Home » Моите коментари » До 2млн нови WiMAX потребителя

До 2млн нови WiMAX потребителя

3 253 прочита

wimax-forecast

Според проучванията на ABI Research до януари 2010 потребителите на WiMax ще достигнат 2 млн души в световен мащаб. Погледнато под този ъгъл числото не е чак толкова голямо, а като се добавят и затрудненията относно покритие, инвестиции, редуцирани бюджети поради световната криза нещата не са така розови.

Разбира се, не всичко е чак толкова черно. Доказва го руската компания Yota, която само в рамките на 5 месеца постигна завидните 200 000 абоната. Всъщност трудно би било да не успеят – 300 млн $ инвестиции, а стойността на крайно потребителско устройство $60 и стойност на услугата – $30 месечно без лимит на потреблението.

Малко известен е факта за 25.1% собственост на държавна структура, което допълнително затвърждава позициите на Yota на пазара. От друга страна сега сериозен проблем с капацитета на мрежата тревожи оператора – ако високите цели като брои абонати са постигнати, то вече мрежата е тази, която не смогва да ги поеме. Това е причината за множеството негативни мнения по форумите и оплакванията на компанията.

Ако трябва да погледнем в по-малък мащаб за нашата мила родина, то тук актуалният въпрос е : До колко добре и качествено е развита 3G мрежата, и подготвени ли сме за предизвикателствата на една нова технология, каквато е 4G?!

Няма спор по въпроса дали е и колко е качествена услугата и възможностите, които предлага на потребителите, но от друга страна ако сме реалисти, то трябва да признаем, че мобилните оператори все още се спъват по пътя към върха наречен 3G. Все още мнозинство са населените места, в които трябва да се примиряваме с GPRS, а има и такива с CSD…

Всъщност няма как да се предвиди какво би се случило ако на пазара агресивно навлезе WiMax оператор с финансовият ресурс да изгради качествено покритие в минимални срокове и нормални потребителски цени…

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + 5 =