Home » Моите коментари » Как да изберем тарифен план?!

Как да изберем тарифен план?!

3 338 прочита

da-izberem-operator

Както по света, така и у нас всеки от операторите има приоритетна тарифа, която лансира на преден план. Вниманието е съсредоточено върху него по няколко начина, които ще ви помогнат лесно и недвусмислено да го разпознаете :

 • основни промо предложения са свързани с него
 • най-ниските цени в комплект с телефон са отново с този план
 • сезонни промо оферти като допълнителни минути, безплатни месечни абонаменти или намалени такива са пак при този план
 • предлага се масово по офисите
 • най-често ще чувате името му в рекламите на оператора

Дали тези планове са изгодни или не, не мога да кажа. Не мога, защото всеки потенциален потребител би трябвало да направи сам преценка според няколко критерия :

 • нуждите си
 • потреблението си
 • направление на разговорите
 • основна група абонати, с които ще говори
 • финансовите си възможности / някой от тарифите, макар и промо са с не малки месечни такси /
 • цел на покупката
 • условия на договора

Нека сега се спрем малко по-подробно на всеки пункт от изброените.

„Нуждите си“

Под нужди разбираме необходимостта от ползването на специфична програма, а тези за които тук става дума са точно такива. Когато изяснявате до колко наистина имате нужда от подобна тарифа е хубаво да сте на ясно с предпочитанията си за конкретен оператор. Дири те обаче остават на заден план, когато на дневен ред е другият аргумент – потребление.

„Потребление“

Потреблението е сумата в лева, която изговаряте средно месечно или броят минути изразходвани за конкретен период от време. Според мен ако тук трябва да вмъкнем и разсъждения и за юридически лица, то смея да твърдя, че най-добре е ако този анализ се прави на базата на последните 6 месеца. Ако бизнеса има някакъв вид сезонност, то този фактор също е хубаво да се вземе под внимание.

За физическите лица е малко по-лесно – смятам, че тук има няколко варианта :

 • ползвател на предплатена карта на ваучери
 • ползвател на абонаментен план
 • ползвател на карта по специална промоция / МВР, ВКР, медици, учители и тн. /

Ако до момента не сте бил на сметка, то е хубаво да си припомните колко ваучера средно на месец сте зареждали и респективно – изразходвали. По този начин ще добиете ясната представа за своето месечно потребление. Ползвайки го за отправна точка лесно можете да пресметнете на колко минути се равнява то и това ще ви помогне да вземете правилното решение.

Ако сте на месечна такса, но плана ползван от вас е стар, то със сигурност може да се окаже, че за вас има и по-изгоден вариант. Хубаво е хората на месечни такси колкото и да не са заинтересувани от сферата да актуализират информацията си периодично относно новите тарифи и промоции. Така ще можете да сте по-сигурни, че няма да бъдете подведени от някой продавач в магазин, ще имате максимално правилна преценка, шанса да оптимизирате разходите си е напълно реален.

При специалните промоции нещата са малко като нож с две остриета – от една страна не са достъпни до масовата публика, но това не означава, че те винаги са най-изгодните. Винаги има възможност тарифата, която преди три или четири години е била актуална, евтина и всичко по- и най- вече да не е така изгодна.

Направлението на разговорите и насоченост към група абонати

Този критерии е сред най-важните. Според него лесно и уверено ще можете да прецените оператора, които да ползвате. Принципа е елементарен – замислете се, а ако се налага направете списък на хората, с които най-често говорите. Проверете кой оператор ползват и от мнозинството ще разберете кой е вашият оператор.

Да, не е задължително, но пък е финансово обосновано, тъй като всеки от операторите дава в собствената си мрежа преференциална цена или безплатни минути, което за вас означава спестени пари.

Финансови възможности и цел на покупката

След като вече сте се ориентирали за нужните ви минути, оператор и конкретните ви нужди е време да поровите в Google. Ще се удивите колко достъпно са обяснени тарифите на операторите. Когато се спрете на конкретна или няколко между, които да избирате е време да си зададете въпроса : Мога ли да си позволя този месечен разход? До колко е обоснован той? Имам ли друга опция, която да ми позволи още по-голяма оптимизация на разходите?

Целта на покупката е причината да четете и статии като тази. Няма много място за импровизации по темата – или искате да сведете разхода си, или искате да притежавате телефон на по-ниска цена, а той е на такава с този план. Това ни връща на предходната причина – оптимизация на разхода за мобилен телефон. Да ви напомям ли, че сме в криза? 🙂

На последно място, но не и по важност са условията по договора. Все още малко хора прочитат и мислят върху това, под което поставят подписа си, а после си блъскат главите за грешката си. В такива случай драмата е пълна – всички други са виновни, но не и той, а всъщност кой не е чел когато трябва? За да не сте поредният запомнете:

Винаги четете внимателно всичко, под което се подписвате. Ако видите термини като „специфични/специални клаузи„, за които липсва описание – попитайте консултанта и изискайте да се запознаете с дефинициите!

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

3 Responses to Как да изберем тарифен план?!

 1. Кирил Марков

  25/12/2009 at 22:44

  Стига бе.. ся ще почант и да четат..ние от какво да живеем?! 😀

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Boris

  26/12/2009 at 18:01

  По-добре да четат, от колкото само да реват, че са метнати от някой ПК/КП/СП …
  Не виждам по какъв начин интересуващ се клиент да е заплаха за продажбата, освен ако самия продавач няма съмнения относно собствените си умения да продава/убеждава…

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 3. Симеон

  15/05/2012 at 14:23

  Според мен вече няма нужда човек да се чуди толкова много. Новия план на боб, супербоб е с 500 мин към всички за 15 лв на месец. Има и 500 смс-и.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 1 = 1