на цифрови фотоапарати на който и да е от производителите на фотоапарати.

*Първото в света платено позвъняване по клетъчен GSM-телефон е било направено по телефон Nokia в мрежа, построена с произведено от Nokia оборудване. Това е станало през 1991 г. в Хелзинки. Звънял е премиер-министърът на Финландия Харри Холкери.

*Тонът на звънене (рингтонът) Nokia tune е основан на мелодията за китара Gran Vals, съчинена през 19-ти век от испанския музикант Франциско Тарега. Първоначално рингтонът носил названието на музикалното произведение, но получил името Nokia tune през 1998 г., когато започнал трайно да се асоциира с телефоните Nokia.

*Стандартният сигнал, издаван от телефоните Nokia при получаване на SMS, е кодирано с Морзов код съобщение, означаващо „SMS“.
Стандартната мелодия Ascending е кодираната с Морзовата азбука фраза „Connecting People“.

*Nokia не използва цифрата 4 в наименованията на моделите си телефони, предназначени за азиатските пазари, тъй като в много региони на Югоизточна и Източна Азия се смята, че числото 4 носи нещастие.

*Понякога Nokia я наричат Aikon (Nokia наопаки). Това име е разпространено сред разработчиците на програмно осигуряване за мобилни телефони, тъй като то се използва в комплектите програми за разработка на нови приложения, включително в разпространяваните от Nokia Symbian S60 и Symbian S80

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

47 + = 55