Home » Марки » Nokia » Nokia E-series » Nokia E72

Nokia E72

6 574 прочита

Nokia-e72-front

Nokia E72 – модела, за който се изписа и изговори повече от колкото, за който и да е друг модел при това месеци преди появата му на пазара. Съмнявам се феновете на серията да са пропуснали да се осведомят за някоя от характеристиките, но също така съм убеден, че интереса им е подплатен не само от любопитството, а и от наистина интересните опции, които телефона може и предлага.

Смея да твърдя, че Nokia  са се справили отлично с нелеката задача да предложат модел, който едновременно да предлага нови възможности, без по какъвто и да е начин да отстъпва на наложилият се като може би и еталон за телефон в бизнес класа – Nokia E71.

Нека посоча някой от основните преимущества на Nokia E72:

 • 3G с HSDPA 10.2Mbps и HSUPA 2Mbps
 • Дисплей от 2.36″ 16M-цвята с QVGA резолюция
 • Много удобна QWERTY клавиатура
 • Optical trackpad on the D-pad
 • Symbian 9.3 OS, S60 UI с FP2
 • 600 MHz ARM 11 CPU и 128 MB  SDRAM
 • 5 мегапикселова камера с автофокус и LED светкавица
 • Wi-Fi 802.11 b/g, технология UPnP, поддръжка на DLNA
 • Вграден GPS приемник, поддръжка на A-GPS, дигитален компас 
 • Акселометър за опцията Mute при обръщане на телефона
 • 250 MB вградена памет, слот за microSD, включена 4GB карта в пакетажа 
 • Стандартен 3.5mm аудио жак 
 • Bluetooth v2.0 с поддръжка на A2DP и microUSB v2.0
 • FM радио с RDS  
 • Изключителна батерия
 • Редактор на документи (включително и MS Office 2007)
 • Лесно и удобно превключване между двата основни режима
 • Пълна Flash поддръжка
 • Отлично качество на звука
 • Доживотен абонамент за Nokia Messaging

Това, което не ми допадна е :

 • видео записа е при VGA@15fps
 • високоговорителя не може да бъде похвален с добро качество на звука
 • оптичният пад не е чак толкова удобен

Nokia-E72-pack

Смея да твърдя, че пакетажа на Nokia E72 съдържа всичко необходимо и присъщо за един бизнес телефон. Зарядно за телефона, кабел за връзка с копютър, 4 GB microSD карта памет. Предвиден е калъф, така че телефона ви да остане колкото се може по-дълго запазен и нов. Не е за подминаване комплекта от стерео слушалки и брандираната кърпичка за почистване на дисплея.

Като габарити модела е 114 x 58 x 10 mm и тежи 128g и както може би някой от вас се досещат – да, това са размерите на Е71. Явно от Nokia са сметнали за твърде рисково да променят нещо в това отношение. Все пак едно от нещата в Nokia E71 спечелило и толкова популярност бе именно дизайна. Едновременно в строг бизнес стил, но същевременно елегантен и подходящ за неформална обстановка.

Това, което ми направи впечатление е усещането за пластмаса в страничният елемент между предния и заден панел. Въпреки, че ползвам Е71 при него това липсва. Може би е от различният тип материал ползван за тази част от корпуса.

Nokia-E72-qwerty

Приятно бях изненадан от QWERTY клавиатурата. Доста по-едри клавиши, позволяващи много по-бързо писане. Ползването и набора на текст е лесен и бърз, нещо към което ми трябваше малко време да се адаптирам при Е71. Подобна промяна носи не малко позитиви след себе си : по-лесна работа в тексовите редактори, мейл клиентите, текстовите съобщения, набор на бележки и напомняния и какво ли още не…

Докато сме на темата за клавиатурата е редно да споменем няколко други промени. Като начало е намален размера на space клавиша, като по този начин се освобождава място за допълнителни два. В горната си част QWERTY клавиатурата е смесица от тази на E71, E52 и E55. Явно от Nokia са се постарали да предложат удобство и функционалност изпитани и доказани от предишни техни модели в бизнес класа. И не мога да крия – успя да ме впечатли.

 Фоновото осветление на клавишите е практично, а интересна е функцията позволяваща настройка за светлинна индикация при пропуснати събиетия – обаждане, мейл или смс. И така достигаме до най-интересното относно клавиатурата – оптичният D-pad, или както от Нокиа го наричат „оптичен навигационен бутон“.

Всъщност няма никакво значение! Важното е, че го има и дори повече – чуствителността му може да бъде настройвана на 3 нива : ниско, средно и високо. По мое мнение работата с него е лесна, а адаптацията за боравене отнема не повече от минута. След това може би ще се питате как сте се справяли без подобна опция на телефона си до сега?!

