Home » Моите коментари » Обаждането на оператор вече се плаща, но защо?

Обаждането на оператор вече се плаща, но защо?

4 908 прочита

mtel-globul-taksuvat-abonati

Обаждането на хотлайн на Глобул и Мтел вече не е безплатно! И както се казва в подобни случай : Да ни е честито!

Ето част от официалното съобщение на Мтел на сайта им по темата:

„От 27 октомври клиентите на М-Тел с договор, които искат да се свържат с Контакт центъра на компанията, ще заплащат за обаждането си на *88. Услугата ще струва 2,4 стотинки с ДДС, независимо от продължителността на разговора.

За Prima потребителите цената от 15 стотинки за разговор със сътрудник остава непроменена. 3 стотинки ще бъде таксата за тях при свързването с автоматичното гласово меню на *88.

Клиентите на М-Тел могат да проверят текущата си сметка напълно безплатно през приложението М-Тел+, меню M-Tel Info, Моята сметка директно през мобилния си телефон.

Вариант за безплатно получаване на информация е и сайтът на компанията, който съдържа подробно описание на всички продукти и услуги предлагани от телекома в секция Моят М-Тел. След регистрация на мобилния му номер клиентът ще има възможността да получава информация за:

 • текуща сметка и кредитен лимит;
 • оставащи безплатни минути;
 • номерата в група „Семейство и приятели”, както и възможност да ги променяте;
 • детайлни разпечатки на излезли фактури за последните 12 месеца;
 • информация за активни услуги.

В допълнение от тази секция е възможно изпращането на е-мейл с клиентско запитване.“

Пълния текст можете да прочетете на сайта на Мтел

Интересно е защо Глобул не са си направили труда поне да го пуснат като съобщение на техния фирмен сайт?? До колкото разбирам абонатите получавали уведомителни съобщения за промяната, но аз самия не съм получил такова…Ако информацията ми е вярна, то удоволствието да получиш отговор от 123 на Глобул ще ни коства 0,03лв на обаждане. Малко по-скъпо от тези на Мтел, но не бива да бъдем дребнави, нали?

Не искам да изпадам в детайли, но някак странно се случват нещата с мобилните оператори у нас, не мислите ли?

Преди 4-5 месеца стартираха кампании за отказ от хартиена фактура, като за засилване ефекта на предложението се прокламираха различни еко каузи. Всичко изглеждаше добре, а самите оператори се надпреварваха да публикуват материали по сайтовете си за това или онова природо опазващо събитие, което организирали за да стимулират въпросните откази. Много по-тихо обаче мина кампанията по таксуване на абонатите, които не бяха се отказали да получават своята фактура на хартия. Там нямаше концерти с надслов „Вземи фактура – плати 50ст.!“ или нещо от рода.

Е, 50ст не са някаква сума, която да ви събори бюджета, но ако приемем, че 50% са се отказали при 3 млн абоната остават още 1,5млн такива, т.е реализиран приход в размер на 750 000лв за месец. На годишна база от нещо на пръв поглед толкова елементарно като 50 стотинковата ви фактура се оказва, че точно тя може да донесе на издателя си 9 000 000лв на годишна база. Разбира се, че цифрите не са точни, но просто искам да ви покажа, че всъщност не са „просто едни“ 50 стотинки.

За съжаление не успях да намеря статистика за това колко обаждания на денонощие поема хотлайн на оператора средно. И без цифрите пак мога да ви кажа, че уравнението едва ли ще е по-различно от онова с фактурите…Само, че ще е много по-фрапиращо, защото тогава 3 стотинки едва ли някога ще са били толкова много!

Чудя се обаче за причината – може би е някакъв хитър похват за излизане от икономическата криза?! Дори и така да е, не мисля, че след като един клиент си плаща абонамента и срещу тези пари трябва да получи услуга, то той трябва да бъде тарифиран по два и три пъти. Не знам за вас, но за мен „услуга“ не е само физически да бъда свързан чрез мрежата на оператора, но и обслужване както в офиса им, така и при нужда на телефона за това. Отношението на служителите, компанията – това за мен е „услугата“, за която смятам, че аз плащам.

Точно тук идва онзи въпрос : защо като съм го направил пак ми искат пари? Защо последните 3-4 години стойността на фактурата ми бе покрита от абонамента, а сега трябва да давам отделно пари? Говорейки, плащайки си абонамента аз и много други като мен не генерират ли приход за оператора, и какво се промени, че сега трябва да ми взимат отделно пари за заплати на служителите си, на които до вчера пак съм си плащал, но с част от платения абонамент?!

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

2 Responses to Обаждането на оператор вече се плаща, но защо?

 1. jommy

  01/11/2009 at 13:31

  Ех удари ги и тях милите кризата 😀

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Boris

  01/11/2009 at 20:21

  А потребителите не ги удря нищо, нали? 🙂
  Ами относно roll-over клаузите в новите договори? Мога да заложа пари, че 99% от хората не знаят какво е това, а още по-малко, че са се съгласили с подписа си…До няколко дни ще напиша и за това, защото стигам до извода, че всички сме специалисти по всичко, и по нищо…
  Но да се върна на темата – както и да го погледнеш е необосновано и некоректно да се взимат за подобно нещо пари. Интересно ми е колко ще могат да поемат като капацитет при въпросните електронни запитвания. Ама и това много скоро ще разберем.

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

35 + = 45