Home » Моите коментари » Реакцията на Mtel не закъсня…

Реакцията на Mtel не закъсня…

1 680 прочита

mtel-site-logo-1

Преди известно време писах вече за новата услуга на Виваком. На кратко да припомня – бившият монополист пусна на пазара услуга, която почти няма аналог, не защото продуктовите мениджъри са открили топлата вода, а по-скоро възползвайки се от монополното си положение на пазара на фиксирана телефония.

Е, реакцията на мобилните оператори не закъсня и се заформи, макар и неофициална битка за фиксираната телефония. Не закъсня и рекламната атака към потребителите къде с послания, че „кабела е вън от играта“ или простото заключение, че „големите сметки са трудни за преглъщане“…Всичко това, малко или много, успя да спре поне от части вълната от ентусиасти забързали се към офисите на Vivacom.

За разлика от Глобул, които предпочетоха да запазят известно мълчание, то Мтел предприе и някой открити стъпки за да изрази недоволството си от услугата пусната от Виваком :

„Злоупотребите обхващат предоставяните от Vivacom услуги „Фаворити 1000” и „Vivacom Trio”. Те се предлагат на цени на дребно, които са значително по-ниски от разходите за предоставянето им. Пакетите, предлагани в рамките на споменатите услуги, също са на цени с отстъпки, по-ниски от реалните разходи. По този начин Vivacom крос-субсидира между различни услуги и затваря трафик в мрежата си. Всичко това възпрепятства конкуренцията от страна на другите оператори на пазара.

Vivacom има над 90% пазарен дял и господстващо положение на пазара на фиксирани гласови услуги, откъдето прехвърля пазарната си сила на пазара на мобилни услуги.

С подобни действия Vivacom злоупотребява с господстващото си положение и изкривява търсенето и предлагането на пазара. В резултат на това се уврежда конкуренцията и нейното развитие както на фиксирания, така и на мобилния пазар. Поведението на Vivacom е в ущърб и на интересите на крайните потребители, които са лишени от възможността за избор в условията на ефективна конкуренция.“

Дали ще бъде уважено искането на Мтел предстои да разберем. Не мога да не споделя мнението изразено от оператора, но пък от друга страна смятам, че Виваком поняся не малко удари от страна на мобилните. Сигурно се питате как биха могли да се противопоставят на компания от мащаба на бившето БТК? Ами най-лесния начин като „забравят“ да свалят цените си за разговори към нейната мрежа, за което пък се жалват от Виваком…

Едно е сигурно – ако някой ще спечели реално, то това са операторите, а потребителите както винаги ще си останат с бляновете по новите, по-евтини услуги…

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 70 = 78