Nokia-E72-phone-bookNokia E72 е способен да предложи всичко, от което имате нужда в натоварения си график. Телефонният указател е сред опциите с неограничени възможности. Поради големия обем памет реално няма лимит в броя контакти, които да въведете.

Друго е много по-интересното – имате опцията да въведете каквато информация ви хрумне за абоната. От име, фамилия, фирма и фирмена позиция, до рожден ден, снимка, мелодия или видео, което да виждате при входящо обаждане. Освен търсенето по какъвто и да критерии имате и опцията да групирате по критерии, съгласно собствените си нужди и желания.

По отношение на мейл клиента не мисля, че има какво да се каже освен, че има всичко – лесна настройка, удобен за ползване, а вече е добавена опцията за мобилен VPN. По този начин можете да се свържете и с корпоративният си мейл в случай, че се налага това да стане посредством защитена връзка.

Nokia-E72-image-gallery

Галерията със снимки е нещото, което ме изненада. Очаквах типичната за E-series визия, но се оказа, че съм грешал. Всъщност при Nokia E72 можете да видите интерфейса типичен за N-series.

Прегледа на снимки е много лесен, а и бърз благодарение на процесора от 600MHz. Преминаването от снимка на снимка е действието, коетови кара да сте благодарни за оптичният навигационен бутон. Имате възможност за слайд шоу, а като допълнителна есктра е опцията за избор на посоката на показване на снимки.

Към всяка снимка могат да се добавят не малко като брои тагове, което в последствие ще ви помогне да организирате снимките си в различни категории или албуми. Възможността за добавяне на тагове е като допълнение и към geotagging опцията.

За камерата ми е малко трудно да дам категорично мнение. Снимките на открито са наистина хубави, а контраста отличен. Трудно ми е да преценя може би защото до сега последното, с което са се славели моделите от E серията.

Nokia-E72-camera-sample

От друга страна не бях впечатлен от качеството на изображението при снимане в затворено помещение и изкуствено осветление. Работата с камерата е изключеително лесна и удобна, а автофокуса се активира в момента на допир до оптичния пад. Все пак говорим за Е72, който спада към бизнес класа и последен приоритет му е качеството на снимката. Въпреки това Nokia заслужават адмирации, че не са пропуснали да подобрят и тази опция на телефона.

Nokia-E72-calendarКакво би бил един бизнес телефон, ако не може да ви спести време в организацията на деня ви? Е, последното нещо, с което Nokia E72 не би се справил е организацията на времето!

Всичко, от което имате нужда за да организирате срещите, напомнянията или задачите за натовареният ви ден ще намерите в календара. Освен алармата за напомняне, задачите бихте могли да въведете рождени дни, годишнини за да не пропуснете празника на свой познат или бизнес партньор.

Като допълнение към календара и работните опции можем спокойно можем да причислим и редактора на документи. Поддържаните формати са Word, Excel, PDF и Powerpoint. За разлика от предишни модели, тук няма да ви се наложи качване на допъолнителна програма за да можете да редактирате.

За финал мога да кажа със сигурност, че Nokia E72 е върха на E-series. Ще ви предложи всички възможни варианти на връзка – от стандартните обаждания, видео обаждания, VoIP, всички възможни варианти на текстова връзка и така до мейла и чат клиентите. Модела успява да се спаси от все по-масовия може би превърнал се вече в синдром на пластмасовите телефони. Според мен е крайно несериозно флагшип на дадена марка, на изключително висока цена да оставя усещането за детска играчка. Мога да гарантирам, че с Nokia E72 това няма как да ви се случи.

Дали това е вашият телефон, още повече ако сте като мен собственик на E71? Трудно ми е да ви отговоря. Несъмнено Nokia E72 ще ви донесе не малко подобрения като по-бърз процесор, повече мегапиксели при камерата, както и някой подобрения в интерфейса, но от друга страна Nokia E71 има какво все още да ви даде, въпреки че е на пазара вече повече от година.

Към момента модела е наличен в Хенди и се продава без отстъпка на 829лв, в случай, че го закупите с карта ще платите 729лв. Аналогична е цената, която имат спусната и във Виваком магазините с тази разлика, че те все още го нямат наличен. Интересна е ситуацията в Германос където към момента нямат намерение да го пускат в продажба поради твърде малката ценова разлика с Nokia E71. Сигурен съм, че в даден момент това ще се промени и тогава ще стане ясна ценовата им позиция към модела.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

57 + = 58