Home » Моите коментари » Хартиена фактура – лукс във времена на криза…

Хартиена фактура – лукс във времена на криза…

3 813 прочита

plashtame-za-hartiena-faktura

Няма такова нещо като безплатен обяд! – Нали така гласеше прословутата фраза? Ситуацията при отношенията оператор – абонат са водени от същата максима. Нека всъщност припомня как стигнахме до тук.

Преди около година операторите стартираха „зелени“ инициативи – едни засаждаха дървета, други ги прегръщаха, трети обираха старите телефони на клиентите си срещу зелена гривничка…В общи линии заеха се да спасят природата.

Верни на правилото „или всички заедно, или никой изобщо“ инвестираха в сериозни реклами, които да обяснят на потребителя колко благородна е каузата. Всъщност ако се разровите в секциите по корпоративните им сайтове със съобщения за медиите и днес можете да намерите новини по темата.

 Тук всъщност е момента да вметна, че е похвално как успяха да намерят време между рекламни кампании, зелени каузи и ред други социални мероприятия изискващи пари и време да въведат  тарифиране на разговорите с номерата за обслужване на клиенти. Да, правилно прочетохте и точно това е причината във фактурата ви да се появят онези странни суми, за които не помните нищо. Не се притеснявайте, вината не е ваша! Удоволствието да получиш отговор от 123 на Глобул ще ни коства 0,03лв на обаждане. Малко по-скъпо от тези на Мтел, но не бива да бъдем дребнави, нали?

Кампаниите по засаждане и спасяване на дървета, храсти, ливади и пасища набираше скорост. Активно в магазинната мрежа се промотираше опцията за отказа от хартиена фактура, а посетителите не знаеха какво предстои…След като шумотевицата утихна се оказа, че там някъде, по време на цялата дандания и трите оператора са въвели таксуване за получаване на фактура на хартиен носител!

Е, пропуснали са да организират концерт или друго социално значимо събитие, но не можете да ги вините – имали са работа. Цените обаче са добре регламентирани : Глобул взимат само 50 стотинки, докато Мтел 60. Допада ми почти небрежно формулираната идея на Виваком – 2 стотинки на ред от разпечатката. Насълзяват ми се очите от умиление! Добре де, чудя си се аз, колко ще плати клиент ползващ Виваком Трио с неговите 3600 мин?! Ако приемем, че средната продължителност е 2, или всъщност по-добре 5 мин, то тогава абоната ще е провел 720 разговора за месеца или с други думи :

Честити му 14 лева за разпечатка!

Не мога да разбера обаче друго нещо – тези другари някой следи ли ги изобщо?! До кога ще им се позволява да правят каквото и когато решат за удобно, разчитайки на факта, че предварително е бюджетирана и санкцията, която ще им се наложи?! И със сигурност докато някоя инстанция не се заеме с тези казуси ще ни се налага да слушаме реплики  като тази, която чух от служител на Виваком по повод въпроса ми :

 – Кой ви дава право да начислявате неустойка за спиране на безсрочен договор, дори когато нямате право за подобно нещо?

  – Системата ни е такава, и дори да ни глобят като компания можем да си го позволим! Все пак сме прибрали много повече пари от хора, които за разлика от вас не са си потърсили правата…

За съжаление в този отговор има много истина и колкото да не ни се иска, истината е, че докато сме овце ще има и кой да ни стриже…

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 7 = 1