Home » Новини » Nokia ще съди Apple

Nokia ще съди Apple

6 256 прочита

nokia-vs-google

Днес на сайта на Nokia  в секцията за съобщения за пресата се появи странна новина :

Nokia обяви, че днес е подала жалба във федералния съд на Делауеър срещу Apple за нарушаване на десет от нейните патенти.

Първоначално дори ми се стори доста несериозно, въпреки че мейла, който полупчих бе от обичайния източник, т.е нямаше начин да е измама. За какво иде реч всъщност?

Въпросните нарушения касаят стандартите GSM, UMTS и WLAN и на практика са нарушени във всички поколения на iPhone от 2007 г досега. Патентите покриват безжичното предаване на данни, алгоритмите за кодировка на реч, сигурност и криптиране.

Nokia, като компания притежава доста сериозен пакет от комуникационни патенти (над 10 000), като компанията е инвестирала над 40 милиарда евро за последните 20 години за изследователска дейност. По-голямата част от нейната интелектуална собственост е съществена за мобилната индустрия, като компанията има лицензионни споразумения отнасящи се до тези патенти с около 40 компании, сред които са всички водещи производители на мобилни устройства.

Това е, което мога да споделя към момента по въпроса, но нещата стават още по-странни имайки предвид, че дори нямам шанса да ви споделя източника на информация. Не, че е тайна, той е известен на всички – официалния сайт на Nokia, но статията като такава е свалена от там. Не знам дали се дължи на технически причини или е умишлено, но ако държите да се уверите сами можете да го направите на този линк.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...

Сподели с приятели

2 Responses to Nokia ще съди Apple

 1. iCaci

  23/10/2009 at 00:18

  Заглавието нещо май не отговаря на съдържанието: Аpple и Google са различни компании 😉

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...
 2. Boris

  23/10/2009 at 09:20

  Съжалявам за техническата грешка! И благодаря за забележката…

  GD Star Rating
  loading...
  GD Star Rating
  loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 3 = 1