Home » Любопитно » Безплатна навигация от Nokia

Безплатна навигация от Nokia

4 407 прочита

 

В края на миналата година Google пусна безплатна навигация, но тя е ограничена само за територията на Щатите и освен това изисква постоянна връзка с интернет за изтегляне на карти.

Nokia реши да направи напълно безплатна както пешеходната, така и автомобилната навигация с Ovi Maps – неочакван ход, който има потенциала да промени не само мобилния сектор, но и бизнеса с навигационни устройства. Навигацията с гласови указания е достъпна в 74 страни в целия свят, като картите могат да бъдат заредени както през мобилната мрежа или Wi-Fi, така и през компютър за всички, които искат да спестят пари от трафик на данни.

Nokia прави безплатни и пътеводителите на Lonely Planet и Michelin, които могат да се разгледат направо в Ovi Maps. В началото новата версия на приложението е достъпно за около 10 устройства, но постепенно ще бъдат добавени и други – например потребителите на N97 ще могат да се възползват от безплатната екстра от 28 януари, когато тя ще бъде пусната като част от нов софтуерен ъпдейт.

Очаква се скоро и версия за Nokia N900. От март приложението ще е интегрирано във всички нови телефони на Nokia с GPS приемник, като в същото време ще бъдат предварително инсталирани и местни карти.

Компанията буквално промени пазара на навигационни устройства, тъй като все повече потребители биха си спестили покупката на отделен навигатор, след като могат да получат същото, че дори и повече, напълно безплатно в мобилния си телефон. Така телефоните на Nokia получават екстра, която ги различава от останалите модели на пазара и която може да предопредели потребителския избор в тяхна полза.

Дали обаче компанията ще успее да компенсира приходите, които би реализирала от продажби на навигация посредством по-големия брои продадени мобилни устройства?! Явно от Nokia разитат именно на това –  да продават повече телефони благодарение както на безплатната навигация с гласови указания за голяма част от страните в света, така и на добавените към нея безплатни екстри като информация за пътния трафик (разбира се, в страните, където такава се предлага) и пътеводители – нещо, което останалите производители трудно биха могли да направят.

Nokia е собственик на една от най-големите компании за цифрова картографска информация – NAVTEQ. От този ход очевидно ще пострада Google, но не чак толкова, при положение че навигацията на интернет гиганта е достъпна само в Щатите, където Nokia няма особено голям дял. Този анонс обаче може и там да обърне нещата в полза на финландската компания. Подобно на Google, и Nokia ще се опита да изгради цяла екосистема от продукти, базирани върху картите – зависимите от местоположението услуги не са отскоро, но тяхното значение тепърва ще нараства. От края на миналата година Nokia вече предлага необходимите инструменти и SDK софтуер за изграждане на приложения върху Ovi Maps.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + 3 =