Home » Моите коментари » Уважаеми телекоми, не ви искам улесненията!

Уважаеми телекоми, не ви искам улесненията!

1 903 прочита

globul-mtel-vivacom-promeni

Последните дни и премеждията ми с оператора Виваком ме накараха да се замисля : всъщност коя е посоката, в която се движи сферата на мобилните комуникации? Истината е, че не мога да отговоря еднозначно на подобен въпрос.

В технологично отношение определено е само напред, но като обслужване, тарифиране, улеснения за клиента, поддръжка и всичко останало в тази посока май системата е една напред – две назад…Но нека да прегледаме някой специфични за операторите казуси…

Помните ли как съвсем тихо преди доста време прокараха идеята за 30 секундното тарифиране? И не става дума за тарифиране до 30-та секунда като 30, а за схемата 30/1, което означава : до 30-та секунда -> 30 сек, след 30 и по-малко от 60 сек -> 1 минута…Всъщност вие на ясно ли сте програмата, която ползвате дали не е на този принцип? Всъщност вие попитахте ли? А някой каза ли ви? Съмнявам се! За последните 4-5 години съм чувал въпроси по темата не повече от 10-15 пъти, което е потресаващо.

Паралелно с това факт стана и тарифиране до 30-та секунда. То пък само дето не предизвика всенародни веселия и празници. Всъщност никой не му се е радвал, но пред опцията описана по-горе и на принципа „по-малкото зло“ си е направо за почерпка.

Започна лека битка за пазар, което пък доведе на мода термини от типа „пазарен дял“, „кражба на пазарен дял“ и други подобни високопарни фрази, зад които седи поредния милион във финансовия отчет на оператора. Да, но това пък бяха времената, в които в мига на пускане на нова програма от Мтел и до няколко дни следваше появата на аналог от Глобул. Следващия път ролите се разменяха, а хората веднага се хващаха в спора кой е по-добрия оператор и видиш ли „наШте как учат ваШте да продават“ и други подобни.

Вината за това, разбира се, не е в операторите, а явно в средата ни. За съжаление няма научно обяснение как от толкова малка държава броя на специалистите от мобилни услуги, модели телефони и изобщо сферата на комуникациите е толкова висок на глава от населението?! Просто попиляни природни таланти!

Да ме прощават от БТК, че не ги споменавам, но в онези времена бяха все още пред дилемата дали да продължават с макарите кабели и копането с багери през туко що асфалтираните ни улици или да вдигнат шрифта на логото си Вивател и да започнат да градят базови станции…Там решението се позабави заради стринките, лелите и вуйчовците свикнали цял ден да си клюкарят с леля Гицка от съседното гише в очакване часовника на голямата, пожълтяла от годините стена да чукне 17 часа. Важно е да уточня – и сега има служители над общоприетата и по-скоро очаквана средна възраст за обслужващ персонал по обектите, но начина на работа е преобразен.

Та бяхме стигнали до онези copy-paste промоции, които не доведоха до нищо кой знае какво освен единна цена от 0,32 лв на минута към всички. Другото случило се в следствие на резкия спад на цените при тарифните планове бе, че това просто уби пазара на предплатени карти. Имате ли идея какви са актуалните промоции на операторите сега? Не? Ама помните ли швейцарските ножчета и ветроустойчиви якета на Мтел? А раниците и добре изглеждащите енциклопедии? Сетих се! Доста приличните слънчеви очила на Глобул? А топките раздадени като подарък и от двата оператора? Да знаете за нещо подобно последните 6 месеца?

Но това беше тогава! Сега е друго!

Пробваха какво е положението с клаузите за автоматично преподписване още края на 2007, началото на 2008, за което отнесоха глоби от регулатора – КРС. След като се убедиха, че няма да стане така, то всички, ама този път и трите оператора въведоха текста гласящ, че с подписа си декларирате, че сте уведомен и съгласен преди изтичането на договора ви, ако липсва заявено желание за прекратяване, то оператора да ви го преподпише за още толкова време, колкото е бил първоначалния срок. Толкова мило, толкова удобно! Да идеш и един по един да ги прегръщаш!

Сега за да ти е лесно и да не се чудиш колко ти струва разговора с този или онзи го дялкат на половинки. Не, че им е изгодно, а на клиента да му е лесно да си смята минутите! На същия принцип – да не ви се налага да мислите, те го правят вместо вас! Ама как иначе? Дори са готови с отговор колко е нормалното потребление и къде е края на добронамереното и започва злонамереното говорене! Ако сте сред мнозинството незнаещи каква добрина е извършена за вас, можете да прочетете подробно условията по промоцията.

И нещата стават все така хубави, а реакция няма…Пак същите спорове за наШте, дето били по-добри от ваШте, а истината е, че са все едни и същи…Но пък специалистите стават все повече и повече…Какво пък? Все нещо позитивно трябва да има, или пък не?

Ако обаче така ще ме улесняват, то по-добре да сме на ясно :

Уважаеми телекоми, не Ви искам улесненията! Не, благодаря!

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 1 = 1