Home » Моите коментари » Глобул попита ли ви за разрешение?

Глобул попита ли ви за разрешение?

1 733 прочита

globul-reklama-obshti-uslovia

Докато събирах информация и материали за публикацията си относно roll over клаузата, която от една година операторите включват в договорите си ми се наложи да прочета и общите условия към тях. Тъй като съм абонат на Глобул се възползвах от случая да се запозная по-внимателно с техните.

По долу ще разгледам случая само с тях, но това изобщо не означава, че при другите два на пазара ситуацията не е аналогична – дори напротив. Текст във въпросните общи условия ме накара да се замисля и над нещо друго в тази насока, но нека първо ви покажа самата точка от условията :

„XIV. Права на крайния потребител

80. Глобул предоставя информация, свързана с потребителя и предназначена за адресирана реклама, телефонни продажби или друг вид директен маркетинг, както и за услуги с намиране на адрес или за изследване на пазара или потребителско мнение, само след изричното, писменно съгласие на потребителя.“

Няколко пъти го четох и препрочитах гледайки поредния получен смс за играта „Големия кеш“. Не е първата, а едва ли ще е последната, за която ще получа получавам по 1-2 смс дневно. Успех на участниците, но пък или мен ме мъчи амнезия или имам проблем при четене и разбиране на текст. Не може да има средно положение! Въпреки всичко нямам ясен спомен да съм давал „изричното, писменно съгласие“ номера ми да се ползва за подобни цели…

Питам се не попада ли въпросната игра в категорията „адресирана реклама, телефонни продажби или друг вид директен маркетинг“ така надлежно изброени в общите условия? Как, кой и защо си позволява да взима решения от мое име и да преценява с каква информация да ме облъчва?

Със сигурност аз нямам пръст в цялата история, но тогава актуално остава питането кой тогава? Ами ако днес е игра, в която в известна степен пръст имат от Глобул, то утре могат да решат да пускат реклама, за която някой ще им плаща? Всъщност ако трябва да продължа разсъжденията си в тази насока, то дори и с настоящата игра оператора печели, в което принципно няма нищо лошо, но защо въпреки и без мое съгласие ползва информация относно мен?!

Може и аз да разсъждавам грешно, но силно се съмнявам. Едно е да ползват номера ми за да ме информират за промени или текущи промоции, но съвсем друго е да го предоставят за стимулиране участие в различни видове хазартни игри. А те са точно такива – хазартни!

За съжаление обаче лично аз не съм уведомяван и за промени по обстоятелствата и цените на услугите! Говоря за въведеното тарифиране на разговорите към оператор на хот лайн-овете…или нямам късмет или не съм сипатичен на някой 🙂

Всъщност вас някой попита ли ви дали сте съгласни да предоставят данните ви на трети страни за подобни кампании? Имате ли спомен да сте давали подобно съгласие?

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

56 − = 49