Home » Моите коментари » Да приключим с „мъртвите души“ в мобилните оператори!!!

Да приключим с „мъртвите души“ в мобилните оператори!!!

2 465 прочита

 

Има ли някой, който да не е разбрал, че от 04.01.2010 неригистрираните предплатени карти ще бъдат спрени ?!?! Едва ли! Радио реклами, съобщения, разтревожени лица в новините в 19ч…драмата е пълна!

„От мобилните оператори напомнят, че от днес….“, „А ти регистрира ли своята карта?“ и всякакви подобни въпроси, призиви и лозунги ни облъчват целодневно. Дали обаче операторите са толкова загрижени за ВАШАТА карта или има нещо друго?! Защото аз лично силно се съмнявам на някой от топ мениджмънта в мобилките да му пука за картата на баба Гицка от Търкули Бурканско, Каспичан, която зарежда 15 лева ваучер и то не защото и трябва, тя в повечето случай дори не знае, ама внуците са „и го вкарали“…

Ах, този израз! Понякога ми липсват тези разговори със заблудени дами на средна възраст:

-Добър ден! Един ваучер от 5лв…и ще Ви помоля да ми го вкарате…

Всички до една се изчервяваха след отговор от типа :

– С най-голямо удоволствие! За първи път жена ме моли за това в магазин…

Но да се върнем на суматохата с картите…Само до преди няколко месеца и трите оператора се биеха в гърдите :

 • Мтел за това, че не само имат най-много, но и продължавали да ги множат
 • Глобул за това, че имали почти толкова колкото Мтел, ама пък в пъти по-бързо ги увеличавали
 • Виваком за това, че се появили на пазара последни, но едва смогват на опашките от мераклии да сключат с тях договор

Резултата ?

Ами при население около 7 млн, бройка абонати – от порядъка на 8-9 милиона…а аможе би и повече! Да, няма спор по въпроса, че човек може да е абонат и на трите – все пак хайдуклука и дивият запад се срещат точно на нашите географски ширини, където част от ежедневното облекло е и препасването с по 2, 3, а понякога и 4 мобилни телефона. Да са живи и здрави майките и бащите на малките китайчета, които в час по трудово усърдно сглабят мобилки с по 2 СИМ карти.

Ама много шум се вдига за тия регистрации си мисля аз. Нещо не е както трябва! И май наистина е така, щом вече са на лице първите, макар и подготвителни признания. Подготвителни, защото са с половин уста, като повей покрай ухото, който като те подухне още 2-3 пъти и оставя впечатлението, че го знаеш от дете. И тогава цифрите не са фрапиращи, те са нормални.

Не знам, кое му е нормалното ама Виваком говорят за 70% регистрирани, ама седемдесет от колко май не смеят да кажат. Мтел подхождат по друг начин – регистрирани били 880 000, ама от колко? В цялата дандания явно Глобул са най-смелите – 900 000, или около 50% от всички, са регистрираните SIM карти за предплатените услуги на GLOBUL към първия работен ден на годината.

Дали цялата полицейщина седяща зад операцията “ Регистрирай или не говори!“ няма да направи и някое добро дело и да изчисти „мъртвите души“ в редиците на абонатите на предплатени услуги? Определено да! И да, това трябваше да се случи много отдавна! Има толкова много хора накупили си N на брои пакети за да се сдобият с яке, очила, джобно ножче или просто да опитат „ония чужбински сладки“ дето кутията после отива за армаган на съпруга. Все пак е рибар, а само рибар може да види несметно богатство в притежанието на метална кутия…

Ама наистина е време да се приключи с „мъртвите души“ сред абонатите на операторите! Тогава, и само тогава ще се види кой, какво и дали е успял наистина да направи по-добре от комшията…

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

3 Responses to Да приключим с „мъртвите души“ в мобилните оператори!!!

 1. Ralitsa

  05/01/2010 at 01:12

  На мен не ми харесва това с картите. Не знам каква е целта на операторите, но не е само, за да няма анонимни абонати.

  Нещо, което ме издразни днес, беше, че поради невъзможност да отговоря на единия си (посочен за връзка от мен) номер, чак ме издириха на новорегистрираната ми карта.

  Ако не искаш дадения номер да се знае от всички или просто ти е за връзка с определени хора? Нещо го няма личния избор на кой телефонен номер искаш да те притесняват или търсят.

  Извода е един : Ако не вдигнеш по някаква случайност на споделения от теб номер, то бъди сигурен, че на другия ще отговориш.

  Единствената полза за операторите е повече парички.Защото стигнеш ли до касата за една регистрация, то масово хората биват вербувани да преминат към някой тарифен план с минимална стойност на ваучер от 5 лева.Като добавим и 100 безплатни минутки, които улесняват комуникацията със старите хора и децата, хората се подлъгват.Мислейки, че това спестява ваучерите и зареждането, си навличат още една грижа от месечно задължение.

  Поздрав

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Boris

  05/01/2010 at 10:26

  Всъщност операторите нямат кой знае каква идея зад това, а просто са принудени да спазят закона. Закона налага да няма анонимност при ползването на мобилна услуга, като по този начин щели да бъдат предотвратени евентуални престъпления, по-лесно ще е да бъдат следени определени лица и тн. Хубаво ама някой направи ли си труда да пробва нещо просто – хваща бай Манго и му бута 10 лева и СИМ-а и го праща в магазин да го регистрира? Дали ще откаже? Съмнявам се!
  А тези дето трябва да бъдат слушани са си решили проблема преди много време по отношение на комуникацията и едва ли някой ще им попречи сега.
  Лошото те първа предстои – до 2 седмици ще стане ясно дали господа депутатите ще гласуват закона, с който да позволят на сульо и пульо из редиците на МВР да слуша / следи / чете комуникацията, на който той сметне за добре. Няма лошо, ама ква ми е гаранцията, че някой с разхлопани нерви по една или друга причина няма да ме нарочи и да се рови в живота ми? А аз им нямам много вяра на душевното състояние – мине се немине и я се гръмнал някой, а гръмнал любовника на жена си, а после и нея…От къде да знам каква Япония му под фуражката на поредното сдухано ченге? Това има ли кой да ми го гарантира?

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 3. Ralitsa

  05/01/2010 at 11:35

  Борис 🙂 Едва ли някой ще гарантира и обяснява на обикновените граждани, какво, защо и с каква цел се прави.
  Просто поредната параноя и стрес за народа, отклоняващи вниманието от игричките им.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + 2 =