Home » Моите коментари » Що е то „roll over“ клауза или как операторите постигнаха своето?

Що е то „roll over“ клауза или как операторите постигнаха своето?

4 207 прочита

Globul-roll-over-clauza

Тези дни не ми се пише за мобилни телефони, но пък реших да се възползвам от момента и малкото свободно време за нещо друго, което привлича вниманието ми.

Винаги съм се чудел как може хората да се връзват на приказките на продавач-консултантите в магазините и определено причината не е в наивността на всички, нали? И на мен ми се струва логично предположение. Какво остава тогава? Ами или е незнание или липса на осведоменост, а може би пагубната комбинация от двете.

Да, но през времето, в което ние не се интересуваме от това какво подписваме, как са изменени цените по услугите, които ползваме операторите никак не губят време. Само за последните няколко месеца се случиха няколко макар и дребни на пръв поглед, но никак маловажни промени :

Доказан, макар и не научно факт е, че договорите с оператори рядко се четат, или ако това се прави е отгоре-отгоре, колкото за авторитет. Да, ама там има неща, с които е хубаво да сме запознати за да не си скубем косите по-късно.

В личната ми класация „roll over“ клаузата или тази за автоматичното преподписване на договора на принципа на мълчаливото съгласие ми е сред топ фаворитите. Защо?

Това е точката от вашия договор, на която се опира всеки консултант когато отидете да поискате спиране на договора силно мотивиран от вътрешната си нагласа, че вече е изтекъл. Вярвате или не, но блага вълна на топлина преминава през цялото тяло на продавача, когато чуе въпроса ви. Не ви се вярва? Ами спомнете си онази съчуствена, блага, мила и разбираща усмивка, която така нежно се разтяга на лицето му още преди да сте довършили със споделянето на мотива накарал ви да прекрачите прага…Не се лъжете, тя не е нито изкуствена, а още по-малко лицемерна! Напротив – тази усмивка е като върха на цунами вълна, която не е успял да прикрие чувайки думите.

Тук съм сигурен, че много от вас няма да се съгласят с мен, а още по-малко, че „те такова жевотно нема“ като автоматично подновяване. Да, няма нито в общите условия, още по-малко по сайтовете, но по-горе можете да се върнете и да хвърлите, този път по-внимателен поглед на текста от договор на Глобул. Този кратък пасаж се появява на страниците на договорите на оператора на сакралната дата 09.11.2008г. С думи прости, това ще рече, че всички мераклии сдобили се с карта на абонаментен план на оператора след тази дата са положили подписа си под този текст. Дали са разбрали или не е вече съвсем различна тема на разговор…Останалите, които са преподписали своите договори след посочената дата, също имат подобна клауза. Единствените за момента излезли сухи от водата са абонати със стари договори, чийто срок е изтекъл и са преминали на статус „безсрочен“. Колко обаче ще удържат смс, телефонните и персоналните атаки на място в магазина при плащане на сметката от надъхани ПК, предлагащи преподписване на нова програма, с нови условия, за нов срок нямам как да знаем. Рано или късно ще се случи. Едни ще се предадат под натиска, други водени от рационалното мислене, защото действително има много по-изгодни тарифи, с които да постигнете повече време за разговори и по-малки месечни фактури.

И за да не изглежда всичко написано до тук като персонална атака към конкретен оператор е хубаво да сте на ясно, че въпросното „автоматично преподписване“ го има заложено както при Mtel, така и при Vivacom. Не сте допускали, че някой ще остане по-назад от другия, нали?

Сега ще се спра на кратко на друг важен аспект от проблема и напълно реална ситуация, в която всеки от нас може да попадне – прекратяването на договора. Поразтърсих се в интернет и се натъкнах на много мнения на хора попаднали в капана на автоматично подновен договор, за чието прекратяване им е обяснено, че ще платят неустойка от 100лв. И да, но и НЕ! Защо?

При срочни отношения с оператора и нарушаването им, а преди изтичане на срока на договора това е нарушение, абоната дължи неустойка на оператора. Тя е в рамките на месечните абонаменти по броя карти за оставащите месеци до изтичане на договора. Ако сте на абонамент от 10лв и имате 2 карти, а до края на договора остават 6 месеца, то неустойката е 10х2х6=120лв. Ето как неустойката може и да прескочи посочените 100лв. Напълно е възможно обаче да сте собственик на 1 карта на абонамент от 5лв с оставащи 3 месеца до края на договорните отношения. Тогава неустойката ще е 15лв.

Така или иначе по темата рядко ще чуете в магазините да се говори освен от клиенти задаващи въпроси след като са осъзнали, че всъщност момента, когато е трябвало да четат е минало, а подписа им наистина удостоверява, че са прочели и са съгласни с всичко написано…

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

36 − = 29